Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Κραυγαλέα αναντιστοιχία: Άνεργοι 664.000, ενώ στον ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι 1.002.261!




Ραγδαία μείωση της ανεργίας τον Ιούλιο κατέγραψε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., το χαμηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2010. Ωστόσο, το 14,2% που ανακοινώθηκε χθες αντιστοιχεί σε 664.000 ανέργους, όταν τον ίδιο μήνα ήταν εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ 1.002.261 άτομα!
Τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή πιστοποιούν μία σταθερή τάση που παρατηρείται σχετικά με την πορεία της ανεργίας τα τελευταία χρόνια: την πτώση κατά περίπου 2 με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες κατ’ έτος, όταν συγκρίνονται οι ίδιοι μήνες (π.χ. Ιούλιος με Ιούλιο, Δεκέμβριος με Δεκέμβριο).

Παρ’ όλα αυτά, η προβληματική μεθοδολογία που ακολουθείται, και η οποία επιβάλλεται από τη Eurostat, έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι παραμορφώνει την πραγματικότητα, καθώς παρατηρείται μία, επίσης σταθερή, κραυγαλέα αναντιστοιχία μεταξύ των στατιστικών ερευνών και όσων είναι οι πραγματικοί άνεργοι, όσοι δηλαδή εγγράφονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Ενδεικτικά, τον Ιούλιο του 2021 στον ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι ήταν 337.877 περισσότεροι από όσους «είδε» η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Συνεπώς και η ανεργία κατατείνει περισσότερο προς ένα ποσοστό κοντά στο 22% και όχι στο 14,2% που υποστηρίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Όπως παραδέχεται, εξάλλου, στο σχετικό δελτίο Τύπου «για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η συλλογή των στοιχείων γίνεται κυρίως με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και με τη χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής».

Παρά την πτωτική τάση, η ανεργία παραμένει ιδιαίτερα υψηλή στους νέους, καθώς στις ηλικίες 15 έως 24 ετών σχεδόν ένας στους τρεις, ποσοστό 32,3%, είναι χωρίς δουλειά.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία ξεχωρίζει η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ ανδρών και γυναικών: στους άνδρες η ανεργία μειώθηκε σχεδόν σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς διαμορφώθηκε σε 10,6%, ενώ στις γυναίκες είναι σημαντικά υψηλότερη, 18,7%.



fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου