Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Να σταματήσει η τρομοκρατία και οι διώξεις των εργαζόμενων στα σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ», στα Γιάννενα και αλλού.





ΕΡΩΤΗΣΗ  Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Να σταματήσει η τρομοκρατία και οι διώξεις των εργαζόμενων στα σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ», στα Γιάννενα και αλλού, που μεταβιβάστηκαν στην αλυσίδα MARKET IN, να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους στη δουλειά και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Είναι γνωστές οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές, οι μεταβιβάσεις σούπερ μάρκετ που γίνονται στο χώρο του εμπορίου και οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στους εργαζόμενους. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η μεταβίβαση των σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» στην αλυσίδα MARKET IN. Η διάδοχος εταιρεία βάσει του ΠΔ 178/02 θα έπρεπε να λειτουργήσει το κατάστημα τόσο στα Γιάννενα όσο και σε άλλα μέρη, με όλους τους εργαζόμενους της "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ". Η εργοδοσία των MARKET IN όμως, για να μειώσει το μισθολογικό κόστος λειτουργίας ώστε να προκύψουν τα επιδιωκόμενα κέρδη, έστειλε στην ανεργία εργαζόμενους που είχαν πολλά χρόνια στη δουλειά, συγκροτημένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για να πάρει στη θέση τους νέους εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς.

Οι εργαζόμενοι μπροστά στις εξελίξεις αυτές απάντησαν με ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων διεκδικώντας το αυτονόητο: να συνεχίσουν την εργασία τους όπως δούλευαν για πολλά χρόνια χωρίς να απολυθεί κανένας από τους νεοπροσληφθέντες. Στο αίτημά τους αυτό η εργοδοσία του MARKET IN την ημέρα των εγκαινίων που έγιναν στις 13 Οκτώβρη είπε δημοσίως ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επαναπροσλάβει όλους τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Έχει περάσει ήδη αρκετός χρόνος (1,5 μήνας) και όχι μόνο δεν έχουν υλοποιηθεί οι δημόσιες δεσμεύσεις της εργοδοσίας MARKET IN αλλά 13 μέρες μετά, στην αγωνιστική κινητοποίηση που υπήρξε στις 26 Οκτώβρη, χρησιμοποιήθηκε με εντολή της εργοδοσίας πρωτοφανής καταστολή (ΜΑΤ, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, χρήση γκλοπς), συνελήφθησαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και άλλα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, πράξη που καταδικάστηκε με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Με εντολή πάλι της εργοδοσίας του MARKET IN η κρατική καταστολή συνεχίστηκε και συγκεκριμένα την Κυριακή 26 Νοέμβρη δύο απολυμένοι που είναι για μήνες απλήρωτοι, μια μητέρα τριών παιδιών και ένας άλλος που δούλευαν για πάρα πολλά χρόνια σε αυτήν τη δουλειά, σύρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, με τη διαδικασία μάλιστα του αυτοφώρου γιατί την προηγούμενη μέρα διαμαρτύρονταν για τα δικαιώματά τους. Παράλληλα η αστυνομία εξαπόλυσε ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό αναζητώντας στα σπίτια τους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, κι άλλους συνδικαλιστές του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων.

Τελικά αντί να τιμωρείται η εργοδοσία για τα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζει στις πλάτες των εργατών και ασυστόλως τους κοροϊδεύει, χρησιμοποιείτε η κρατική καταστολή ενάντια στους εργάτες που διεκδικούν τα αυτονόητα.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

· Να σταματήσει η τρομοκρατία και κάθε δίωξη εργαζόμενου

· Να γυρίσουν στη δουλειά τους όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς καμία απόλυση νεοπροσληφθέντος.

· Να δοθούν τα δεδουλευμένα τους και να κατοχυρωθεί το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία.




Ο βουλευτής

Νίκος Μωραϊτης

Σάκης Βαρδαλής

Νίκος Καραθανασόπουλος

Χρήστος Κατσώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου