Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Μετακίνηση εκτός νομού με νέο «διαβατήριο» και μία εξαίρεση από 13/9




Αλλάζουν όλα ξανά στη μετακίνηση εκτός νομού με πιο αυστηρούς περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Τα νέα μέτρα και ο μόνος τρόπος για ταξίδι χωρίς rapid test.

Νέα μέτρα ισχύουν από την προσεχή Δευτέρα στη μετακίνηση εκτός νομού. Από 13 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 οι ανεμβολίαστοι μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα με μοναδικό «διαβατήριο» το αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.
Η πιο σημαντική αλλαγή σε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ότι γίνεται υποχρεωτικό το τεστ στα ΚΤΕΛ και τα τρένα, όπου όλο το καλοκαίρι και μέχρι την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου ήταν υποχρεωτική μόνο η χρήση της μάσκας. Στο αεροπλάνο και το πλοίο ισχύει ο ίδιος περιορισμός όπως και τους προηγούμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται, ότι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να κάνουν rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και όχι στις δημόσιες δομές. Η δαπάνη βαρύνει τον πολίτη και το κόστος ανέρχεται σε 10 ευρώ. Όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ταξιδεύουν με το σχετικό πιστοποιητικό.

Το μοναδικό μέσο που αποτελεί εξαίρεση και δεν χρειάζεται τεστ για το ταξίδι είναι το αυτοκίνητο. Ωστόσο και στο αμάξι ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα για τη μετακίνηση:

Το όριο επιβατών είναι στα τέσσερα άτομα συνολικά, δηλαδή ο οδηγός και ακόμα τρία. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Περισσότερα άτομα επιτρέπονται για γονείς με παιδιά (εάν είναι άνω των 18 τα παιδιά, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Τα παιδιά 12-17 ετών θα πρέπει και αυτά να έχουν rapid test για τις μετακινήσεις εκτός νομού με το ίδιο κόστος (10 ευρώ), ενώ τα παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με self test.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου