Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Από πότε τουρκικά πολεμικά ελέγχουν ελληνικά πλοία στη θάλασσα ανάμεσα Ρόδου και Καστελόριζου;

 

«Παρολίγον επεισόδιο». Έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που έγινε στην περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο προ ολίγων ημερών και συγκεκριμένα μεταξύ 20 και 23 Σεπτεμβρίου.

«Πρωταγωνιστές» ένα τουρκικό...πολεμικό πλοίο και το ελληνικό ωκεανογραφικό πλοίο «ΑΙΓΑΙΟ», το οποίο ανήκει στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

Σύμφωνα με το Open, όταν το ελληνικό πλοίο πέρασε εκτός των 6 ναυτικών μιλίων, το προσέγγισε τουρκικό πολεμικό πλοίο, με τον κυβερνήτη του να ζητά δις μέσω ασυρμάτου να ενημερωθεί για τα στοιχεία και την αποστολή του ελληνικού πλοίου.

Ο Έλληνας πλοίαρχος αδιαφόρησε και δεν απάντησε καθόλου, με αποτέλεσμα του τουρκικό πλοίο να απομακρυνθεί λίγο αργότερα.

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν σταματημό σε θάλασσα και αέρα. Σήμερα (Κυριακή) μόνο, καταγράφηκαν 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ είχαμε και τρεις εμπλοκές στο Αιγαίο, την ώρα που στη Σαμοθράκη έκαναν την εμφάνισή τους και και τουρκικά UAV.

Θυμίζουμε ότι με χθεσινή NAVTEX, ένα δεύτερο πλοίο θα εμφανιστεί για «έρευνες» μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου (σ.σ. όπου ήδη «ερευνά» το YNUS-S) και ανατολικά της Κρήτης (σ.σ. εκεί που υπάρχει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και παρενοχλεί τις έρευνες του Nautical Geo), εντός ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της περιοχής ευθύνης του υδρογραφικού σταθμού Ηρακλείου (αμφισβητώντας τα όρια των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών και εγείροντας ζητήματα δικαιοδοσίας).

Λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ της Κυριακής το Bilim 2 (το δεύτερο τουρκικό ερευνητικό) βρισκόταν ανοιχτά της Σάμου…

https://greekmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου