Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Ένα πρόγραμμα εικονικών ξεναγήσεων από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο




Το “YouGoCulture” (http://yougoculture.com/) είναι μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης που προσφέρει τη δυνατότητα εικονικών περιήγησεων με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Πρόκειται για την νέα δράση του e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών, που αποτυπώνει την ιστορία αλλά και το παρόν διαφορετικών προορισμών, μέσω πρωτότυπου οπτικοακουστικού υλικού.




Αξιοποιώντας το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του ΕΚΠΑ, που είναι οι άνθρωποί του, και τη βαθιά γνώση που φέρουν σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, η ενέργεια στοχεύει να αποτελέσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με το διεθνές κοινό, μέσω της «οικουμενικής γλώσσας» του πολιτισμού. Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι από την ομάδα του YouGoCulture αποτυπώνει διαχρονικά (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα) τον πολιτισμό των Ελλήνων σε εννέα προορισμούς στην Πελοπόννησο και την Ατική. Στόχος της ομάδας είναι σύντομα, η πλατφόρμα να εμπλουτιστεί με περισσότερους προορισμούς στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την λεκάνη της Μεσογείου. Στόχος να καταγραφούν όλες οι τοποθεσίες όπου άνθισε ο ελληνισμός της διασποράς και συνεχίζει μέχρι σήμερα να μπολιάζει τον σύγχρονο κόσμο.




Άνθρωποι και μνημεία μοιράζονται τις «ιστορίες» τους για να μοιραστεί η Ελλάδα τη δική της… με τον κόσμο! Αφηγούνται μνήμες από το παρελθόν τους και στιγμές από το παρόν τους, ώστε ν’ αφηγηθεί η Ελλάδα το μέλλον της στην υφήλιο. Μαζί, σε μια ξεχωριστή αφήγηση μέσω της «οικουμενικής γλώσσας» του πολιτισμού, συνθέτουν ένα σπάνιο μωσαϊκό εικόνων και γνώσης που αντικατοπτρίζει με αυθεντικότητα τα γνήσια χαρακτηριστικά της ελληνικής ταυτότητας στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο.




Η πλατφόρμα απευθύνεται σε όλους τους φίλους και επισκέπτες της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί μια «πύλη» υποδοχής του κοινού που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την πολιτιστική κληρονομιά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ταυτότητα κάθε προορισμού. Σκοπός της δράσης είναι να γνωρίσει παγκοσμίως τα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού ως θεμέλια του σύγχρονου δυτικού κόσμου αλλά και να υπογραμμίσει τη σημασία της σύγχρονης ερευνητικής δραστηριότητας του ΕΚΠΑ σε τομείς ακαδημαϊκής αιχμής.




Αξίζει να σημειωθεί πως το εγχείρημα υλοποιείται με τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, ερευνητικών ιδρυμάτων και των αρμόδιων φορέων. Σε συνεργασία με νέους ερευνητές και έμπειρους ακαδημαικούς αλλά και δημιουργικές και ανήσυχες φωνές των τοπικών κοινωνιών, η νέα πλατφόρμα στοχεύει να αναδείξει την Ελλάδα της καινοτομίας και της βιώσιμης επιχειρηματικότητας και να συμβάλλει στην κοινή επιδίωξη, στην επίτευξη της προόδου και της ανάπτυξης μέσω της ανάπτυξης ενος ετήσιου τουριστικού ρεύματος με έμφαση σε θεματικές περιοχές όπου η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα.


Το YouGoCulture, φιλοδοξεί ν’ αναδείξει το δίπτυχο πολιτιστικού αποθέματος - σύγχρονης ζωής σε όλη τη χώρα και μπορεί να το κάνει πράξη με τη δύναμη των πολλών. Για να πετύχει όμως τον στόχο χρειάζεται την υποστήριξη όλων μέσω του act4Greece (https://www.act4greece.gr/challenge/yougoculture-en/), πρόγραμμα συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με στρατηγικούς συνεργάτες τα κοινωφελή ιδρύματα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ωνάση, Μποδοσάκη.




Στο πλαίσιο του crowdfunding έχουν προβλεφθεί σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη* ειδικά για τον απόδημο ελληνισμό, όπως η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα της υιοθεσίας προορισμών (Ανάδοχοι Προορισμού), προσφέροντας τη δυνατότητα ανάδειξης προορισμών με ιδιαίτερο πολιτισμικό και ιστορικό ενδιαφέρον, ακολουθώντας την ποιότητα και τα κριτήρια ανάπτυξης του YouGoCulture.




Η πρωτοβουλία ανάπτυξης του YouGoCulture, συνδέεται με την ανάπτυξη της δραστηριότητας του φορέα διεθνώς, καθώς το E-Learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ήδη απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα και στον απόδημο ελληνισμό με εξ αποστάσεως επιμόρφωση στην αγγλική (http://elearninguoa.org/) δίνοντας έμφαση σε θεματικές περιοχές της ελληνικής γλώσσας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου