Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι κάτοικοι 10 ελληνικών μειονοτικών χωριών στους δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης στην Αλβανία.
Η Ελλάδα, ανταποκρινόμενηστην έκκληση των τοπικών Αρχών, έστειλε ήδη βοήθεια και έτσι δύο καναντέρ συμμετέχουν από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα ελληνικά μειονοτικά χωριά. Τα καναντέρ ρίχνουν νερό στα πιο επικίνδυνα μέτωπα, στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Βουλιαράτι και Δρόβιανη, ενώ η φωτιά έσβησε στα χωριά Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι. Έντονα είναι τα μέτωπα πυρκαγιών και στην περιοχή της Μουζίνας και του Καρδικακιού στο Δήμο της Φοινίκης.
Οι εκπρόσωποι των αντίστοιχων δήμων, Δρόπολης και Φοινίκης, κάνουν για τεράστιες καταστροφές, χωρίς όμως να είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να έχουν μια σαφή εικόνα.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η ετοιμότητα των κατοίκων στις περιοχές αυτές που έδωσαν πραγματικές μάχες με την πύρινη λαίλαπα για να σώσουν τα χωριά τους.
Το χρονικό των πυρκαγιών
Στον δήμο Δρόπολης στο χωριό Γράψη δύο σπίτια, ένας ναός και μια αποθήκη κάηκαν και απειλήθηκε η ζωή τριών ηλικιωμένων, ενώ ένας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη.
Οι πυρκαγιές έφτασαν την Πέμπτη στα χωριά Φράστανη, Λιούγκαρη, Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι με τη εστία της να απειλεί μεγάλη αποθήκη υγραερίου και αρκετές παραγωγικές μονάδες στο Γεωργουτσάτι.
«Η φωτιά στο χωριό Ζερβάτες απειλεί κατοικίες» σημειώνει σε βίντεο που δημοσίευσε το himara.gr.
Την ίδια στιγμή στις φλόγες παραδόθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του φυσικού πάρκου «Γαλάζιο Μάτι» στο δήμο Φοινίκης και απειλούνταν άμεσα τα χωριά Πετσά, Μουζίνα και Καρδικάκι, ενώ το μέτωπο κατευθύνονταν προς τη Δρόβιανη.
Οι κάτοικοι, με επικεφαλής τον δήμαρχο Δρόπολης Αχιλλέα Ντέτσικα δίνουν μεγάλη μάχη για να αντιμετωπίσουν τα ισχυρά πύρινα μέτωπα, ενώ και ο δήμαρχος Λεωνίδας Χρίστος ζήτησε τη βοήθεια της Ελλάδας καθώς οι τοπικές δυνάμεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς το πρόβλημα. Όπως σημείωνε μάλιστα την Τρίτη το himara.gr, η συνδρομή της αλβανικής κυβέρνησης ήταν ελλιπής καθώς έστειλε μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα με τρεις πυροσβέστες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τοπικές αρχές από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι φωτιές επικοινώνησαν με τον πρόξενο Αργυροκάστρου κ. Βασίλη Τόλιο, ώστε να ζητήσει βοήθεια από την πυροσβεστική υπηρεσία Ηπείρου.
Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια
Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε από την πλευρά της στο αίτημα για βοήθεια στην Αλβανία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες πυρκαγιές στα χωριά της ελληνικής μειονότητας.
Με κυβερνητική απόφαση, αναχώρησαν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη καναντέρ CL-415, τα οποία συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών γύρω από τα ελληνικά χωριά.
Όπως έγινε γνωστό, τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη θα επιχειρήσουν στις περιοχές που είναι τα χωριά Γεωργουτσάτες, Χουλιαράτες, Γράψη Δρόβιανη, και Φρουστάνη.
Φωτογραφίες: Facebook /himara.gr
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την αποστολή βοήθειας στη γειτονική χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε:
«Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα για βοήθεια στα βορειοηπειρωτικά χωριά, όπως κάνουμε πάντα όπου μας ζητείται. Και πριν από λίγες μέρες ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Αλβανίας για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε άλλες περιοχές, αλλά τώρα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, καθώς οι πυρκαγιές είναι κοντά στα ελληνικά σύνορα και στα χωριά της μεινότητας που πάντα στηρίζουμε. Στέλνουμε ο,τι καλύτερο έχουμε για να συνδράμουμε ώστε να μην κινδυνέψουν άνθρωποι και περιουσίες».
Σημειώνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια για τις πυρκαγιές μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας ανταποκρίθηκε αμέσως με τη διάθεση των δύο αεροπλάνων.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη ανακοίνωσε την απόφασή της να συμβάλλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αλβανία, χρηματοδοτώντας, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, την αποστολή δύο αεροσκαφών πυρόσβεσης από την Ελλάδα στις πληγείσες από την πυρκαγιά αλβανικές περιοχές.
Ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, χαιρέτισε τη γενναιόδωρη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα παράδειγμα έκφρασης αλληλεγγύης προς την πληττόμενη Αλβανία.
Τόσκας: Δύσκολη η φωτιά στην Αλβανία
«Από τις 7.15 το πρωί τα δύο ελληνικά καναντέρ βρίσκονται στην περιοχή, στα χωριά της Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα και από εκείνη την ώρα ενεργούν και κάνουν ρίψεις προκειμένου να μειώσουν ή να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία είναι πολύ δύσκολη, γιατί είναι και σε ορεινό έδαφος και δεν υπάρχει δυνατότητα καλού συντονισμού με τα επίγεια τμήματα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», για τη συνδρομή της Ελλάδας σε επιχείρηση κατάσβεση πυρκαγιάς στη γειτονική χώρα.
«Η Αλβανία δεν έχει τους μηχανισμούς που χρειάζεται κι εδώ έχουμε κι έναν σοβαρό, επιπλέον λόγο, να ανταποκριθούμε με ό,τι καλύτερο έχουμε, γιατί σε αυτά τα χωριά ζει και πρέπει να διατηρηθεί η ελληνική μειονότητα, αλλά και ο φυσικός πλούτος που έχουν αυτά χωριά. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε χθες το βράδυ, η κυβέρνηση αποφάσισε να σταλούν τα καναντέρ που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη» είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αφού ενεργήσουν για αρκετή ώρα στην περιοχή, στη συνέχεια τα καναντέρ θα συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή της Φλώρινας.
Ευρύτερη χρησιμοποίηση στρατιωτικών μέσων στις δασικές πυρκαγιές
Αναφερόμενος στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη φετινή αντιπυρική περίοδο ο αν. υπουργός σημείωσε πως «κάθε μέρα ξεσπούν πολλές πυρκαγιές και η προσπάθεια αυτής της περιόδου είναι να κατασβηστούν με την έναρξή τους, γι' αυτό χρησιμοποιούνται φέτος τα μικρά αεροσκάφη πετζετέλ, που ήταν ξεχασμένα για πάρα πολλά χρόνια και συντηρήθηκαν, αλλά και οι επίγειες δυνάμεις».
«Αυτά είναι τα μέσα που έχουμε -τα αεροπλάνα του 1973 και αυτά τα νεότερα καναντέρ του 2000, που ενεργούν τώρα στην Αλβανία- με αυτά κάνουμε ό,τι μπορούμε» είπε ο κ.Τόσκας, παρατηρώντας ότι «τα χρόνια που έπρεπε να ανανεωθεί αυτός ο στόλος και που περίσσευαν τα χρήματα δεν έγινε απολύτως τίποτα, ούτε οργανωτικά καν, ούτε οι δομές δεν άλλαξαν, προκειμένου να προσαρμοστούν στα καινούρια κλιματολογικά δεδομένα».
«Έχουμε καταφύγει στην αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών ελικοπτέρων που χρησιμοποιούνται, ένας μεγάλος αριθμός και ελικοπτέρων σινούκ έχει χρησιμοποιηθεί και αυτό φυσικά με την βοήθεια του ΥΠΕΘΑ και των ενόπλων δυνάμεων, γιατί χωρίς αυτές δε θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα στις δασικές πυρκαγιές», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «προσανατολιζόμαστε τα επόμενα χρόνια σε ευρύτερη χρησιμοποίηση μέσων και στρατιωτικών και άλλων, γιατί και τα καναντέρ έχουν γεράσει και οι πυρκαγιές έχουν διαφοροποιηθεί».
Προβληματισμός για τους εμπρησμούς στην Αθήνα
Κληθείς να κάνει έναν απολογισμό του πρώτου μισού της αντιπυρικής περιόδου, ο κ.Τόσκας ανέφερε πως «υπήρξαν και κάποιες μεγαλύτερες πυρκαγιές, υπήρξε και κάποια επικοινωνιακή εκμετάλλευση, υπήρξε και μία μοναδική περίπτωση στα δύο χρόνια που είμαι στο υπουργείο, που αντί για ευχαριστώ που διαθέσαμε όλα τα μέσα υπήρξε κριτική».
Ο αν. υπουργός εξέφρασε προβληματισμό για «τους δύο εμπρησμούς μέσα σε δύο μέρες στο Άλσος Βεΐκου και άλλον έναν στην Καισαριανή, στους πιο δασωμένους αστικούς ιστούς της Αθήνας». «Κάποιες φωτιές με προβληματίζουν πολύ, μήπως δεν είναι τόσο αθώες και κάποιοι έχουν άλλα στο μυαλό τους. Έχουμε χρησιμοποιήσει αυτές τις μέρες, που είναι και οι άνεμοι έντονοι, την αστυνομία, την ασφάλεια ακόμη και την αντιτρομοκρατική, για να αποτρέψουμε κάποιους, που έχουν άλλα στο μυαλό τους» είπε, ενώ γνωστοποίησε ότι σε εξέλιξη και στο στάδιο της επεξεργασίας στοιχείων βρίσκεται η διερεύνηση περιπτώσεων εμπρησμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου