Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Ν. Καραθανασόπουλος: Η αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο θα φέρει ξεκλήρισμα των μικρών παραγωγών (VIDEO)




Να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εξισώνει τη φορολογία του τσίπουρου και της τσικουδιάς με άλλα αλκοολούχα ποτά όπως το ουίσκι, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος.




Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε πως ο μειωμένος συντελεστής φορολόγησης στο τσίπουρο και την τσικουδιά αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες του ανταγωνισμού. 



Εάν εφαρμοστεί η απόφαση, θα αυξηθεί κατά 18 φορές ο επιβαλλόμενος φόρος στο τσίπουρο και στην τσικουδιά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η τιμή θα εννιαπλασιαστεί, εφόσον ισχύσει η έκπτωση 50% επί του κανονικού εθνικού συντελεστή, της φορολόγησης των αποσταγμάτων που παράγονται από τα παραπροϊόντα της οινοποίησης (στέμφυλα).

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται να προστατεύει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, καθώς θα οδηγήσει στο βίαιο ξεκλήρισμα τους μικρούς αποσταγματοποιούς και αμπελοκαλλιεργητές.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεζυρόπουλος παραδέχθηκε ότι αυτή η απόφαση θα πλήξει χιλιάδες παραγωγούς και ανακοίνωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανασταλεί για δύο χρόνια η εφαρμογή της. Πρόσθεσε πως στόχος είναι να αναθεωρηθεί η σχετική ευρωενωσιακή οδηγία στην οποία βασίστηκε η απόφαση.

Στη δευτερολογία του, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως δεν φτάνει η αναστολή, αλλά χρειάζεται μια συνολικότερη πολιτική για την προστασία των μικρών παραγωγών από το ξεκλήρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου