Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Εκτάκτως στην Κύπρο ο Δένδιας – Συναγερμός από τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις




Εκτάκτως στη Λευκωσία αύριο Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών όπου θα έχει συναντήσεις με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ..Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. 


Μετά τις επαφές και τη στήριξη του Μάικ Πομπέο, ο Νίκος Δένδιας θα μιλήσει με την κυπριακή ηγεσία για να συζητήσουν από κοινού τις κινήσεις τους για να ανακόψουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Ο Νίκος Δένδιας θα μεταφέρει σε Αναστασιάδη, Χριστοδουλίδη τις απόψεις και προτάσεις που εξέφρασε στον ίδιο ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά την παραμονή του στην Αθήνα.


«Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές», τόνισε η Αμερικανίδα πρέσβης στη Λευκωσία, ενώ και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ανησυχία από τους Ρώσους
Σε σχόλιο από το τμήμα πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο στο facebook αναφέρεται ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Προτρέπουμε την αποφυγή βημάτων που θα οδηγούσαν στην αποσταθεροποίηση και σε δημιουργία κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και την προσπάθεια επίλυσης διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά μέτρα», αναφέρεται.
Σημειώνεται τέλος ότι «υποστηρίζουμε μια σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών, προκειμένου να επιτευχθεί μια σταθερή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της νήσου».
«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προσφέρουμε κάθε διαθέσιμη βοήθεια προς αυτό», καταλήγει.
Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα συζητηθούν την Τρίτη (8.10.2019) στην 7η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών κρατών της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Χθες αργά το βράδυ και η Αίγυπτος πήρε θέση υπέρ της Κύπρου και «έκραξε» τους Τούρκους για τις προκλήσεις τους στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ανησυχία υπάρχει και από τον ΟΗΕ και για αυτό το λόγο ο Γενικός Γραμματέας του, Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε την περασμένη Παρακσευή μήνυμα προς τους ηγέτες Κύπρου και Τουρκίας, με το οποίο τους προσκαλεί σε κοινή συνάντηση στο Παρίσι τον ερχόμενο μήνα.
Επικοινωνία Αναστασιάδη, Μακρόν
Σε συνεχή επαφή συμφώνησαν να βρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου, όπου θα τεθούν οι έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας, συζητώντας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Κύπριος και ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης μπροστά σε αυτές τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και συμφωνήθηκε όπως Κύπρος και Γαλλία βρίσκονται σε συνεχή επαφή τις επόμενες ημέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου.
Ο Μακρόν επανέλαβε τη γαλλική θέση, καταδικάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας και εκφράζοντας τη θέση ότι αυτές οι επεμβάσεις που εκφεύγουν του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, πρέπει να τερματιστούν.
Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Παρασκευή, θα εγγράψει το θέμα των νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου.


newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου