Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ





Η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου κατέδειξε ότι η περιφερειακή αρχή υποβαθμίζει σκόπιμα τη συζήτηση για τα καίρια πολιτικά ζητήματα που γεννούν οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή. Ενώ η περιφερειακή αρχή συνάντησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό αγροτικής



ανάπτυξης στα Γιάννενα, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη για το προσφυγικό , ενώ συμμετείχε από 30-09 έως 02-10 στα Γιάννενα σε Συνάντηση στελεχών του ΟΟΣΑ, των υπηρεσιών της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ και των Διαχειριστικών Αρχών των Περιφερειών Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου στο πλαίσιο εκπόνησης μελετών για τη
διαμόρφωση της Στρατηγικής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, δεν ενημέρωσε το σώμα ούτε πριν ούτε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και απέφυγε την προετοιμασία οποιασδήποτε συζήτησης.

Με τον τρόπο αυτό συμμετέχει στην χάραξη πολιτικής την ίδια στιγμή για να αποφύγει την πολιτική συζήτηση στο Π.Σ. διατείνεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου λειτουργεί σαν Υπηρεσία και δεν εμπλέκεται στα πολιτικά. Μεγαλύτερο ψέμα δεν υπάρχει. Εξυπηρετεί την απόκρυψη του βαθιά πολιτικού ρόλου που η περιφέρεια έχει στην χάραξη και υλοποίηση της κεντρικής πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης, για να διατηρεί την ψευδή εικόνα ότι η περιφερειακή αρχή λειτουργεί πάνω από κόμματα και πολιτικούς σχεδιασμούς.

Η χάραξη στρατηγικής για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 στο έδαφος των μεγάλων προβλημάτων που προκαλεί στην συνοχή της ΕΕ και ευρωζώνης η ανισόμετρη ανάπτυξη των χωρών της με αύξηση των ανταγωνισμών για την πρωτοκαθεδρία αλλά και η προετοιμασία για νέα καπιταλιστική κρίση αναπόφευκτα θα σκληρύνει την στρατηγική αυτή έναντι των λαών της ΕΕ με κύριο στόχο να ενισχυθούν τα έργα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας και οι μεγάλοι όμιλοι με «αύξηση της κλίμακας/μεγέθους των μονάδων παράγωγής» για την αντιμετώπιση των ανταγωνιστών της ΕΕ, εις βάρος της στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών και στην Ηπειρο. Πέρα όμως από τους «εξωτερικούς εχθρούς της ΕΕ» το ευρωκοινοβούλιο παίρνει μέτρα και απέναντι στο «εσωτερικό εχθρό» που είναι οι εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι που αγωνίζονται για την επιβίωση και τα δικαιώματα τους

Γι’ αυτό και η άρνηση του προεδρείου να τεθεί προς συζήτηση το πρόσφατο ανιστόρητο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για την εξίσωση ναζισμού –κομμουνισμού, με κάλεσμα για απαγορεύσεις των κομμουνιστικών κομμάτων, αποτελεί άρνηση να συζητηθεί ο πυρήνας της πολιτικής φιλοσοφίας του ευρωκοινοβουλίου που είναι εχθρική για τα λαϊκά στρώματα και καθορίζει και την στρατηγική για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Άλλωστε η άρνηση του προεδρείου να θέσει ως θέμα συζήτησης την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την «αμυντική Συμφωνία Αμερικής Ελλάδας» που στην ουσία είναι συμφωνία πολεμικής προετοιμασία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, καθώς μετατρέπει την μισή Ελλάδα σε ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, πέρα από τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και αντίποινα, σηματοδοτούν την παραπέρα όξυνση του προσφυγικού. Η αύξηση των προσφυγικών ροών και η συνέχιση της πολιτικής εγκλωβισμού τους στην χώρα μας, και με στόχο την διαλογή του ικανότερου εργατικού επιστημονικού δυναμικού που έχει ανάγκη η ΕΕ για να μειώσει το εργασιακό κόστος και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών της ομίλων και η απέλαση των λιγότερο ικανών, θα συνεχιστεί ως απόροοια των πολεμικών προετοιμασιών στις οποίες εντείνει τη συμμετοχή της η κυβέρνηση της ΝΔ ως συνεχιστής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά καμία ενημέρωση ουσιαστική για την προετοιμασία της υποδοχής νέων προσφύγων και της ετοιμότητας αντιμετώπισης προβλημάτων που θα προκύψουν δεν έκανε η περιφερειακή αρχή, τη στιγμή που υπάρχει πλούσια αρνητική πείρα από τα προηγούμενα χρόνια. Οι μελοδραματικές τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης για αφηρημένη αλληλεγγύη προς τους κατατρεγμένους συνανθρώπους είναι συμπλήρωμα της θέσεων της ΕΝΠΕ που χωρίς να αναφέρει τίποτα συγκεκριμένο για τις ανάγκες αντιμετώπισης ενός σύνθετου εξελισσόμενου και αυξανόμενου προβλήματος χαϊδεύει εθνικιστικά αντανακλαστικά με το σύνθημα «πρώτα οι Έλληνες», την στιγμή που ο Ελληνικός λαός είναι εξίσου θύμα των σχεδιασμών του ίδιου αντιπάλου [που έχουν και οι πρόσφυγες: της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η ομόφωνη υπερψήφιση της εισήγησης της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις δυσμενής εργασιακές μεταβολές στην ΑΜΚΕ «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» με επίπτωση στο θεραπευτικό- παιδαγωγικό έργο, αναδεικνύει ότι ο επίμονος πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων με στόχο την υπεράσπιση του θεραπευτικού-παιδαγωγικού έργου που επιτελούνε, είναι νύχι-κρέας με την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του κράτους σε ΜΚΟ της πρόνοιας και της παιδείας μόνο προβλήματα και υποβάθμιση φέρνει.

Η περιφερειακή αρχή έχει αποφασίσει να συνεχίσει πιο έντονα να συσκοτίζει τον πολιτικό της ρόλο και να προβάλλει την βιτρίνα του ακομμάτιστου υπερασπιστή όλης της Ηπείρου παρουσιάζοντας τα συμφέροντα εργαζομένων-ανέργων και μικρομεσαίων επαγγελματιών της πόλης και του χωριού κοινά με τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών . Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος που έχει η Τοπική Διοίκηση για να λειτουργεί ως αμορτισέρ των αντιλαϊκών επιλογών των κυβερνήσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου που απαιτεί και στην κρίση και στην ανάπτυξη ο λαός να χάνει διαρκώς . Λογαριάζουν χωρίς τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους οι οποίοι μέσα από την οργάνωση τους, έχοντας στο πλάι τους και τους εκλεγμένους κομμουνιστές σε Δήμο και Περιφέρεια θα ξεδοντιάζουν την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ κυβέρνησης περιφέρειας και Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου