Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Σε πολεμική ετοιμότητα ο σερβικός στρατός στα σύνορα με Κοσσυφοπέδιο-"Εν τούτω νίκα" με σήμα την Αγία ΤριάδαΟ Σέρβος ΥΠΑΜ κάνει το σήμα της Ορθοδοξίας-Αρκεί μία σπίθα για να τιναχθεί η περιοχή στο αέρα

Με το ορθόδοξο σήμα της Αγίας Τριάδας, πριν λίγη ώρα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός άμυνας της Σερβίας,έθεσε σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας τα σερβικά στρατεύματα σε Raska και Novi Pazar, οι οποίες αποτελούν περιοχές που συνορεύουν με το κατεχόμενο Κόσοβο, ενώ σερβικά τεθωρακισμένα μετακινούνται συνεχώς στην περιοχή.Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας δήλωσε ότι η χώρα έχει αυξήσει τη μαχητική ετοιμότητα των στρατευμάτων της στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την πρώην επαρχία της.Η ένταση αυξήθηκε τη Δευτέρα όταν η αλβανική αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου με θωρακισμένα οχήματα μετέβη στα σύνορα με την Σερβία για να επιβάλει νόμο για τις πινακίδες των αυτοκινήτων των Σέρβων κατοίκων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου κρατούν τα σύνορα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να αφαιρούν τις σερβικές πινακίδες από αυτοκίνητα που εισέρχονται στη χώρα και δεν αναφέρουν την "δημοκρατία του Κοσόβου”.


Υπάρχουν φόβοι ότι τα τελευταία περιστατικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολύ βαθύτερες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα σερβικά ΜΜΕ ανέφεραν χθες Πέμπτη ότι Τρεις Σέρβοι διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν σκληρά από τους Αλβανούς αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου.

Το Βελιγράδι περιέγραψε το περιστατικό ως χρήση «ωμής βίας», ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε «ανήσυχος» και προειδοποίησε ότι η βία είναι απαράδεκτη.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ποια είναι τα όρια στα οποία θα ανεχτούμε βία από τον (πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου) Αλμπίν Κούρτι και τις ειδικές δυνάμεις του», ανέφερε ο Βούτσιτς στην κρατική σερβική τηλεόραση RTS, ενώ και η Μόσχα απαίτησε απόσυρση των Αλβανών αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων.

«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί το γνωρίζουν. Είπαμε με μεγάλη ακρίβεια ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας και με ποια σειρά θα γίνουν », τόνισε ο ίδιος.

Η Σερβία πολύ δύσκολα θα επέμβει στρατιωτικά στο Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Νεμπόισα Σεφάνοβιτς, επιθεωρώντας στρατεύματα στα σύνορα, είπε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να προστατεύσει τους πολίτες της.

«Ο στρατός μας δεν προκαλεί, αλλά είναι έτοιμος να προστατεύσει τους ανθρώπους του», είπε ο Σεφάνοβιτς.

Οι μονάδες της αλβανικής δυνάμεως ROSU εξακολουθούν να είναι παρούσες σε αυτές τις διοικητικές διαβάσεις και οι Σέρβοι που διαμαρτύρονται εξακολουθούν να μην το βάζουν κάτω.


Η κατάσταση μυρίζει “μπαρούτι” και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Σέρβων εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση των αρχών της Πρίστινας.

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Λίστας, Γκόραν Ράκιτς, δήλωσε ότι οι συγκεντρωμένοι ζητούν μόνο ένα πράγμα, ελευθερία κινήσεων, κάτι που τους ανήκει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δικαιώματα, γι 'αυτό ζήτησε από την Πρίστινα, και κυρίως τη διεθνή κοινότητα, να συμμετάσχουν και να προγραμματίσουν διάλογο.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ προέτρεψαν το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ελλά για όσους γνωρίζουν το μίσος είναι πολύ μεγάλο στην περιοχή εδώ και 30 χρόνια.

 fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου