Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Έγγραφο του προξενείου του Τορόντο διαψεύδει τους ευρωβουλευτές για τη φέτα (εικόνες)
Ένα από τα επιχειρήματα των ευρωβουλευτών που υπερψήφισαν τη συμφωνία CETA, αναφορικά με τη φέτα, είναι ότι προστατεύεται στον Καναδά η ελληνική φέτα και ότι απλά μερικοίΕλληνοκαναδοί που παράγουν μικρές ποσότητες φέτας και παρήγαγαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2013, αυτοί θα μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν ανενόχλητοι.

Τα έγγραφα και τα ντοκουμέντα όμως καταδεικνύουν ότι η συμφωνία δεν είναι τόσο αθώα.
Μπορεί μεν να μη δίνεται η δυνατότητα ακόμη να πουλούν δήθεν φέτα εντός της Ε.Ε. των 500 εκατοομμυρίων καταναλωτών (μέχρι το 2021) αλλά τους δίνεται πλέον η δυνατότητα με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. και προς το παρόν και 8 Ελλήνων ευρωβουλευτών (αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, μένει η επικύρωση από τη Βουλή) να πουλούν σε άλλα 6 δις καταναλωτών στον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς να μπορεί πλέον να προσφύγει νομικά εις βάρος τους η χώρα μας για οικειοποίηση του ονόματος ενός προστατευόμενου ΠΟΠ προϊόντος.
Με έγγραφό του που παρουσιάζει σήμερα το thessaliatv.gr, το προξενείο του Τορόντο του Καναδά, από τις 7 Μαϊου του 2013, επισημαίνει ότι τη φέτα στη συγκεκριμένη χώρα δεν την παράγουν μερικοί έλληνες ομογενείς, αλλά οι μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κλάδο των γαλακτοκομικών που διέθεταν και τότε (άρα πριν από τον Οκτώβριο του 2013) εργοστάσια στον Καναδά.
Το έγγραφο αυτό έχει περιέλθει σε γνώση των δύο κυβερνήσεων (Σαμαρά – Βενιζέλου αρχικά και Τσίπρα – Καμμένου στη συνέχεια) και ως εκ τούτου όφειλαν να το γνωρίζουν και οι ευρωβουλευτές των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως μπορείτε να δείτε το report του προξενείου με τίτλο «Η ΑΓΟΡΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΏΝ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ», αναφέρει και τα εξής:
Εταιρείς παραγωγής τυροκομικών
SAPUTO Inc
Αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων στον Καναδά ( με εδρα το Μόντρεαλ) και τη 12η μεγαλύτερη παγκοσμίως με 47 εργοστάσια σε διαφορετικέ χώρες (ανάμεσά τους και ευρωπαϊκές)…
(…) Παράλληλα η εταιρεία παρασκευάζει τυρί τύπου φέτα με την επωνυμία fetos feta καθώς και φέτα με ρίγανη, λιαστή τομάτα και ελιές.


PARMALAT Canada
Είναι θυγατρική της Parmalat Ιταλία. Προ ετών εξαγόρασε τη γαλακτοβιομηχανία Astro, η οποία ήταν από τις πρώτες εταιρείες στον Καναδά που άρχισαν την παραγωγή φέτας. Η ASTRO είναι επίσης γνωστή για την ποικιλία γιαουρτιών και ιδιαίτερα για το γιαούρτι astro Balkan style (στραγγιστό).


AGROPUR
Πρόκειται για συνεταιριστική με έδρα το Κεμπέκ, μέλη περίπου 3800 αγρότες και 26 μονάδες σε Καναδά, ΗΠΑ και Αργεντινή. Παράγει τυρί με αιγοπρόβειο γάλα τύπου φέτας.
KRAFT Canada
Είναι τμήμα της μεγαλύτερης πολυεθνικής στον τομέα των γαλακτοκομικών της Kraft North America, έχει τα κεντρικά γραφεία στο Τορόντο. Παράγει φέτα συσκευασμένη σε μπλοκ των 200γρ, των 300 γρ, των 540 γρ και των 750 γραμμαρίων…
ARLA FOODS Canada
Είναι θυγατρική εταιρεία της ομώνυμης συνεταιριστικής με έδρα τη Δανία. Διακινεί και φέτα όπως και άλλα τυριά…


Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας θα μπορούν όλες αυτές οι πολυεθνικές να πουλούν φέτα και όχι τυρί τύπου φέτας, αφού δραστηριοποιούνταν πριν από τον Οκτώβριο του 2013 ( το έγγραφο είναι από το Μάϊο του 2013 υπενθυμίζουμε). Εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί και από το Ελληνικό κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου