Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Διάκριση του Ζωγράφειου Σχολείου σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό για τον Φιλελληνισμό



Μία σημαντική διάκριση σημείωσε το Ζωγράφειο Σχολείο στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με θέμα: «Ο Φιλελληνισμός, η συμβολή του στην απελευθέρωση της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση», που διοργανώθηκε από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (Ε.Ε.Φ.) με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου που συμμετέχουν στην Ομάδα Φιλελληνισμού του Λυκείου θα βραβευτούν με έπαινο από την Ε.Ε.Φ. για την εργασία τους με θέμα τον Αυστριακό Φιλελληνισμό. Ως μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο και του πρώτου Σχολείου στην Ελλάδα που εισάγει στην εκπαιδευτική του διαδικασία στοιχεία Αυστριακής Αγωγής τιμώντας τον Φιλελληνισμό πραγματεύτηκαν τον Αυστριακό Φιλελληνισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ερεύνησαν, μελέτησαν και με την ψηφιακή παρουσίαση της εργασίας που δημιούργησαν στο πλαίσιο της φετινής επετείου της 25ης Μαρτίου, παρουσίασαν άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές του Αυστριακού Φιλελληνισμού, που έγραψε τις δικές του χρυσές σελίδες προσφοράς και θυσίας στο πάνθεον των Ηρώων του '21. Ταυτόχρονα, οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου κατέγραψαν και ανέδειξαν τον Αυστριακό Φιλελληνισμό, ως μια δυναμική στήριξης της πατρίδας μας ακόμη και σήμερα, καθώς δεν είναι απλά ένα στατικό ιστορικό γεγονός που συνέβη πριν από 200 χρόνια αλλά αποτελεί ένα διαρκές και διαχρονικό δυναμικό κίνημα προσφοράς προς τη χώρα μας.


Στόχος των διοργανωτών του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού ήταν να αναδειχθεί ο Φιλελληνισμός ως η πρώτη αφορμή για να ανακαλύψει η Ευρώπη τις κοινές της πολιτιστικές ρίζες και αξίες, και να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν οι πρώτες κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές, οι οποίες 150 έτη αργότερα οδήγησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 37 σχολεία από ολόκληρη τη χώρα τα οποία με τις εργασίες τους κατά τη διάρκεια της εορτής της 25ης Μαρτίου 2021 ανέδειξαν πτυχές του φιλελληνισμού και της δράσης των Φιλελλήνων στην Ελλάδα και διεθνώς.

Η τελετή απονομής του επαίνου στους μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου 2021 και σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η Ε.Ε.Φ. θα καλέσει ορισμένα σχολεία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ειδικές εκδηλώσεις, παρουσία ευρύτατου κοινού, πολιτικών, διπλωματών και εκπροσώπων των χωρών καταγωγής των Φιλελλήνων που θα επιλεγούν να τιμηθούν από όλη την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

Οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου παρ’ όλες τις δυσκολίες -λόγω πανδημίας- της περσινής σχολικής χρονιάς εργάστηκαν μεθοδικά και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του Σχολείου εκπόνησαν μια υποδειγματική εργασία. Γι αυτό και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Η διάκρισή τους στο συγκεκριμένο διαγωνισμό αποτελεί μια πολύτιμη εμπειρία και τους παρέχει εφόδια διερευνητικής προσέγγισης της μάθησης, που θα αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχο για νέες διακρίσεις στο μέλλον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου