Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Τα μαθήματα από το Ισραήλ: Σταματήστε να κατηγορείτε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και πάρτε αλλιώς την ιστορία του Covid 19




Μια στάση ευθύνης επιβάλλεται από όλους μας δίχως διχασμούς, αποκλεισμούς και διακρίσεις σε πολίτες α ή β κλάσης λόγω του εμβολίου...



Κορωνοϊός: Η λέξη που έμελλε να ταρακουνήσει παγκοσμίως την ανθρωπότητα για παραπάνω από 1,5 χρόνο με δεκάδες σκιές να υπάρχουν πίσω από το τόσο αυτό κρίσιμο ζήτημα.

Τι μάθαμε όμως μέχρι στιγμής και τι πρέπει να αναμείνουμε ακόμη.
Το Ισραήλ υπήρξε ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στις προσπάθειες εμβολιασμού, μια επιτυχία που ωστόσο προκαλεί ακόμα ερωτηματικά καθώς όπως ανέφερε η The Jerusalem Post από τους 143 νοσηλευόμενους ασθενείς, το 58% ήταν πλήρως εμβολιασμένο, το 3% μερικώς και το 39% δεν εμβολιάστηκαν καθόλου.
Το Ισραήλ προσπαθεί ακόμη πολύ να αγωνιστεί με το τι θα κάνει στη συνέχεια σε μια αβέβαιη εποχή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απλοϊκή ανάλυση στην οποία τα ΜΜΕ προσπάθησαν να υποδεχτούν την πανδημία, επικαλούμενη ορισμένους ειδικούς, ήταν μερικές φορές παραπλανητική. Τα ΜΜΕ έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στην Κοινή γνώμη που παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχει μαγική «επιστροφή στο φυσιολογικό»

Οι χώρες ανακαλύπτουν ότι όποιες υποθέσεις υπάρχουν μπορούν ανά πάσα ώρα να πέσουν.
Και γιατί το λέμε αυτό:
Διάφορα μέτρα, όπως οι κοινωνικές αποστάσεις έως μάσκες και τα lockdowns, δεν ήταν πάντα αποτελεσματικά, όπως ακριβώς συνέβη και στη δική μας χώρα που σήμερα μετρά πάνω από 2.800 κρούσματα.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις για να μάθουμε.
Για παράδειγμα η εμπειρία της Αυστραλίας - όπου μια σκληρή πολιτική για τα σύνορα αρχικά φάνηκε να επιτρέπει τη "φυσιολογική" ζωή - μέχρι το παράδειγμα της Σουηδίας, να μην έχει lockdown αποδείχθηκε ότι λειτουργεί καλά.
Πολλά δεδομένα μας λένε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων ανά εκατομμύριο στη Σουηδία, για παράδειγμα, δεν διαφέρει πολύ από το Ισραήλ, όπου υπήρξαν lockdowns.

Η περίπτωση των ΗΠΑ και το χάσμα στην κοινωνία

Την ίδια ώρα, ένα τεράστιο μπάχαλο φαίνεται πως επικρατεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ωκεανού.
Ο διχασμός μετά τα εκατομμύρια των εμβολιασμών έχει δημιουργήσει δύο αντίπαλα στρατόπεδα μεταξύ εμβολιασμένων και μη.


Ένα μεγάλο χάσμα στις ΗΠΑ που σχετίζονται με εμβόλια και μάσκες.
Το Ισραήλ μπόρεσε να επιτύχει μια εντυπωσιακή διάθεση εμβολιασμένων - και όχι μόνο να εμβολιάσει μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους που ήταν ευάλωτοι στα πρώτα κύματα του Covid, αλλά και να επιτύχει εντυπωσιακά επίπεδα εμβολιασμού στο στρατό, όπου το 83% εμβολιάστηκε από Μάρτιο και υπήρξαν μηδενικοί θάνατοι.
Ωστόσο, σήμερα στο εβραϊκό κράτος, παρ 'όλα αυτά και χωρίς να μπορούμε να κατηγορήσουμε τους "μη εμβολιασμένους" - που αποτελούν μόνο έναν μικρό αριθμό ανθρώπων - υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων Covid πέραν των 1.000 την ημέρα σε ακόμη και 2.000, που είναι πολλά για μια τόσο μικρή χώρα.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ καταλήγουν σε ένα απλό συμπέρασμα, κατηγορώντας τις μη εμβολιασμένες περιοχές για το γιατί η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι θα μπορούσε να τελειώσει, γιατί με εξαίρεση την Κίνα, όπου δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κρούσμα, ο περισσότερος κόσμος βλέπει την πανδημία να συνεχίζεται.
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, συνεχίζουν να βλέπουν αυξανόμενα κρούσματα σε ημερήσια βάση.
Άλλοι επισημαίνουν ότι τα εμβόλια δεν επρόκειτο να μειώσουν τα νέα κρούσματα στο μηδέν και ότι εάν έχετε πολύ εμβολιασμένο κοινό, τότε μερικοί από αυτούς που έχουν μολυνθεί θα εμβολιαστούν.
Σύγχυση και απορίες με ένα εμβόλιο που ακόμη δεν γηνωρίζουμε τα ακριβή του αποτελέσματα.
Οι ΗΠΑ έλαβαν επίσης μια άλλη περίεργη απόφαση, η οποία αξίζει να αναφερθεί πλήρως από την έκθεση του NBC:
«Το πόσο διαδεδομένες είναι οι λοιμώξεις μεταξύ των εμβολιασμένων στις ΗΠΑ είναι άγνωστο. Το CDC είπε τον Μάιο ότι θα σταματήσει να παρακολουθεί τον αριθμό των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους ανθρώπους εκτός από περιπτώσεις όπου ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο νοσηλεύτηκε ή πέθανε.
"Τα περιορισμένα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν αφήσει τους γιατρούς να πιστεύουν ότι πετούν στα τυφλά προσπαθώντας να εκτιμήσουν τον κίνδυνο που παρουσιάζει η νέα παραλλαγή στους ασθενείς τους και στηριζόμενοι σε δεδομένα από άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, όπου οι ερευνητές δημοσίευσαν στοιχεία την περασμένη εβδομάδα που έδειχναν το Pfizer- Το εμβόλιο BioNTech ήταν μόλις 39% αποτελεσματικό κατά της πρόληψης μόλυνσης από την παραλλαγή δέλτα και 91% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.
Η Αμερική, η οποία διαθέτει τους πόρους για την παρακολούθηση μεγάλων δεδομένων, όπως οι μολύνσεις και η εξάπλωση μεταξύ των εμβολιασμένων, φαίνεται να έχει χάσει τη μπάλα όταν πρόκειται να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες.
Το Ισραήλ, το οποίο προσπάθησε να μειώσει την πολιτικοποίηση της πανδημίας, αναφέρει πόσα κρούσματα υπάρχουν σε μια μέρα και προφανώς πόσα είναι μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, επειδή το Ισραήλ θέλει να ξέρει τι να κάνει στη συνέχεια.

Μια απλή γρίπη;
Μερικοί έχουν υποστηρίξει για λίγο ότι η πανδημία μοιάζει με την απλή γρίπη και ότι δεδομένης της ικανότητας των εμβολίων να μειώσουν τα συμπτώματα, η συνολική εξάπλωση μπορεί να μειωθεί.
Αυτό φαίνεται να λέει η Σιγκαπούρη. Μετρήστε τις νοσηλείες, όπως κάνουμε με πιο σοβαρές ασθένειες, αλλά όχι σε κάθε περίπτωση.
Για πολλές χώρες που μετρούν περιπτώσεις, όπως η Αυστραλία, αυτό δεν θα συμβεί ακόμα.
Λείπει μια πιο σοβαρή συζήτηση. Γιατί ο κόσμος συνεχίζει να καλύπτει τα βασικά συντονισμένα μέτρα και την ανταλλαγή δεδομένων;
Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για «πανδημία των μη εμβολιασμένων» στις ΗΠΑ μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια να εξαναγκάσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, παρά να κάνουμε μια μεγαλύτερη συζήτηση για το πώς να σχεδιάζουμε στρατηγικά σε μια εποχή πανδημίας.
Για παράδειγμα, η «κανονική» ζωή μπορεί να μην είναι δυνατή εάν πρέπει να φοβόμαστε τις νέες «παραλλαγές» όλη την ώρα.
Ο συντονισμός στρατηγικών για τον εντοπισμό παραλλαγών και τη γρήγορη δοκιμή των ιδιαίτερων απειλών τους μπορεί να είναι καλύτερος.
Ένα είναι το δεδομένο: αυτή η πανδημία έπληξε με κάποια μορφή όλους τους ανθρώπους και τις χώρες.
Οι χώρες από την άλλη, φέρουν την ένδειξη "πράσινη" τη μία εβδομάδα και "κόκκινη" την επόμενη για ταξίδια.
Οι βασικές πληροφορίες για την κάλυψη ήταν συγκεχυμένες τους πρώτους μήνες. Ενώ ορισμένες χώρες υποχρεώνουν μάσκες για παιδιά, άλλες δεν το κάνουν. Μεγάλο μέρος αυτών φαίνεται να βασίζεται σε απόπειρα πρόληψης, όχι απαραίτητα εργαστηριακές μελέτες που βασίζονται σε μεγάλα δεδομένα.
Ακόμη και ερωτήσεις για κάτι τόσο απλό όσο «πόσα εμβολιασμένα άτομα έλαβαν Covid χθες;» δεν έχουν βασικές απαντήσεις σε ορισμένα μέρη.

Μυστήριο το θέμα εμβόλιο

ΑΛΛΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ παραμένουν. Υπάρχουν εμβόλια που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο, μερικά από τα οποία η αποτελεσματικότητά τους κατά της Delta είναι προφανώς άγνωστη. Αυτό αφήνει τις χώρες να αναζητούν απαντήσεις, ψάχνοντας αυτό που αντιλαμβάνονται ως τα καλύτερα εμβόλια.
Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Ο εθνικός συντονισμός και η προετοιμασία για το μέλλον πρέπει να σημαίνει συστηματικό έλεγχο εμβολίων κατά παραλλαγών, μετάδοσης και σοβαρών περιπτώσεων - για να δείτε τι συμβαίνει, όχι μόνο για να βασιζόμαστε σε σκόρπιες υποθέσεις.

Συμπέρασμα

Η πανδημία φαίνεται πως έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της καθώς τα πολυπόθητα εμβόλια δεν κήρυξαν εν τέλει το τελος του κορωνοϊού αλλά επέφεραν εν μέρει κάποιο φως στο τούνελ. Τα ΜΜΕ από την μεριά τους, θα χρειαστεί να διαδραματίσουν ορθώς τον ρόλο τους, όπως επίσης και οι ειδικοί με το να προωθούν τις σωστές και επίσημες πληροφορίες για τις εξελίξεις. Η άρνηση φυσικά και δεν αποτελεί λύση. Όμως μια στάση ευθύνης επιβάλλεται από όλους μας δίχως διχασμούς, αποκλεισμούς και διακρίσεις σε πολίτες α ή β κλάσης λόγω του εμβολίου...




bankingnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου