Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Θα πάρει το μήνυμα o Μητσοτάκης;..




Απομένει να δούμε πότε θα κάνουν το καψόνι στην ΝΔ: την δήλωση του Γάλλου υπουργού Μ. Σαπέν, ότι στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το ΔΝΤ ζήτησε να...
δεσμευθεί και η αντιπολίτευση για την πολιτική που ακολουθηθεί στην Ελλάδα μετά το 2019, ήρθε να επιβεβαιώσει ο Β. Σόιμπλε: «Σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο»

Το μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση είναι σαφές: αν και όποτε βρεθεί στην εξουσία, θα έχει να κάνει με τις ίδιες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, που καθυστερούν αυτό το καιρό την αξιολόγηση ταλαιπωρώντας την ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές εδώ και τώρα, πριν δηλαδή λήξει το 2018 το τρίτο μνημόνιο. Προφανώς σχεδιάζει, αν κάποια στιγμή κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών ώστε να μην έχει τις δυσκολίες της σημερινής. Το κακό όμως είναι ότι ειδικά το ΔΝΤ ακολουθεί την πολιτική των ισραηλινών στις διαπραγματεύσεις: σε κάθε γύρο θέτει προβάλλει νέα θέματα αναγκάζοντας τη συζήτηση να ξεκινήσει από την αρχή.

Ανάλογες προειδοποιήσεις είχε δεχθεί, όταν βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ. Από Σόιμπλε, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τις αγνόησε, για να βρεθεί ως κυβέρνηση στη δυσχερή σημερινή θέση.

Η απαίτηση ΔΝΤ και Σόιμπλε να δεσμευθεί η τωρινή αντιπολίτευση για την πολιτική που θα ακολουθήσει, έρχεται να θυμίσει και κάτι ακόμη: ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και θα συνεχίσει να βρίσκεται το 2019 και μετά. Για να αποτινάξει τη κηδεμονία, θα χρειαζόταν μια πανεθνική προσπάθεια και μια μίνιμουμ διακομματική συναίνεση. Διαφορετικά, τα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές είναι τόσο οδυνηρά ώστε η όποια κυβέρνηση φθείρεται πολύ γρήγορα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ανεβασμένος στα κάγκελα, παρακαλώντας να μην κλείσει η αξιολόγηση ώστε να πέσει η κυβέρνηση. Αν συνεχίσει την ίδια τακτική και μετά τις χθεσινές προειδοποιήσεις , θα σημαίνει ότι, δυστυχώς, δεν πήρε το μήνυμα. Και το μοναδικό ερώτημα που θα απομένει, είναι αν θα υποβάλλουν από τώρα την ΝΔ στο καψόνι, ζητώντας όπως παλιότερα, να δεσμευθεί προκαταβολικά για τα μέτρα. 'Η θα αφήσουν το καψόνι για μετά...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου