Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Οικονομική «ένεση» για ενεργειακή αναβάθμιση


Οικονομική «ένεση» για ενεργειακή αναβάθμιση




Ενισχυμένη βγαίνει η Ήπειρος, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, από την αναδιοργάνωση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», με τις κατοικίες να χρηματοδοτούνται με επιπλέον χρήματα.

Σύμφωνα με αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, απεντάσσονται από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» οι παρεμβάσεις σε ορισμένους Δήμους που δεν παρουσίαζαν πρόοδο και εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στις κατοικίες, από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών.

Παράλληλα, το πρόγραµµα Άµεσης Ενίσχυσης των Νοικοκυριών συνολικού ύψους τριακοσίων επτά εκατοµµυρίων διακοσίων χιλιάδων (307.200.000) ευρώ χρηµατοδοτείται από τα επί µέρους επιχειρησιακά προγράµµατα.

Ειδικότερα, από το ΠΕΠ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου, άξονας προτεραιότητας 5: «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» µε δεκαοκτώ εκατοµµύρια εξακόσιες χιλιάδες (18.600.000) ευρώ

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ενισχύει την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, αποσκοπώντας στη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, και διασφαλίζει πολλαπλά οφέλη στον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων νοικοκυριών.

Το Πρόγραμμα, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για όσους επιθυμούν να θωρακίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, καθώς και να αναβαθμίσουν τα συστήματα θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Επιδοτεί παρεμβάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, και από τον Μάρτιο του 2012 έχει τροποποιηθεί και ισχύει με ευνοϊκούς όρους.

Οι δικαιούχοι

Το νέο πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κτιρίων που διαθέτουν οικοδομική άδεια, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.100 ευρώ/τ.μ. (εκτός απροόπτου το όριο αυτό παραμένει), χρησιμοποιούνται ως κατοικία, οι κάτοχοί τους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.

Οι επιλέξιμες δαπάνες θα παραμείνουν οι ίδιες (αντικατάσταση κουφωμάτων όπως πλαίσια και υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, παροχής ζεστού νερού κ.ο.κ.), ενώ το νέο πρόγραμμα θα επιχειρηθεί να είναι λιγότερο γραφειοκρατικό. Όσοι εντάχθηκαν στο παρελθόν σε αυτό, γνώρισαν από πρώτο χέρι τι θα πει γραφειοκρατία, καθώς απαιτούντανκατά μέσον όρο 10 μήνες από την ημέρα έγκρισης μιας αίτησης μέχρι και την αποπληρωμή του προμηθευτή των υλικών και των συνεργείων. Στόχος είναι το δεκάμηνο να συμπτυχθεί σημαντικά.

Οι δικαιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία ωφελούμενων λαμβάνει επιχορήγηση 70% αρκεί το ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 20.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο ύψους 30% με επιδότηση επιτοκίου 100% και επιχορήγηση ύψους 70%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Η δεύτερη κατηγορία λαμβάνει επιχορήγηση 35% με προϋπόθεση το ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 40.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 60.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο ύψους 65% με επιδότηση επιτοκίου 100% και επιχορήγηση ύψους 35%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 60.000 ευρώ και έως 80.000 ευρώ οικογενειακό και λαμβάνουν επιχορήγηση 15%. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο ύψους 85% με επιδότηση επιτοκίου 100% και επιχορήγηση ύψους 15%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Άφιξη Σπίρτζη στην Ήπειρο

Στο μεταξύ, δύο εκδηλώσεις παρουσίασης της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών και ταυτότητας κτιρίων στην Ήπειρο, θα πραγματοποιήσει το ΤΕΕ/ Τμήμα Ηπείρου, με στόχο την ενημέρωση των Μηχανικών.

Η μία θα γίνει στα Γιάννενα, στις 15 Ιανουαρίου και ώρα 15:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ/ΤΗ Αραβαντινού 6-8 Ιωάννινα και η δεύτερη στην Πρέβεζα, μία ημέρα μετά και ώρα 15:00 στην «Θεοφάνειο» Δημοτική Αίθουσα Τέχνης απέναντι από το Δημαρχείο.

Η αναλυτική παρουσίαση των νέων εφαρμογών από τα στελέχη του ΤΕΕ υπεύθυνους του προγράμματος, θα γίνει παρουσία του Προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη.

Το ΤΕΕ κατέβαλε τα τελευταία χρόνια συστηματικές προσπάθειες σε θεσμικό, οργανωτικό, τεχνολογικό και διοικητικό επίπεδο για την ορθολογική και αντικειμενική διαδικασία έγκρισης και ελέγχου της δόμησης των κτιρίων. Με θεσμοθετημένο από την πολιτεία το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο αρχίζει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τρόπου έκδοσης αδειών δόμησης των κτιρίων και της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων.

Για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου και πρωτοποριακού αυτού προγράμματος το ΤΕΕ αξιοποιεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της «Ψηφιακής Σύγκλισης» με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την «Ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών υψηλής διαθεσιμότητας στο ΤΕΕ για την ευρύτερη εξυπηρέτηση του τεχνικού κόσμου και των πολιτών».

Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται, με την ολοκλήρωση του υποέργου 3 «ανάπτυξη συστημάτων δημιουργίας, διαχείρισης και ελέγχου της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων» και το ΔΕ του ΤΕΕ τμήματος Ηπείρου απευθύνει πρόσκληση να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις οι μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, στελέχη των Υπηρεσιών δόμησης και των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ για να έχουν άμεση ενημέρωση αλλά και να διατυπώσουν ερωτήματα και παρατηρήσεις για την αρτιότερη λειτουργία του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου