Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Ολοταχώς σε νέα παγίδα η ΝΔ – Από το αδιέξοδο των εκλογών στην ψηφοφορία






Σε πυρετώδεις ρυθμούς αναζητούν το νέο αφήγημα στη Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης απομακρύνει για δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος από την ημέρα ανάληψης της ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Όπως εξηγούσε κορυφαίο γαλάζιο ...στέλεχος στο TRIBUNE, στόχος της ηγεσίας της ΝΔ είναι να βρει τη φόρμουλα εκείνη που θα μπορέσει να επαναδιατυπώσει – και επί της ουσίας διατηρήσει – το διαρκές πλέον αίτημα για εκλογές, ως ανάγκη για τον τόπο, αποσυνδέοντάς το ωστόσο από τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το αίτημα για εκλογές είναι σαν τη σφαίρα. Άπαξ και το όπλο εκπυρσοκροτήσει η πορεία της δεν μπορεί να αναστραφεί. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην ηγεσία της ΝΔ, που πλέον ψάχνουν τρόπο διαχείρισης του ατυχήματος, καθώς κάθε υπαναχώρηση από τη ρητορική της κάλπης αποτελεί πολιτική αυτοκτονία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο ίδιος το γνωρίζει πολύ καλά.
Την ίδια ώρα πάντως η σιγή ασυρμάτου της τελευταίας εβδομάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη από την επομένη του Eurogroup, επιβεβαιώνει την αμηχανία της ΝΔ, δεδομένου ότι η ηγεσία είχε ποντάρει στο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, στρατηγική την οποία το Μαξίμου δεν προτίθεται να αφήσει ανεκμετάλλευτη.
Ενδεικτικό είναι ο΄τι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για αντιπατριωτική πολιτική αναφερόμενος στο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και το εν κρυπτώ ραντεβού του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Παράλληλα, ο «πάγος» που μπήκε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Βερολίνο, όπως διαφάνηκε από την οριακή μεν αλλά ορατή αλλαγή στο λόγο του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το αίτημα για εκλογές, έχει προκαλέσει έντονες μεν αλλά ακόμα λανθάνουσες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.
Και τούτο, διότι στους επικριτές της ηγεσίας που έκριναν λάθος τους χειρισμούς με το διαρκές αίτημα για εκλογές προστίθενται πλέον και οι «σκληροπυρηνικοί» της γαλάζιας παράταξης, κυρίως του περιβάλλοντος Σαμαρά, οι οποίοι βλέπουν τη νέα ηγεσία για δεύτερη φορά σε ένα έτος να αποτυγχάνει, φέροντας την παράταξη προ νέου στρατηγικού αδιεξόδου.
Ήδη, η εσωστρέφεια έχει επιβεβαιωθεί από τις σαφείς αποστάσεις που έχουν τηρήσει από τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, πολλά στελέχη, αναφορικά με τις δηλώσεις του για την αποτυχία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Ωστόσο, ακόμα και οι ίδιες οι εμφανίσεις του κ. Γεωργιάδη, οι οποίες έχουν ενταθεί σε πρωτοφανή βαθμό το τελευταίο διάστημα και χαρακτηρίζονται από πολλούς καχύποπτους «αρχηγικές», δεν έχουν περάσει ασχολίαστες ούτε από τα γαλάζια στελέχη αλλά ούτε και από την ηγεσία της ΝΔ, που βλέπει σαφείς προσπάθειες υποβάθμισης του ίδιου του πολιτικού πέλματος του αρχηγού.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος ωστόσο για την Πειραιώς έχει να κάνει με το συνολικό πακέτο συμφωνίας που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών διαπραγματεύσεων. Και αυτό διότι θεωρείται δεδομένο πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα κάνει τη χάρη στη ΝΔ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να φέρει σε ξεχωριστό νομοσχέδιο τα θετικά από τα αρνητικά μέτρα.
Έτσι, εφόσον η ΝΔ καταψηφίσει τα «δύσκολα μέτρα» και τις διαρθωτικές αλλαγές, τότε αυτομάτως θα καταψηφίζει και σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και ότι άλλο συμφωνηθεί.
Με τον τρόπο αυτό στη ΝΔ διαβλέπουν πως η κυβέρνηση επιδιώκει να στήσει νέα παγίδα, φέρνοντας τη ΝΔ στη δυσχερή θέση – όπως και με τη 13η εφάπαξ σύνταξη το Δεκέμβρη – να καταψηφίζει φιλολαϊκά μέτρα. Και ο γρίφος παραμένει δυσεπίλυτος για τη ΝΔ…






πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου