Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αρχίζουν την Τετάρτη. Πώς θα γίνονται και τι αναφέρουν τραπεζικά στελέχη

Επίσημη πρεμιέρα την Τετάρτη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με το νέο σύστημα e-auction να τίθεται σε εφαρμογή πλήρως από το 2018. Όπως εξηγεί σε σχετικό ρεπορτάζ «Η Καθημερινή» η εκκίνηση της διαδικασίας και η ομαλοποίηση των πλειστηριασμών τους προσεχείς μήνες θεωρούνται κομβικής σημασίας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από την πλευρά τους οι θεσμοί έχουν ζητήσει να γίνονται 600-700 πλειστηριασμοί τους πρώτους μήνες του νέου έτους με σταδιακή αύξηση μετά το β' εξάμηνο, ώστε ο συνολικός αριθμός να φτάσει τις 18.000.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα


Στην αρχική φάση το ηλεκτρονικό σύστημα θα λειτουργήσει μία φορά την εβδομάδα αντί των τριών ημερών που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή κάθε Τετάρτη. Δύο ημέρες πριν, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και στις 5 το απόγευμα λήγει και η προθεσμία που έχουν οι υποψήφιοι πλειοδότες να εγγραφούν στο σύστημα και να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή που υποχρεούνται, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Η άρση της αποχής των συμβολαιογράφων που αναμένεται την ίδια μέρα, δηλαδή τη Δευτέρα, δεν εμποδίζει σύμφωνα με μέλη του συλλόγου των συμβολαιογράφων τους ενδιαφερόμενους να εγγραφούν στο σύστημα. Στη γενική συνέλευση της Δευτέρας όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα αποφασιστεί η άρση της αποχής, στον βαθμό που για τη λήψη της απόφασης θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ η πλειοψηφία των παρόντων.

Με την προϋπόθεση άρσης της αποχής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους πρώτους περίπου δέκα πλειστηριασμούς θα ανοίξει σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση, που ισούται με το 30% της πρώτης προσφοράς, δηλαδή της τιμής που θέτει ως κατώφλι ο επισπεύδων για το ακίνητο που πλειστηριάζεται.

Η διαδικασία θα διαρκέσει για τέσσερις ώρες, κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα προτείνουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν βάσει μιας ανοικτής πλειοδοτικής διαδικασίας.

Ετσι, κάθε πλειοδότης θα μπορεί να βλέπει στο σύστημα την υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται κάθε φορά και τη θέση την οποία λαμβάνει η δική του προσφορά και ανάλογα να αποφασίζει για τη βελτίωση ή όχι της δικής του προσφοράς.

Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να βλέπουν το όνομα του πλειοδότη, ο οποίος θα ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.Τραπεζίτες: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στρέφονται κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών

«Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σηματοδοτεί την αρχή της "μάχης" έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών, όσων διαθέτουν εισοδήματα αλλά και μεγάλη ακίνητη περιουσία και συνειδητά δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο τραπεζικό σύστημα, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τη λειτουργία και τελικά για τη συμβολή του στην επανεκκίνηση της οικονομίας», τονίζει επιτελικό στέλεχος συστημικής τράπεζας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την επικείμενη έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση πριν μερικές ημέρες του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και προέδρου της Eurobank Νικόλαου Καραμούζη, μέσω του λογαριασμού στο Τwitter για το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που δίνει το στίγμα των αποφάσεων οι οποίες έχουν ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο από τις τράπεζες, σε συνεννόηση με την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, για την μάχη κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών:nick karamouzis@karamouzisn


2009:58,849πλειστηριασμοί;μηδέν αντιδραση!2017:μόνο6,900πλειστ.
με πολλαπλάσια NPLs!Εντονες αντιδρασειs.Χωρις πλειστ/σμούς,συνεπείς πελάτες αδικουνται,στρατηγικοί κακοπληρωτές πίνουν στην υγεία των κορόιδων, υπονομεύοντας τράπεζες,χρηματοδοτηση,οικονομία,ανάκαμψη.Ποιος οφελειται;
12:05 PM - Nov 20, 2017

77 Replies
2626 Retweets
5858 likes
Twitter Ads info and privacyΗ διάσταση του προβλήματος

Το μέγεθος, άλλωστε, του προβλήματος δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό και η προσπάθεια θα διαρκέσει χρονικά πολύ και δεν θα είναι εύκολη, επισημαίνουν, τραπεζικά στελέχη. Τα νούμερα,, είναι χαρακτηριστικά.

Οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, με βάση τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2017, έχουν 102 δισ. ευρώ σε NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα), 73 δισ. ευρώ NPLs (δάνεια σε οριστική καθυστέρηση), επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ. Tα μισά, δηλαδή, από τα συνολικά δάνεια ανήκουν στην κατηγορία είτε των NPLs είτε των NPEs, τα οποία εμπίπτουν επίσης κατά την ευρεία του όρου έννοια στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων, όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο κ.Καραμούζης, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ήδη διενεργήσει προβλέψεις 53 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά μέσο όρο το 50% των NPEs και το 69% των NPLs. Τα ποσοστά αυτά κάλυψης είναι πάνω από το μέσο όρο των λοιπών χωρών της Ευρωζώνης. Περίπου 60% των NPEs εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια επί ακινήτων, τα οποία αποτιμώνται σήμερα σε πολύ χαμηλές τιμές (κάποια από αυτά σε τιμές κατά 40% χαμηλότερες από τα υψηλά επίπεδα που είχαν στην αρχή της κρίσης). Επίσης, και σε αντίθεση με τις ιταλικές τράπεζες, οι ελληνικές έχουν υψηλά επίπεδα εσόδων προ προβλέψεων, στα 4,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2017. Αυτό, όπως είπε, είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, γιατί σε ένα ορίζοντα τριετίας αυτό σημαίνει ένα πρόσθετο απόθεμα ύψους 12,6 δισ. ευρώ προβλέψεων για NPEs/NPLs, χωρίς να επηρεαστεί η κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών.

Θετικό κρίνεται πάντως το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ακόμα και σήμερα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier1 μεταξύ των υψηλοτέρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση: στο 17,2% κατά μέσο όρο, ή 33 δισ. ευρώ κεφάλαια, ενώ ακόμη και με όρους πλήρους εφαρμογής της CRDIV (fully loaded) ο δείκτης αυτός είναι 16,3%. Επομένως, διαθέτουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας - και πάλι μεταξύ των υψηλοτέρων στην Ευρωζώνη. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα - σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο που προβλέπει ο SSM (12,25%).

Η δέσμευση για κοινωνική ευαισθησία

Η μεγάλη σε χρονική διάρκεια και ένταση «μάχη», για την μείωση των κόκκινων δανείων που θα σηματοδοτήσει και την προσπάθεια των τραπεζών να επανέλθουν πλήρως στις πραγματικές τους τραπεζικές λειτουργίες, με βασική την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, όπως έχουν δημόσια δεσμευτεί οι τράπεζες, θα γίνει με προσεκτικά βήματα και πάνω από όλα με κοινωνική ευαισθησία, ώστε να προστατευθούν όσοι πραγματικά έχουν πρόβλημα.

Οι τράπεζες, έχουν κατ' επανάληψη αναφέρει διοικητικά στελέχη τους, δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν κατά των αδύναμων δανειοληπτών, ούτε και έχουν ως στόχο τα μικρής αξίας ακίνητα, που έχουν μεγάλη, μεν, σημασία για τους πολίτες, περιορισμένη δε, οικονομική αξία για τις ίδιες. Μάλιστα, όλη την περίοδο της κρίσης στάθηκαν δίπλα στους συνεπείς δανειολήπτες, επισημαίνουν και υπογραμμίζουν ότι είναι και θέμα δικαιοσύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες να εντοπιστούν οι περιπτώσεις των στρατηγικών κακοπληρωτών και να εφαρμοστεί ως προς αυτούς ο νόμος, έχουν αναφέρει τραπεζικά στελέχη.


Προγράμματα ρυθμίσεων για όσους πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα

Παράλληλα, με την προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων οι τράπεζες επεξεργάζονται και ήδη έχουν προσφέρουν νέες λύσεις για όσους πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα και αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων, λόγω των αρνητικών συνεπειών της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης.

Οι νέες αυτές λύσεις για την εγχώρια τραπεζική αγορά εστιάζονται κυρίως στο τομέα της στεγαστικής πίστης και είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και προκύπτουν μετά από συνεργασία μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας.

Έχει προηγηθεί από τις τράπεζες σε βάθος προετοιμασία για την λειτουργία δομών εντός των τραπεζικών καταστημάτων σε συνεννόηση με τις κεντρικές υπηρεσίες προκειμένου η εξυπηρέτηση των δανειοληπτών που πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα και συνεργάζονται με την τράπεζα τους να γίνεται με γρήγορες διαδικασίες ώστε να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ και Καθημερινή)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου