Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ NOMAΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : Πληθώρα θεμάτων που αφορούν στα άτομα με Αναπηρία και η διαχείριση αυτών...



Αφορμή για το παρόν δελτίο τύπου αποτέλεσε πληθώρα θεμάτων που αφορούν στα άτομα με Αναπηρία και η διαχείριση αυτών από την Δημοτική Αρχή και Τοπικούς Φορείς Διοργάνωσης Αθλητικών Γεγονότων και έχουν να κάνουν με την συμμετοχή , την ένταξή τους , την αξιοπρεπή εκπαίδευσή τους και την ενίσχυση των προσπαθειών τους σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς τους.

Διανύοντας τα τελευταία δύο χρόνια όλοι μας πρωτόγνωρες συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω του COVID 19 με λύπη μας διαπιστώνουμε ως Νομαρχιακό Σωματείο από συζητήσεις και αιτήματα μελών μας ότι η Πανδημία αποτέλεσε τον "Δούρειο Ίππο" προώθησης της αορατότητας και διάκρισης παιδιών και ενηλίκων με Αναπηρία.

Με πρόσχημα άλλοτε την Πανδημία και άλλοτε επιλέγοντας την σιωπή :

δεν γίνεται να αναστέλλεται το ισότιμο δικαίωμα εκπαίδευσης παιδιών με Αναπηρία με αξιοπρέπεια και τήρηση των πρωτοκόλλων προστασίας βάσει Υπουργικών Αποφάσεων και διάθεσης αυτών του προβλεπόμενου αριθμού αιθουσών διδασκαλίας και παρέμβασης ,

δεν γίνεται να απαξιώνονται και αποθαρρύνονται Αθλητές με Αναπηρία που μας εκπροσωπούν μετά από υπεράνθρωπη προσπάθειά ετών συμμετοχής τους σε Παραολυμπιακούς αγώνες,

δεν γίνεται να τροποποιούνται διευκολύνσεις ετών συμμετοχής Ατόμων με Αναπηρία σε δραστηριότητες Πολιτιστικού χαρακτήρα χωρίς να ερωτηθούν θεσμοθετημένα όργανα Αναπηρίας της Πόλης μας .

Συγκεκριμένα :

(1).Με λύπη μας διαπιστώσαμε την απουσία της Παραολυμπιονίκη Ανθής Λιάγκου , Γραμματέα του Σωματείου μας που συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο ως Αθλήτρια του Συλλόγου Ιωαννίνων "Πύρρου" από την τελετή της 14ης Σεπτεμβρίου του Δήμου Ιωαννιτών .

Χρόνια τώρα παρακολουθούμε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προπόνησης , προσπάθειας και κάλυψης των εξόδων συμμετοχής σε αγώνες όλων των Αθλητών ΑμεΑ. Σε αυτόν τον μοναχικό δρόμο υπέρβασης ικανοτήτων σημασία έχει πάντα η προσπάθεια και συμμετοχή , που με την αναγνώριση και βράβευση ενισχύεται η προσπάθεια συμμετοχής και η προαγωγή προτύπων και αποδοχής της Αναπηρίας .

(2). Αναμένουμε με μεγάλη ανησυχία το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης του σχολείου ΣΑΠ Ιωαννίνων , λαμβάνοντας μία σιωπηλή απαξίωση σχετικά με αιτήματα Εκπαιδευτικών και Γονέων που αφορούν και στο παρόν προσωρινό περιοριστικό περιβάλλον στο οποίο εκπαιδεύονται αυτά τα παιδιά με Αναπηρία.

(3). Από την Οργανωτική επιτροπή του Run Lake ενημερωθήκαμε μετά από πρωτοβουλία επικοινωνίας της Προέδρου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας και Συλλόγου ΑμεΑ Κυψέλη Ιωαννίνων τελευταία στιγμή για τον αποκλεισμό των ατόμων με Αναπηρία από τις δράσεις των αγώνων λόγω τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων και συμπλήρωσης του αριθμού των συμμετεχόντων .

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν ισότιμη μεταχείριση ανεξαρτήτως των ικανοτήτων τους.

Συγκεκριμένα τα άτομα με Αναπηρία που λάμβαναν μέρος συμμετέχουν πάντα με εθελοντές συνοδούς οπότε δεν επιβαρύνεται η διοργάνωση και θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στον αριθμό των συμμετεχόντων που αναφέρεται στα νέα πρωτόκολλα και όχι να αποκλείονται θέτοντας διαχωρισμούς και διακρίσεις βάσει ικανότητας .

(4). Χαιρετίζουμε θετικά την επαναφορά της απαλλαγής διδάκτρων για τα εκπαιδευτικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων για τα άτομα με Αναπηρία άνω του 50% μετά και από παρέμβασή μας στην Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών .

(5). Αναμένουμε την ένταξη κάποιων προτάσεων μας στον σχεδιασμό και επαναδιάρθωση νέων project του Δήμου μετά από προσκλήσεις μας σε σχετικά Συμβούλια καθώς έχουμε παραδώσει επανειλημμένως πλάνα σχεδιασμού με βάσει τον "Σχεδιασμό για Όλους" (Designed for All) που προάγουν την προσβασιμότητα σε όλες τους συμπολίτες μας όλων των ηλικιακών ομάδων και ικανοτήτων σε όλες τις πτυχές της τοπικής μας κοινωνικής ζωής.

Επισημαίνουμε ,λοιπόν ,την ανησυχία μας και θέτουμε τους προβληματισμούς μας μετά από αυτές τις διαπιστωμένες αστοχίες , καθώς μη εντοπίζοντας τες ενισχύεται η διάκριση , η αορατότητα , η απομόνωση και η έλλειψη κινήτρων για συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας στα άτομα και στις οικογένειες παιδιών και ενηλίκων με Αναπηρία .

Η Πανδημία λοιπόν ας αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω ευαισθητοποίηση προς αυτές τις ομάδες των ατόμων , ενίσχυση προσπαθειών τους , ισότιμης και αξιοπρεπούς εκπαίδευσης και συμμετοχής τους ως ισότιμοι Πολίτες .


Ο Πρόεδρος

Ξενοφώντας Αποστολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου