Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Γιάννενα: Τα έργα του 2018 στη σκιά της πολιτικής κόντρας






Ρεπορτάζ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Έντονη αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου- Αποχώρησαν τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαμαρτυρόμενες για τη διαδικασία, για πολιτική παρωδία έκανε λόγο ο Δήμαρχος

Η πολιτική αντιπαράθεση και οι οξείς χαρακτηρισμοί που διατυπώθηκαν από το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων μονοπώλησε το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην οποία εγκρίθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας το τεχνικό πρόγραμμα για το 2018.
Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις σταδιακές αποχωρήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης πλην της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», τακτική που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της δημοτικής αρχής με τον Δήμαρχο Θ. Μπέγκα να κάνει λόγο για πολιτική παρωδία και συμπεριφορά που υποτιμά τους πολίτες, που στήριξαν με την ψήφο τους τις παρατάξεις.

Αποχωρήσεις  Όλα ξεκίνησαν στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση με τον Λάζαρο Νάτση να τοποθετείται, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή επέλεξε να φέρει προς συζήτηση το τεχνικό πρόγραμμα.
«Η εισήγηση ήρθε στα χέρια μας την προηγούμενη ημέρα, είναι μισή από την περσινή και χαρακτηρίζεται από προχειρότητα.
Δεν δεχόμαστε ως παράταξη να συμμετέχουμε σε μία τέτοια συζήτηση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νάτσης, δηλώνοντας την αποχώρηση της παράταξης. Η... έκπληξη προήλθε αμέσως μετά την δήλωση αποχώρησης και από την Λαϊκή Συσπείρωση και τον κ. Τασιούλα, από την μείζονα αντιπολίτευση.
Ενώ στην αρχική τοποθέτηση ο κ. Γκόντας δεν είχε εκφράσει την παραμικρή ένσταση, ζήτησε και πήρε το λόγο, για να τονίσει πως από τη στιγμή που έχουν αποχωρήσει κάποιες παρατάξεις, η συζήτηση του θέματος θα πρέπει να αναβληθεί, διαφορετικά θα αποχωρήσει και η μείζονα αντιπολίτευση.
Αυτό και έγινε τελικά, αφού το προεδρείο και η δημοτική αρχή δεν αποδέχθηκαν την πρόταση αναβολής της συζήτησης.
«Αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από την συνεδρίαση, διότι για μια ακόμη φορά το προεδρείο αγνόησε το ρόλο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και δεν φρόντισε έγκαιρα να αποστείλει τα εισηγητικά έγγραφα με την επάρκεια στοιχείων του τεχνικού προγράμματος του 2018, με αποτέλεσμα να μη παρέχεται ικανός χρόνος μελέτης τους από τους Δημοτικούς συμβούλους.
Ενώ η παράταξη μας, διά του επικεφαλής κ. Νίκου Γκόντα, ζήτησε την αναβολή συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, εν τούτοις δια του Δημάρχου η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε χωρίς δικαιολογίες με συνέπεια η αποχώρησή μας να είναι η μόνη διέξοδος.
Η αποχώρηση από την συνεδρίαση είναι μια πράξη έντονης αντίδρασης προς ηθελημένες και μεθοδευμένες πράξεις της Δημοτικής Αρχής, η οποία με αυτές τις πράξεις έχει μετατρέψει το Δημοτικό Συμβούλιο, ως υπόθεση συμπολίτευσης, αγνοώντας τα δικαιώματα όλων των συμβούλων των άλλων παρατάξεων.
Προειδοποιούμε την Δημοτική Αρχή ότι αν δεν συμμορφωθεί, θα αναγκαστούμε και στο μέλλον να πράξουμε το ίδιο και την ευθύνη για αυτό θα τη φέρει εξ ολοκλήρου η ίδια η και ιδιαίτερα το προεδρείο.
Πρόθεσή μας είναι να συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με γνώση, θέση και άποψη ως τόσο η Δημοτική Αρχή επιχειρεί αλαζονικά να αρνείται τα στοιχειώδη για την δημοκρατική λειτουργία του σώματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Δημοτική Πρωτοπορίας.
Αμέσως μετά αποχώρησε και η ΔΡΑΣΥ, για να μείνουν στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και οι κ.κ. Μπαρτζώκας και Πάνου από την παράταξη «Γιάννενα Τώρα».
Σκληρή απάντησηΣε ιδιαίτερα έντονο ύφος ήταν η τοποθέτηση – απάντηση του δημάρχου Θ. Μπέγκα στις αποχωρήσεις των παρατάξεων τόσο προς τον κ. Νάτση όσο και προς τον κ. Γκόντα.
Κατηγόρησε μάλιστα τη μείζονα αντιπολίτευση ότι σύρθηκε πίσω από την απόφαση αποχώρησης της παράταξης του κ. Νάτση.
«Λυπάμαι γι’ αυτή την πολιτική παρωδία και τη συμπεριφορά της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης η οποία υποτιμά τους πολίτες που την τίμησαν με τη ψήφο τους.
Στη δημοκρατία η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αυξημένες ευθύνες αλλά η παράταξη του κ. Γκόντα δεν το έχει αντιληφθεί. Ήρθε σήμερα να εκφράσει τις απόψεις της και όχι για να αποχωρήσει, όπως άλλωστε φάνηκε από την στάση της στην αρχή της συνεδρίασης.
Σύρθηκε όμως σε μια αποχώρηση πολιτικάντικη και τακτικισμού μετά την εισήγηση του κ. Νάτση με την οποία επίσης διαφωνώ. Κάποιοι νομίζουν ότι θα κερδίσουν τους Γιαννιώτες με εντυπώσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι θα τους κερδίσουμε με έργα», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, μετά την αποχώρηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
«Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν αποχώρησαν όταν γινόταν οι περικοπές στις επιχορηγήσεις για έργα, αλλά σήμερα, επειδή απλά δεν ήθελαν να συζητήσουμε πώς ο δήμος από υπερχρεωμένος έχει ένα πρόγραμμα περίπου 27 εκ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα έργα ΕΣΠΑ από το σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη αλλά και της ΔΕΥΑΙ.
Μας κατηγόρησαν για πολλά, αλλά δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν για έλλειψη διαλόγου πολύ περισσότερο όταν αποδείξαμε το άνοιγμα του δήμου προς τους πολίτες μέσω του συμμετοχικού προϋπολογισμού, σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία όπου κατατέθηκαν 67 προτάσεις που θα αξιολογηθούν και μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθούν», τόνισε από την μεριά του ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας.

Το τεχνικό πρόγραμμα  Εξαιτίας των αποχωρήσεων από τη συνεδρίαση η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα έγινε χωρίς εντάσεις και ενστάσεις, με εξαίρεση αυτές που διατύπωσε η παράταξη «Γιάννενα Τώρα».
Η δημοτική αρχή παρουσίασε δύο εισηγητές, τους αντιδημάρχους Γ. Λιόντο και Θαν. Μανταλόβα με τον πρώτο να κάνει έναν σύντομο απολογισμό της υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος 2017 και των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η αλλαγή στη διαδικασία προκήρυξης των διαγωνισμών.
Για το 2018 και το νέο πρόγραμμα τόνισε πως συνεχίζεται η πολιτική που δίνει προτεραιότητα σε μελέτες και έργα υποδομής που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συνδημοτών.
Παρεμβαίνει, σε κάθε γειτονιά της πόλης μας και σε όλο το εύρος του Καλλικρατικού μας Δήμου, με έργα ασφαλτοστρώσεων, πεζοδρομίων, παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις σε κοινόχρηστους χώρους, διανοίξεις νέων οδών και αθλητικά έργα.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε συμβασιοποιημένα έργα κι έργα με συμβάσεις έτοιμες προς υπογραφή, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 14 εκ. ευρώ.
Έτσι λοιπόν γίνονται έργα σε διάφορες περιοχές, που είχαν να γίνουν παρεμβάσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς και σε περιοχές για δεκαετίες», σημείωσε ο κ. Λιόντος.
Ο αντιδήμαρχος έργων τόνισε πως ο νέος νόμος για τις ηλεκτρονικές δημοπρατήσεις έχει προκαλέσει μία πεντάμηνη και πλέον καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων προϋπολογισμού περίπου 7 εκ. ευρώ.

Οι προτάσεις για το 2018  Το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα τεχνικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις Δ.Ε, το Νησί, την αναβάθμιση των υποδομών. Στο επίπεδο των νέων έργων προγραμματίζονται συνολικά εννέα παρεμβάσεις, στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν 20 ακόμη έργα που αφορούν είτε ενισχύσεις, είτε έργα που δεν εκτελέστηκαν στο πρόγραμμα του 2017.

Έργα σε γειτονιές  Ο αντιδήμαρχος Θαν. Μανταλόβας έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα με κοινωνικό πρόσημο με έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν σε περιοχές που στερούνται ακόμη και βασικών υποδομών.
«Περιοχές παραμελημένες, όπως το Κάτω Νεοχωρόπουλο, η Ανθούπολη, η Νεα Νωή, τα Μέλανδρα, ο Λασπότοπος, ο Βοτανικός, η Βρυσούλα , τα Καρδαμίτσια, αποτελούν τον πυρήνα των παρεμβάσεων και της πολιτικής μας στόχευσης για αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, μέσω μιας σειράς έργων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Ενώ μέσω ενός συνόλου νέων έργων που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις Δημοτικές Ενότητες της Ανατολής, της Παμβωτιδας, του Μπιζανίου, του Περάματος και της Νήσου, αλλά και των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Νεοχωρόπουλου, του Σταυρακίου και των Μαρμάρων υπηρετούμε στο ακέραιο την πολιτική μας επιλογή για ισότιμη μεταχείριση όλων των περιοχών του Δήμου», σημείωσε.
Τρεις πυλώνεςΤο τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί τον έναν από τους τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται ο σχεδιασμός για την πόλη και το δήμο. Οι άλλοι δύο είναι τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΒΑΑ ή τη ΔΕΥΑΙ.
«Στόχος μας είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα δρα συμπληρωματικά με τις δράσεις του ΕΣΠΑ και συνολικά μιλάμε για ένα πρόγραμμα πλέον των 150 εκατομμυρίων που θα διαχυθούν στις γειτονιές και τις δημοτικές ενότητες, σε περιοχές που βρίσκονται εντός του σχεδίου πόλης, οι οποίες δεν έχουν βασικές υποδομές», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μανταλόβας προαναγγέλλοντας θετικές ειδήσεις το επόμενο διάστημα στην πρόταση εκτέλεσης του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ με την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού.
Κοινωνικό εργαλείοΟλοκληρώνοντας τη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα ο Θ. Μπέγκας χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως «κοινωνικό εργαλείο».
«Το ενδιαφέρον μας δεν περιορίζεται μόνο σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου αλλά αποδεικνύεται από την καθημερινή μας συμπεριφορά και τη θέληση μας να προσφέρουμε. Γνωρίζετε όλοι ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι σε άμεση συνάρτηση με τους διαθέσιμους πόρους.
Το τονίζω γιατί κάποτε σε αυτή εδώ την αίθουσα συζητούσαν τεχνικά προγράμματα με μηδέν πόρους.
Σήμερα όμως έχουμε καταφέρει να έχουμε εξασφαλισμένα χρήματα για έργα και με βάση αυτά συγκροτούμε ένα ρεαλιστικό τεχνικό πρόγραμμα και μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας ευχαριστώντας τέλος τις υπηρεσίες για τη συστηματική δουλειά που κάνουν τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των έργων.
Γιάννενα Τώρα:   Φτωχό το πρόγραμμαΑπό την πλευρά του ο Αρ. Μπαρτζώκας έκανε λόγο για σοβαρή ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής στην υλοποίηση έργων αλλά και για προσπάθεια παραπλάνησης του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτών.
Η παραπλάνηση συνίσταται κατά τον κ. Μπαρτζώκα στην αποστολή ενός πίνακα σε μη επεξεργάσιμη μορφή, ο έλεγχος του οποίου όμως αποκαλύπτει διπλοεγγραφές, με έργα που χρηματοδοτούνται από δύο πηγές και αναγράφονται δύο φορές.
«Πλήθος έργων εμφανίζεται ως αντιγραφή από το τεχνικό πρόγραμμα του 2017 τα νέα έργα είναι ύψους μόνο 3,5 εκ., το μικρότερο ποσό στην τελευταία τετραετία.
Δεν υπάρχουν έργα χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς πόρους, η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είναι περιορισμένη, αφού η Δημοτική Αρχή δεν έχει ώριμες μελέτες, ενώ κάποια έργα εμφανίζονται χωρίς προϋπολογισμό», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας και αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της παράταξης που καταψήφισε την εισήγηση.

Από την Ελευθερία του Σαββάτου 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου