Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Κάλεσμα του Δήμου Ιωαννιτών στους πολίτες για συμμετοχικό σχεδιασμό του μετασχηματισμού του Παραλίμνιου Μετώπου







Σε μια πρωτότυπη και πολύ ουσιαστική διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού Δήμου και πολιτών για τον μετασχηματισμό του Παραλίμνιου Μετώπου, προσκαλεί τους συμπολίτες ο Δήμος Ιωαννιτών.

Φωτογραφία του Θωμάς Μπέγκας- Δήμαρχος Ιωαννίνων.
Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, με σημερινές του δηλώσεις απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην έναρξη του διαλόγου που σηματοδοτείται από την εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 στον Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (παλιά σφαγεία) και ώρα 18:30. Η συζήτηση της Δευτέρας θα είναι η πρώτη μιας σειράς πρωτοβουλιών του Δήμου οι οποίες θα ακολουθήσουν και θα δώσουν τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη να καταθέσει τις απόψεις του.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας URBACT και σε συνεργασία με 10 άλλες πόλεις της Ευρώπης, εξερευνά την αστική ανθεκτικότητα και αναζητά νέες επαφές με το υδάτινο σημείο της πόλης. Για πρώτη φορά, πολίτες και φορείς της πόλης έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να δημιουργήσουν μια Ανοιχτή Κοινότητα Διαλόγου η οποία θα σχεδιάσει και θα προτείνει δράσεις για το Παραλίμνιο Μέτωπο της πόλης μας.
«Στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT και με “όχημα” το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης -δύο πολύ σημαντικά «εργαλεία» -ο Δήμος Ιωαννιτών στρέφει το βλέμμα του στο Παραλίμνιο Μέτωπο και ετοιμάζει ένα σχέδιο για το μετασχηματισμό του με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας του. Στοχεύουμε στο άνοιγμα του Παραλίμνιου Μετώπου ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και προσβάσιμο στον πολίτη και τον επισκέπτη, πρωτίστως στο αστικό του τμήμα από Πέραμα μέχρι Βογιάνου. Πιστεύουμε ότι τις βασικές πτυχές αυτού του σχεδιασμού θα καταφέρουμε να τις χρηματοδοτήσουμε ως έργα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να ωριμάσουμε έργα ως το τέλος του 2017», δήλωσε ο κ. Μανταλόβας.
Στην εκδήλωση της Δευτέρας ο Δήμος θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρόταση του και τις πρώτες ιδέες, ώστε «μαζί με τους πολίτες κι όχι επιβάλλοντας τις δικές μας απόψεις, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας συμμετοχικής διαδικασία και από κοινού να αναζητήσουμε και στο τέλος να επιτύχουμε τις καλύτερες λύσεις που θα να δώσουν μια νέα εικόνα στην πόλη μας», τόνισε ο Αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για έναν προσχηματικό διάλογο και αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσουν οι συμπολίτες».
Ο κ. Μανταλόβας μίλησε για τη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής που κατατείνει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αντίθετα με ότι γίνονταν στο παρελθόν, όπου «ο όποιος σχεδιασμός αρκούνταν στο άθροισμα έργων».
Όπως είπε: «εμείς θέλουμε να ακολουθήσουμε την ακριβώς αντίθετη διαδικασία. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε έναν σχεδιασμό και με βάση αυτόν να αρχίσουμε να ωριμάζουμε και να υλοποιούμε έργα.
Θα πρέπει η παρέμβαση μας να είναι συνολική, να λαμβάνει υπόψη περιβαλλοντικά ζητήματα -γιατί θα πρέπει να κινηθούμε με βάση τις αρχές της αειφορίας και της περιβαλλοντικής αναζωογόνησης- να λαμβάνει υπόψη ζητήματα κινητικότητας πεζών και οχημάτων, ζητήματα πολιτιστικά κυρίως στην περιοχή του Κάστρου, ζητήματα υποβάθμισης στο αστικό κομμάτι από Μάτσικα έως Πέραμα.
Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε ένα σχεδιασμό όσο γίνεται πιο συνολικό και ολοκληρωμένο και με βάση αυτό το σχεδιασμό να “κουμπώνουν” τα επί μέρους έργα».
Ο κ. Μανταλόβας έκλεισε τη συνέντευξη του επαναλαμβάνοντας τη σημασία που δίνει η Δημοτική Αρχή στη συμμετοχή των πολιτών και τον φορέων στον σχεδιασμό της νέας εικόνας του Παραλίμνιου Μετώπου και επανέλαβε το κάλεσμα για την εκδήλωση της Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου