Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Ποιοί φόροι μας περιμένουν μετά τις εκλογές




Αλέξανδρος Κλώσσας

Μπορεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αποφάσισε εξαιτίας της πρόωρης προσφυγής 



στις κάλπες να δώσει παράταση μερικών ημερών στη λήξη των φορολογικών υποχρεώσεων,αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν και από την πληρωμή των φόρων τους.

Ο λογαριασμών παραμένει βαρύς γιατί φτάνει τα 14δισ ευρώ. Η πληρωμή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Εθνικών εκλογών και θα φτάσει μέχρι και το τέλος του 2019.
Συγκεκριμένα από τον Ιούλιο και μετά επιχειρήσεις και ιδιώτες θα κληθούν να πληρώνουν ακόμα και δυο ή τρία εκκαθαριστικά σημειώματα, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται πιθανές ρυθμίσεις που μπορεί να «τρέχουν». Με δεδομένο ότι οι Εθνικές εκλογές αλλάζουν το σχεδιασμό, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα πληρωμών που θα ήθελε προκειμένου να ελαφρύνει το μηνιαίο λογαριασμό.
Υπό αυτές τις συνθήκες η αρχή θα γίνει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να εξοφλήσουν οι υπόχρεοι ως τις 31 Ιουλίου ανεξάρτητα αν δοθεί ή όχι παράταση στην κανονική προθεσμία υποβολής που εκπνέει 30 Ιουλίου.
Επόμενη πληρωμή θα είναι για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ καθώς οι
ιδιοκτήτες των ακινήτων θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις.
Αναλυτικότερα, όμως, ο λογαριασμός των 14 δισ. ευρώ που θα σταλεί μετά τις ευρωεκλογές περιλαμβάνει τους εξής φόρους, παρακρατήσεις και τέλη :
• ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Τέλη Ιουλίου θα πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά 2,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν πάνω από 3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: φόρος εισοδήματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου.
• ΕΝΦΙΑ: Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Ιουλίου. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Αυγούστου και η τελευταία στα τέλη Δεκεμβρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το ανωτέρω ποσό, μόνο τα 2,65 δισ. ευρώ εισρέουν στον κρατικό προϋπολογισμό, εξαιτίας της αδυναμίας των φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους.
• ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ για τα κέρδη που είχαν το προηγούμενο έτος. Ο φόρος καταβάλλεται σε 5 δόσεις.
•ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ: Από τον φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττεται με τη μορφή παρακράτησης, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει το β΄ εξάμηνο περί τα 3,4 δισ. ευρώ
• ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΡΙΑΣ: Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.



huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου