Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Γιάννενα: Ζυμώσεις και έντονο παρασκήνιο






Σκηνικό ανάλογο με αυτό του 2011 φαίνεται να διαμορφώνεται στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 1ης και 17ης Δεκεμβρίου, χωρίς, όμως να αποκλείεται μια μεγαλύτερη διάσπαση δυνάμεων.

Και σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά από συνεχείς αναβολές, σίγουρη πρέπει να θεωρείται η κάθοδος τεσσάρων παρατάξεων, με τη φημολογία, όμως, για προσπάθεια συγκρότησης και άλλων να είναι έντονη.


Σίγουρη είναι η υποψηφιότητα του νυν προέδρου Γιάννη Μήτση, ο οποίος θα ηγηθεί της παράταξης «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο», στοχεύοντας και αυτή τη φορά να συγκροτήσει μια υπερκομματική επιμελητηριακή κίνηση, χωρίς, βέβαια, ο ίδιος να αποποιείται της κεντροδεξιάς του «ταυτότητας».
Επίσης, δεδομένη θεωρείται η κάθοδος της παράταξης «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» με επικεφαλής τον νυν αντιπρόεδρο Δημήτρη Δημητρίου, ενώ παρούσα δηλώνει και η «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση», που πρόσκειται στο ΚΚΕ, χωρίς, βέβαια, να είναι απόλυτο πως επικεφαλής θα είναι ξανά ο Δημήτρης Τασιούλας.
Εκπροσώπηση θα έχει και ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας, που στις εκλογές του 2011 είχε πάρει την πρώτη θέση με την παράταξη «Επιχειρούμε Μαζί» με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπαράτσα.
Ο κ. Μπαράτσας θα είναι και αυτή τη φορά παρών, όχι, όμως, ως επικεφαλής, καθώς της παράταξης θα ηγηθεί ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρης Γκίκας, που μιλώντας στον Η.Α. επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και δήλωσε πως θα ηγηθεί μιας παράταξης που θα ενδιαφερθεί για τα πραγματικά προβλήματα των μελών του Επιμελητηρίου και θα επιχειρήσει να δώσει μια νέα πνοή.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια σειρά διερευνητικών κινήσεων από ανθρώπους με θητεία στα επιμελητηριακά πράγματα, αλλά και κομματικά στελέχη. Δυνάμεις και διαθέσεις μετρά ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Άρης Σπέγγος, προκειμένου να δει αν υπάρχει δυναμική για αυτόνομη κάθοδο ή θα επιλεγεί ο δρόμος της συνεργασίας με κάποιες από τις υπάρχουσες παρατάξεις.
Διερευνητικά κινούνται, επίσης, ο γιος του πρώην αντιπεριφερειάρχη Κώστα Σιαράβα, Ηρακλής Σιαράβας, ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη Μήτση στις προηγούμενες εκλογές, για να παραιτηθεί στη συνέχεια, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ΟΕΒΕ Χρήστος Μπουκουβάλας, που έχει αποστασιοποιηθεί από την παράταξη Δημητρίου, με την οποία συμμετείχε στο απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο. Αμφότεροι δε φαίνεται να έχουν πάρει τις τελικές αποφάσεις τους.
Το αν θα φτάσουν τελικά στη συγκρότηση παράταξης, είναι κάτι που θα κριθεί και από το κατά πόσο θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν και στα όσα ορίζει η νέα νομοθεσία για τις εκλογές στα επιμελητήρια.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, εισάγεται ποσόστωση φύλου στα ψηφοδέλτια, ίσης με το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού του διοικητικού συμβουλίου, ενώ υπάρχει και η υποχρέωση συμπερίληψης ενός τουλάχιστον υποψηφίου από κάθε τμήμα του επιμελητηρίου (Εμπορικό, Μεταποιητικό, Εξαγωγών, Τουριστικό-Μεταφορών και Υπηρεσιών).
Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, η πρώτη συνεδρίαση των εκλογικών επιτροπών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 28 Αυγούστου.
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ
Στις τελευταίες εκλογές, στις αρχές Δεκεμβρίου 2011, οι κάλπες δεν έβγαλαν αυτοδυναμία, αλλά ισοπαλία εδρών στις δύο πρώτες παρατάξεις. Από 11 έδρες εξασφάλισαν οι παρατάξεις Δ. Μπαράτσα και Δ. Δημητρίου, επτά η παράταξη του Γ. Μήτση και δύο του Δ. Τασιούλα.
Η παράταξη του Δημήτρη Μπαράτσα είχε βρεθεί στην πρώτη θέση με 947 ψήφους και ποσοστό 40,05%, του Δημήτρη Δημητρίου στη δεύτερη με 752 ψήφους και ποσοστό 31,8%, ο Γιάννης Μήτσης είχε συγκεντρώσει 516 ψήφους και ποσοστό 21,82% και ο Δημήτρης Τασιούλας 149 ψήφους και ποσοστό 6,3%.
Για την ανάδειξη του νέου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου θα έπρεπε να εξασφαλιστούν 16 ψήφοι, από τα συνολικά 31 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, κάτι που έγινε λίγες ημέρες αργότερα, χάρη στη συνεργασία της δεύτερης και της τρίτης παράταξης για εκ περιτροπής προεδρία των Δ. Δημητρίου και Ι. Μήτση.




agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου