Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Δημοσκόπηση: Προηγείται o ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία του Eurogroup




Η πλειοψηφία τη θεωρεί «κυβερνητική επιτυχία». Ενισχυμένο το ΚΚΕ, μένει χαμηλά το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΣΥ, πιάνουν το όριο οι ΑΝ.ΕΛ, εκτός Βουλής ο Λεβέντης

Ανατροπή στο πολιτκό σκηνικό και στους συσχετισμούς δύναμης των κομμάτων στο εκλογικό σώμα φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές. Ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων μηνών έδειχναν τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά πολλών εκατοστιαίων μονάδων, μία νέαδημοσκόπηση της Βridging Europe δείχνει πλήρη μεταστροφή του εκλογικού σώματος: Ο ΣΥΡΙΖΑεμφανίζεται να κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, να υπερκαλύπτει τη διαφορά και να έρχεται πρώτο κόμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 20,3% στην πρόθεση ψήφου, αποκτώντας προβάδισμα 1,9% έναντι της Νέας Δημοκρατίας, την οποία δηλώνει ότι θα ψήφιζε το18,4%.

Στην τρίτη θέση με 7,3% το ΚΚΕ, που εμφανίζεται ενισχυμένο σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Ακολουθεί με σημαντική διαφορά η Χρυσή Αυγή.

Χαμηλό το ποσοστό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (4,9%), συμμετοχή στην επόμενη Βουλή φαίνεται ότι εξασφαλίζουν οι ΑΝ.ΕΛ (3,1%), ενώ πολύ χαμηλότερα από το όριο εισόδου στη Βουλή μένει η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

«Κυβερνητική επιτυχία η συμφωνία στο Eurogroup» και «θα ήταν χειρότερα με Μητσοτάκη» απαντούν οι πολίτες.

Στη δημοσκόπηση της Bridging Europe το 58% χαρακτηρίζει θετική την απόφαση του Eurogroup και την θεωρείεπιτυχία της κυβέρνησης.

Το 38% θεωρεί ότι η χώρα και οι πολίτες ζημιώνονται από τη συμφωνία, για την οποία εκφράζουν αρνητική άποψη. Μόνον το 4% δεν εκφράζουν άποψη (ΔΞ / ΔΑ).

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης στα επιμέρους ερωτήματα:
Πρόθεση Ψήφου

-ΣΥΡΙΖΑ 20,3%.

-ΝΔ 18,4%.

-ΚΚΕ 7,3%.

-Χρυσή Αυγή 6,1%.

-Δηµοκρατική Συµπαράταξη 4,9%.

-Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,1%.

-Λαϊκή Ενότητα 2,5%.

-Πλεύση Ελευθερίας 2,4%.

-Ενωση Κεντρώων 1,4%.

-ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%.

-ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 1%.

-Αλλο κόµµα 1,1%

-ΔΞ / ΔΑ 30,2%

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

58% πιστεύει ότι η κυβέρνηση κέρδισε με την απόφαση του Eurogroup, 38% ότι έχασε, 4% απαντά ΔΞ / ΔΑ

Στην ερώτηση: Πώς κρίνετε τα «αντίμετρα»:

-Μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής: 59% θετικά, 36% αρνητικά, 5% ΔΞ/ΔΑ.

-Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 35%-40%: Το 62% απαντά θετικά, το 27% αρνητικά, το 11% ΔΞ/ΔΑ.

-Μείωση ΦΠΑ σε ενέργεια κατά 7 μονάδες: 60% θετικά, 28% αρνητικά, 12% ΔΞ/ΔΑ.

-Μείωση ΦΠΑ στις µεταφορές κατά 11 µονάδες: 64% θετικά, 30% αρνητικά, 6% ΔΞ/ΔΑ

-Εξασφάλιση δέσµευσης για χρηµατοδότηση 3 δισ. ευρώ για τη δηµιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας: 67% είναι πολύ θετικό, 27% δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, 6% ΔΞ/ΔΑ.

Το 75% θεωρεί νίκη της ελληνικής πλευράς τη διατήρηση σταθερού ορίου σε ομαδικές απολύσεις, 18% ήττα, 7% ΔΞ/ΔΑ

Το 77% κρίνει ότι θα είναι νίκη της ελληνικής πλευράς αν επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις (μετά την 1/1/2018), το 18% ήττα, 5% ΔΞ/ΔΑ

Στην ερώτηση «υπήρξαν στο παρελθόν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τερματισμό της λιτότητας στην Ελλάδα;» το 67% απαντά όχι, είναι η πρώτη φορά, το 19% ναι θυμάμαι, έχουν ξαναγίνει και 14% ΔΞ/ΔΑ

Το 60% πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης θα έφερνε χειρότερη συμφωνία, 16% καλύτερη, 24% ΔΞ/ΔΑ

Το 55% θεωρεί ότι η ΝΔ τάχθηκε με τους δανειστές κατά τη διαπραγμάτευση, 29% διαφωνεί µε την άποψη, 16% ΔΞ/ΔΑ.

65% πιστεύει ότι η δήλωση Μπακογιάννη (για ποινικές ευθύνες στην καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης) είναι προς το συμφέρον των δανειστών, 12% προς το συμφέρον των κυβερνήσεων, 23% ΔΞ/ΔΑ


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου