Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Έτοιμες οι μελέτες συντήρησης για «Σπίτι του Δεσπότη» και Μονή Βελλάς


Έτοιμες οι μελέτες συντήρησης για «Σπίτι του Δεσπότη» και Μονή Βελλάς


• Δυο νέες μελέτες συντήρησης, πολύ σημαντικές για την πολιτιστική υποδομή του Νομού Ιωαννίνων εγκρίθηκαν κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρ­χαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Ο λόγος για το διατηρητέο αρχοντικό «Σπίτι του Δεσπότη» στα Γιάννενα, αλλά και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελλάς Ιωαννίνων, που αποτελούν συνέχεια έγκρισης άλλων σημαντικών μελετών (τις οποίες βελτιώνουν και ολοκληρώνουν) και οι οποίες έγιναν μετά την πρόσφατη υπηρεσιακή επίσκεψη στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού στο Νομό Ιωαννίνων, υπό τον Γιαννιώτη Υπουργό Κώστα Τασούλα.
Για ακόμη μια φορά λοιπόν αποδεικνύεται το ιδιαίτερο βάρος που έδωσε ο Κ. Τασούλας στον πλούσιο πολιτιστικό θησαυρό της Ηπείρου και στα μοναδικής αρχιτεκτονικής μνημεία, μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα των καθηκόντων του στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ποιος δεν θυμάται την επίσημη πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού να είναι το Ζαγόρι υποψήφιο για ένταξη στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco; Αλλά ακόμη και πιο πρόσφατα την απόφαση του Υπ. Πολιτισμού έξι πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα και διατηρούνται ως αριστοτεχνήματα της παραδοσιακής γεφυροποιίας, να χαρακτηριστούν ως Μνημεία;

Η απόφαση του ΚΑΣ
Όσον αφορά την προχθεσινή απόφαση του ΚΑΣ, εγκρίθηκαν η μελέτη της ξύλινης ζωγραφικής οροφής στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελλάς Ιωαννίνων και η μελέτη συντηρήσεως των ξύλινων στοιχείων, του γύψινου τζακιού και των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων του διατηρητέου αρχοντικού «Σπίτι του Δεσπότη» και έτσι έχει ολοκληρωθεί πλήρως η μελέτη για το αξιόλογο αυτό διατηρητέο, ώστε να μπορεί να υποβληθεί προς χρηματοδότηση σε νέο περιφερειακό πρόγραμμα.

Δηλώσεις Κ. Τασούλα



Με αφορμή τις αποφάσεις του ΚΑΣ ο Υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ για μία ακόμη φορά τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη ανάδειξη και διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιωαννίνων. Με τις τελευταίες εγκρίσεις διαθέτουμε πλέον μία σειρά αξιόπιστων μελετών ώριμων για χρηματοδότηση από το νέο προγραμματικό πλαίσιο, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών των Ιωαννίνων».

Το «Αρχοντικό του Δεσπότη»

Σχετικά με το «Σπίτι του Δεσπότη» που βρίσκεται επί των οδών Σαμουήλ και Πινδάρου η μελέτη αφορά στη συντήρηση του μοναδικού σωζόμενου περίτεχνου γύψινου τζακιού στον α’ όροφο, των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων στα παράθυρα, των ξύλινων στοιχείων, και την αποκατάσταση του ολοκληρωτικά κατεστραμμένου γύψινου τζακιού στον α’ όροφο. Το «Σπίτι του Δεσπότη» είναι το μόνο που σώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά του 1820. Είναι παλιό αρχοντόσπιτο κτισμένο στα τέλη του 18ου αιώνα - αρχές του 19ου αι. Επί Τουρκοκρατίας ανήκε στην οικογένεια του Χουσεΐν-Μπέη, και μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων (1913) αγοράστηκε σε δημοπρασία από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και αποτέλεσε για σημαντικό χρονικό διάστημα έδρα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Την επίβλεψη των εργασιών συντήρησης θα αναλάβει η ΔΣΑΝΜ η οποία και θα πρέπει να ειδοποιηθεί εγκαίρως προ της έναρξής τους.

Η Ιερά Μονή Βελλάς
Η μελέτη συντήρησης της ξύλινης ζωγραφιστής οροφής στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελλάς Ιωαννίνων περιλαμβάνει ιστορικό, περιγραφή της ξύλινης ζωγραφιστής οροφής, παθολογία και προτάσεις συντήρησης.
Η Μονή Βελλάς που ιδρύθηκε τον 11ο αι., είναι τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο το κεντρικό της κλίτος και βρίσκεται στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Η υπάρχουσα Μονή είναι ουσιαστικά ανακατασκευή της παλαιάς (1745), σύμφωνα με επιτοίχια επιγραφή. Στο Καθολικό της Μονής δεσπόζει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βελλαΐτισσας. Το κεντρικό κλίτος του Καθολικού της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελλάς, στεγάζεται με ξυλόγλυπτη ταμπλαδωτή οροφή που φέρει περίτεχνο ζωγραφικό διάκοσμο. Η οροφή είναι κατασκευασμένη από σανίδωμα κωνοφόρου ξύλου και χρονολογείται στον 18ο αι. Στην συνολική επιφάνεια της οροφής εντάσσονται τρία ορθογώνια διάχωρα παράλληλα μεταξύ τους, δύο από τα οποία φέρουν φορητές εικόνες με την παράσταση της Αγίας Τριάδας και του Χριστού Παντοκράτορα.
Την επίβλεψη των εργασιών συντήρησης θα έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η οποία και θα πρέπει να ειδοποιηθεί εγκαίρως προ της έναρξής τους.

http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου