Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Σε εκλογική ετοιμότητα


Σε εκλογική ετοιμότητα

Σε πλήρη δραστηριότητα ήταν χτες οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Ηπείρου που κατένειμαν τους πάκους με τα ψηφοδέλτια ανά εκλογικό τμήμα. Αυτά τα ψηφοδέλτια θα ξεκινήσουν να επιστρέφουν από την Κυριακή το βράδυ, λίγο μετά τις 8 αυτά που θα «πέσουν» στα λιγότερο πολυμελή εκλογικά τμήματα και θα μπουν στο σύστημα για να δώσουν το νικητή των εκλογών.






Η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών θα γίνει στις 21.30. Νωρίτερα, στις 7, όταν κλείνουν οι κάλπες δηλαδή, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των exit poll: ΣτοMega, η έρευνα της GPO, στονAlpha της MARC, στον ΑΝΤ1 της Metron Analysis και στο Starη MRB.Η εκτίμηση θα είναι σχετικά ασφαλής, εάν επαληθευτεί η εκτίμηση που λέει ότι αρκετά κόμματα θα είναι κοντά στο όριο του 3%, πάνω ή κάτω. Το αν θα το περάσουν ή όχι θα επηρεάσει τόσο το απαιτούμενο για αυτοδυναμία ποσοστό, όσο και την κατανομή των εδρών.

«Ήμαστε έτοιμοι»

Χτες, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης κάλεσε τους δικαστικούς αντιπροσώπους αλλά και όλους όσους εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία να καταθέσουν έγκαιρα και υπεύθυνα τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα καθυστερήσεων. «Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι έτοιμη για τις εκλογές και για όλες τις καιρικές συνθήκες που μπορεί να επικρατήσουν στην περιοχή μας. Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συνεχίζουν να εργάζονται» τόνισε ο κ. Καχριμάνης. Επισήμανε ότι, επειδή σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις υπήρξαν κάποια προβλήματα με δικαστικούς αντιπροσώπους που καθυστέρησαν να καταθέσουν τα αποτελέσματα δημιουργώντας πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα αποτελεσμάτων της Περιφέρειας, θα πρέπει αυτή τη φορά να δώσουν άμεσα τα αποτελέσματα και να φέρουν τους σάκους στις υπηρεσίες.


Πώς θα ψηφίσουμε

Την Κυριακή θα ψηφίσουμε από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα και όχι με το συνηθισμένο «από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου», καθώς, μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές γίνονται καταχείμωνο και θα έπρεπε οι κάλπες να κλείσουν γύρω στις 17.40. Στα Γιάννενα, νομό με πέντε έδρες, θα βάλουμε έναν ή δύο σταυρούς. Αν οι σταυροί είναι περισσότεροι δεν υπολογίζονται (μετράει ασταύρωτο το ψηφοδέλτιο), αλλά παραμένει έγκυρο.


Τα παράξενα του συστήματος

Μερικά ενδιαφέροντα σημεία για το νομό Ιωαννίνων και την κατανομή των εδρών, είναι τα εξής: Τα Γιάννενα έχουν πέντε έδρες και αυτό εν ολίγοις τα «προστατεύει» από τις πολλές καραμπόλες που μπορεί να φέρουν αποτελέσματα που δεν αναλογούν ακριβώς στην κατάταξη των κομμάτων το βράδυ των εκλογών. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι ο νομός έχει ένα μέσο εκλογικό μέτρο, 20%. Όποιος το συμπληρώνει, παίρνει αυτόματα έδρα. Επειδή όμως ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι στη δεύτερη κατανομή, οι έδρες μοιράζονται από το πανελλαδικά (και όχι στο συγκεκριμένο νομό) τελευταίο κόμμα προς το πρώτο. Τα τελευταία κόμματα παίρνουν έδρα όπου έχουν το μεγαλύτερο δικό τους υπόλοιπο ψήφων. Αν για παράδειγμα κάποιο κόμμα έχει 500 ψήφους υπόλοιπο στα Γιάννενα και 501 στη Λάρισα, αν δικαιούται έδρα θα την πάρει στη Λάρισα. Κατά τα λοιπά, ισχύει σε γενικές γραμμές ότι για κάθε 1% που παίρνει κόμμα το οποίο μένει εκτός Βουλής, μειώνεται κατά 0,4% το όριο της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, ξεκινώντας από το 40,4%.

http://www.agon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου