Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Δυόμισι χρόνια θητείας, 10 βήματα μπροστά για τα Τζουμέρκα

Με εντυπωσιακή συμμετοχή, που δείχνει και το έντονο ενδιαφέρον των μελών για το συνεκτικό εγχείρημα, διεξήχθη προ ημερών στη Πράμαντα η απολογιστική γενική συνέλευση της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων & Συναφών Επαγγελμάτων Τζουμέρκων.

Στη συνάντηση, που έκλεισε με την παρουσίαση του προγράμματος δράσης για το επόμενο διάστημα, εκφράστηκε καθολική βούληση για περαιτέρω ισχυροποίηση του φορέα εκπροσώπησης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού στα Τζουμέρκα.

Το προεδρείο επισήμανε ότι υλοποιήθηκαν στο ακέραιο όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί με την ίδρυση της Ένωσης για τη δημιουργία της τουριστικής ταυτότητας των Τζουμέρκων και την ανάπτυξη των κατάλληλων σύγχρονων εργαλείων που απαιτούνται για την πιο αποτελεσματική ανάδειξη της περιοχής εντός και εκτός των εθνικών συνόρων.
Πρώτον, παρουσιάστηκε έναςειδικά σχεδιασμένος από επαγγελματίες τουριστικός χάρτης,που καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και τα γούστα κάθε επισκέπτη. Ουσιαστικά, πρόκειται για τον πρώτο ολοκληρωμένο οδηγό εναλλακτικού τουρισμού που περιβάλλει το σύνολο της γεωγραφικής περιφέρειας των Τζουμέρκων. Ο χάρτης είναι δίγλωσσος (ελληνικά – αγγλικά), ενώ από τον περασμένο Αύγουστο, με τη συνδρομή του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, εκδόθηκε και στη γερμανική γλώσσα.

Δεύτερο σημαντικό στοίχημα αποτέλεσε η κατασκευή της τουριστικής ιστοσελίδας (http://discovertzoumerka.com/), σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εποχής μας και του διευρυμένου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Το ενημερωτικό υλικό της ιστοσελίδας προβάλλεται σε 3 γλώσσες (ελληνικά – αγγλικά – γερμανικά), που πλαισιώνονται με πληθώρα φωτογραφιών και videoκαι σύντομα θα εμπλουτιστεί με περισσότερα δεδομένα.

Τρίτον, παρήχθη ολιγόλεπτο video με την άγρια ομορφιά της περιοχής. Τέταρτον, δημιουργήθηκε powerpoint, με θεματικές ενότητες για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Τζουμέρκων (φυσική ομορφιά, αξιοθέατα, μουσεία, μνημεία, επαγγελματικές ασχολίες, εναλλακτικές δραστηριότητες).

Ήδη τα τέσσερα αυτά εργαλεία αξιοποιούνται για την πληροφόρηση των επισκεπτών και διατίθενται σε touroperatorsκαι δημοσιογράφους. Το επόμενο διάστημα, θα επιδιωχθεί η μέγιστη αξιοποίησή τους σε διεθνείς και εγχώριες τουριστικές εκθέσεις.

Όπως αναφέρθηκε από το προεδρείο,η Ένωση βρίσκεται σε επικοινωνία με εταιρεία τουριστικού marketingγια τη διείσδυση των Τζουμέρκων σε επιλεγμένες τουριστικές αγορές του εξωτερικού. Για το σκοπό αυτό, προγραμματίζεται η προσέγγιση και φιλοξενία εξειδικευμένων blockers, touroperatorsκαι δημοσιογράφων.

Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε ότι κατόπιν διερευνητικής αναζήτησης, η μεγαλύτερη εταιρεία οργάνωσης προγραμμάτων ξενοδοχείων, κρατήσεων, channelmanagerκ.λ.π. κατέθεσε συμφέρουσα προσφορά για τα μέλη της Ένωσης.

Ικανοποίηση εκφράστηκε και για τα επιτυχή αποτελέσματα των άλλων, παράλληλων πρωτοβουλιών που ανέλαβε αυτά τα 2,5 χρόνια η Ένωση, προκειμένου να βελτιωθούν το οδικό δίκτυο, η σήμανση σε αυτό και οι γενικότερες υποδομές αναπτυξιακού χαρακτήρα στη περιοχή.

«Τίποτε από όσα έγιναν, δεν ήταν αυτονόητο πριν δυόμισι χρόνια. Όμως, με κοπιώδη προσπάθεια, υπομονετική δουλειά, θετική διάθεση για συνεργασία και διεκδικητικό σθένος, ο εξωστρεφής σχεδιασμός μας άρχισε να αποδίδει καρπούς. Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και τώρα η προοπτική τουριστικής ανάπτυξης στα Τζουμέρκα προβάλλει πιο ευοίωνη…», τονίστηκε από το προεδρείο. Στο πλαίσιο αυτής της αποτίμησης, ευχαρίστησε το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών,Γιώργο Δέδε για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα που υποβλήθηκε πέρυσι από την Ένωση να βελτιωθεί ο δρόμος Πλάκα-Άγναντα-Πράμαντα. Στο σημείο αυτό, επισημάνθηκε η παρέμβαση κυβερνητικών βουλευτών των Νομών Ιωαννίνων και Άρτας προς το υπουργείο.

Ακόμη, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου και,ιδιαίτερα, τον περιφερειάρχη ΑλέκοΚαχριμάνη και την κ. Τατιάνα Καλογιάννη για την απόφαση να κατασκευαστεί η σύνδεση της Ιονίας Οδού με το οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων ως τα Πηγάδια. Σημαντική ήταν η υποστήριξή τουπεριφερειάρχη, όπως και του αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Σιαράβα στη δημιουργία του σύγχρονου τουριστικού χάρτη.

Ακολούθως, το προεδρείο της Ένωσης ευχαρίστησε ονομαστικά την εταιρεία επικοινωνίας troposBrantingCompani, τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και, ειδικότερα, τον Δημήτρη Δημητρίου, για τη συνεισφορά τους στη δημιουργία αυτών των εργαλείων, καθώς και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βορείων Τζουμέρκων, Βαγγέλη Γιωτόπουλο και το φωτογράφο, Κώστα Μαυροπάνο για το φωτογραφικό υλικό που πρόσφεραν αφιλοκερδώς για το χάρτη και την ιστοσελίδα της Ένωσης.

Τέλος, ευχαρίστησε το δήμο Βορείων Τζουμέρκων για τη συμβολή του στη βελτίωση της σήμανσης σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου,με την τοποθέτηση δίγλωσσων πινακίδων (στα ελληνικά και τα αγγλικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου