Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Κρίση στην Αλβανία: Πώς επιδρά η κόντρα Ράμα - Μέτα στην ελληνική μειονότητα






Ανησυχία προκαλεί στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, η έντονη πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει με πρωταγωνιστές τον Αλβανό Πρόεδρο Ίλιρ Μέτα και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.



Στη δίνη της πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης που βιώνει η Αλβανία, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης κορυφής μεταξύ του Ιλίρ Μέτα και του Έντι Ράμα, βρίσκεται η ελληνική μειονότητα καθώς «παγώνουν» σημαντικά ζητήματα που την αφορούν.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας διαφώνησαν για τον χρόνο των προγραμματισμένων δημοτικών εκλογών που είχαν οριστεί για τις 30 Ιουνίου.
«Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την πρωτοφανή πολιτική κρίση που βιώνει η Αλβανία. Μπορεί να βάλει την χώρα αλλά και τη μειονότητα σε αχαρτογράφητες περιπέτειες», τονίζει στο Sputnik, ο Φρέντυ Μπελέρης πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια».
Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ανέστειλε με διαταγμά του τη διεξαγωγή των εκλογών, αναφέροντας ότι «κυβέρνηση και αντιπολίτευση είχαν κηρύξει την 30ή Ιουνίου ημέρα μάχης για ζωή ή θάνατο», κάνοντας λόγο για ακραία πόλωση.
«Μέσα σε αυτήν την αθλιότητα που ζούμε, οι διεκδικήσεις της ελληνικής εθνικής μειονότητας παγώνουν. Ο Ράμα είχε υποσχεθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν στα μέλη της ελληνικής μειονότητας να διευθετήσουν το περιουσιακό, κάτι το οποίο με την τρέχουσα συγκυρία έχει σταματήσει. Έχει παγώσει και η ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την προστασία των μειονοτήτων», επισημαίνει ο κ. Μπελέρης.
Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Απριλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία και έκανε λόγο για αποφάσεις από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης, οι οποίες δεν ικανοποιούν την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου