Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

WSJ: Οι 4 λόγοι που ο Trump τρομάζει τους Ευρωπαίους - Πώς επηρεάζει το ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας.




Η προσεχής ομιλία του Donald Trump στο Κογκρέσο (αυτήν την εβδομάδα) θα συγκεντρώσει τα 'βλέμματα ' των Ευρωπαίων, οι οποίοι και θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα όσα έχει να πει, καθώς η έλευσή του στην παγκόσμια πολιτική σκηνή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Ευρώπη.


Σε αυτήν τη στάση των Ευρωπαίων, αλλά και στιςκύριες πηγές ανησυχίας τους, αναφέρεται, με άρθρο του στη Wall Street Journal, ο Simon Nixon. Συγκεκριμένα, η πολιτική του Trump - που συνοψίζεται στο μότο του 'Πρώτα η Αμερική ' και στον ενθουσιασμό που επέδειξε απέναντι στο Brexit - αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Σημειωτέων, πάντως, πως όσο ειρωνικό και εάν είναι, ο άμεσος αντίκτυπος από την εκλογή του Trump ήταν θετικό για την Ευρώπη: Ο PMI της Ευρωζώνης 'σκαρφάλωσε ' σε υψηλό 6,5 ετών, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται 13% υψηλότερα από τις 8 Νοεμβρίου. Αυτό βέβαια μπορεί να αντικατοπτρίζει, εν μέρει, τη βελτιωμένη εικόνα παγκοσμίως.



Μάλιστα, όπως παρατηρεί ο Nixon, ίσως υπάρξουν και άλλα καλά νέα, καθώς ο Trump βοήθησε εμμέσως στο να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας και προς μία πιο βιώσιμη λύση για την ελληνική κρίση χρέους. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, αναφέρεται συγκεκριμένα, εκτιμούν πως η στάση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει ενισχύσει τη θέση τους στο διαπραγματευτικό κομμάτι. Ενώ η κυβέρνηση Obama συνήθιζε να ασκεί πιέσεις στο Ταμείο, προκειμένου να χαλαρώνει τις απαιτήσεις του προς όφελος των συμφερόντων των Ευρωπαίων πολιτικών, αυτήν τη φορά το ΔΝΤ έμεινε σταθερό στις απόψεις του, με αποτέλεσμα Βερολίνο και Αθήνα να χάσουν έδαφος, την προηγούμενη εβδομάδα.


Ποιες είναι όμως οι 4 κύριες ανησυχίες των Ευρωπαίων;


Πρώτον, η πολιτική του Trump όσον αφορά στο δολάριο, αφού ενδεχόμενη αποδυνάμωσή του θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.


Δεύτερον, το ενδεχόμενο η πολιτική του 'Πρώτα η Αμερική ' να εξελιχθεί σε υπερβολικό προστατευτισμό και κατ’ επέκταση να οδηγήσει στην επιβολή φόρου, από την πλευρά των ΗΠΑ, σε επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της, για εισαγωγές, αλλά όχι εξαγωγές, μέτρο που θα έπληττε τους Ευρωπαίους εξαγωγείς.


Τρίτον, τα σχέδια του Trump για απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.


Τέταρτον, το ενδεχόμενο ο Trump να καταστρέψει την Ευρώπη οικονομικά, εμβαθύνοντας τον διχασμό σε πολιτικό επίπεδο. Άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ασκήσει έντονη κριτική απέναντι στους θεσμούς της Ε.Ε. και του ευρώ, κάτι που εκμεταλλεύονται οι ευρωσκεπτικιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου