Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Σβήνουν-γράφουν τα ψηφοδέλτια στη ΝΔ - Τα ονόματα σε όλη τη χώρα




Πυρετός διεργασιών επικρατεί στη ΝΔ, καθώς τα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι σε φάση τελικής 


επεξεργασίας, πλην όμως δεν ..έχουν ακόμα κλείσει. Αυτό, όμως, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι, μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές και την προοπτική αυτοδυναμίας του κόμματος (που θα σημάνει και τον διπλασιασμό των κοινοβουλευτικών εδρών του κόμματος), παρατηρείται συνωστισμός ενδιαφερομένων στον προθάλαμο του τρίτου ορόφου της οδού Πειραιώς.

Υπό αυτό το πρίσμα, ανακοινώσεις για το ψηφοδέλτιο του κόμματος θα υπάρξουν μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών στις αρχές της εβδομάδας, αν και στο ενδιάμεσο γίνονται κλιμακωτές ανακοινώσεις. Για παράδειγμα, τις προηγούμενες μέρες, τρία ονόματα που δοκιμάστηκαν με σταυρό στο ευρωψηφοδέλτιο, εντάχθηκαν στα εθνικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Πρόκειται για τον Γιώργο Αμυρά, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στα Ιωάννινα, τόπο καταγωγής του, τον καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος μετά από πολλά μπρος-πίσω στον Βόρειο Τομέα της Β΄Αθηνών, αλλά και την Τόνια Αράχωβα, η οποία θα είναι υποψήφια στην Αιτωλοακαρνανία. Βασικό στοιχείο των τριών είναι ότι έχουν δοκιμαστεί στη σταυροδοσία και βάζουν, τουλάχιστον οι κ. Αμυράς και Καιρίδης, γερή υποθήκη, προκειμένου να είναι στην επόμενη ΚΟ του κόμματος.
Το Επικρατείας
Κατά τα άλλα, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος είναι και αυτό με τη σειρά του σε φάση επεξεργασίας, αλλά προσωπικά αρμόδιος γι’ αυτό είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Έντονα ακούγεται το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣτΕ, Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος λοιδωρήθηκε άδικα, όπως αποδείχθηκε, με την υπόθεση Novartis. Από εκεί και πέρα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ένταξης σε αυτό του Συντονιστή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος, Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ εκκρεμότητα υπάρχει με το τι μέλλει γενέσθαι με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία δεν θα πρέπει να έχει περιορισμό εμφανίσεων στην προεκλογική περίοδο, οπότε, είτε θα είναι στο Επικρατείας είτε δεν θα είναι υποψήφια. Ακόμα, «παίζει» το όνομα του νυν Επιτρόπου της χώρας στην Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος επιστρέφει και τίθεται «στη διάθεση των γεγονότων», όπως συνηθίζει να λέει. Και στις μη εκλόγιμες θέσεις, πάντως, θα υπάρχουν «δυνατά» ονόματα με συμβολισμό.
Κλείνουν οι εκκρεμότητες στο Λεκανοπέδιο
Υπό το πρίσμα του «συνωστισμού», συνεπώς, στο Λεκονοπέδιο εξελίσσονται «ομηρικές» μάχες. Για παράδειγμα, στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών σταυρό διεκδικούν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Ζωή Ράπτη από εν ενεργεία βουλευτές, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Ρωμανός, ο Πέτρος Τατσόπουλος, οι πρώην γραμματείς του κόμματος, Βασίλης Ξυπολητάς, Νίκος Κωστόπουλος και Μανώλης Γραφάκος, η δικηγόρος Ιωάννα Καλαντζάκου, ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας και η Μαριάνθη Καφεντζή. Μάλιστα, η είσοδος του κ. Καιρίδη σημαίνει ότι θα πρέπει να κοπεί ένα ανδρικό όνομα, με δύο εκ των προαναφερθέντων είναι στο…όριο.
Στο Νότιο Τομέα, από βουλευτές υποψηφιότητα θέτουν ο Νίκος Δένδιας, η Σοφία Βούλτεψη, η Άννα Καραμανλή και ο Χάρης Θεοχάρης, ο τέως αναπληρωτής εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο δημοσιογράφος Μπαμπης Παπαδημητρίου, οι πρώην γραμματείς του κόμματος Τάσος Γαϊτάνης, Βασίλης Σπανάκης και Γιάννης Καλλιάνος, η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη, οι πρώην δήμαρχοι Διονύσης Χατζηδάκης και Μιχάλης Σταυριανουδάκης, το στέλεχος επιχειρήσεων Βασίλης Ανδρικόπουλος, η Ντόρα Πάλλη, η Ρένα Βασιλάκη, ο πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου, η δημοσιογράφος Έμη Λιβανίου, ο Τέλης Αϊβαλιώτης που προέρχεται από τη Δράση, ο πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.
Στον Δυτικό Τομέα, πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι νυν βουλευτές Γεράσιμος Γιακουμάτος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι πρώην δήμαρχοι Δημήτρης Καλογερόπουλος και Δημήτρης Μαραβέλιας, ο Αντώνης Πανούτσος, ο Γιάννης Λοβέρδος, η έμπορος Ράνια Σαγιάκου και αναζητούνται και άλλες γυναίκες, όπως η Εύη Τοτώνη και η Δήμητρα Κορμπά, ενώ έχουν ακουστεί τα ονόματα του Μπάμπη Καραθάνου και του φοροτεχνικού Μπάμπη Καούκη.
Στην Α’ Αθηνών, οι νυν βουλευτές που θέτουν εκ νέου υποψηφιότητα είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ υποψήφιες θα είναι η πρώην βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, η δικηγόρος Σοφία Νικολάου και η ιστορικός-μουσειολόγος Αλεξάνδρα Χαριτάτου. Ακόμα, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο πρώην βουλευτής Θανάσης Πλεύρης, ο πρώην ειδικός γραμματέας στην κυβέρνηση Σαμαρά, Δημήτρης Ιατρίδης, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος, η Σοφία Λουκέρη και ο πρώην βουλευτής Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.
Στον Ανατολικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου διεκδικούν σταυρό προτίμησης εκ νέου, ενώ δεν θα είναι εν τέλει υποψήφιος ο επιχειρηματίας Βασίλης Κουρής. Αντίθετα, θα είναι η δημοσιογράφος Χαρά Ξάνθη, η Βάσω Κόλλια, ο άλλοτε διεθνής ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας και μάλλον και ο επιχειρηματίας Γιώργος Τσουκαλαδάκης.
Στον Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, σταυρό διεκδικούν σίγουρα ο βουλευτής Θανάσης Μπούρας και ο πρώην γραμματέας στη ΝΔ, Γιώργος Κώτσηρας, ενώ για τα υπόλοιπα ονόματα οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς το ψηφοδέλτιο έχει μόλις έξι θέσεις. Ισχυρή είναι η πιθανότητα υποψηφιότητας του πρώην αντιπροέδρου της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Τσώκου, ενώ ακούγεται και το όνομα του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, αλλά τίποτε δεν έχει κλειδώσει οριστικά.
Στον Πειραιά, τώρα, στην Α’ Περιφέρεια, εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής Κώστας Κατσαφάδος, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιαννης Μελάς, ο επιχειρηματίας της εστίασης Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ο προερχόμενος από τη Δράση Τάσος Αβραντίνης, η Νόνη Δούνια, η νεαρή δικηγόρος Μαρία Καλαγιά και μάλλον η Ζωή Ρούσσου. Σημειωτέον, έχει ακουστεί και το ενδεχόμενο υποψήφιότητας του μέχρι πρότινος υποψηφίου δημάρχου Πειραιώς, Νίκου Βλαχάκου, ο οποίος κατέγραψε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό. Στη Β΄ Πειραιώς, τέλος, εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο Γιάννης Τραγάκης, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μιχάλης Λιβανός, η προερχόμενη από τον Ολυμπιακό Χριστίνα Τσιλιγκίρη, η Σταυρούλα Βουτυράκου, ο προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ, Γιώργος Βρεττάκος, ενώ ακούγονται και τα ονόματα του δικηγόρου Ανδρέα Παλευραντζή και του Λεωνίδα Δραγουμάνου.

Οι μάχες της Θεσσαλονίκης
Στην Α’ Θεσσαλονίκης, η πολύ καλή επίδοση της ΝΔ ανοίγει την προοπτική για 8-9 έδρες του κόμματος, έναντι των μόλις 4 που έχει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι εκ νέου υποψήφιοι θα είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Σταύρος Καφαλάτης και η Έλενα Ράπτη. Από εκεί και πέρα, ο πρωην γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος δεν θα δώσει τη μάχη του σταυρού. Οπότε, ανοίγεται πεδίο για τον Στράτο Σιμόπουλο, τον Δημήτρη Κούβελα, τον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη και τον βουλευτή Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη. Ακόμα, ακούγεται δυνατά το όνομα της δημοσιογράφου της ΕΡΤ3, Σύνθιας Σάπικα, ενώ έχει κλειδώσει και η Νιόβη Παυλίδου. Ακόμα, υποψήφιες θα είναι η δικηγόρος Άννα Ευθυμίου, η δραστήρια Βίκυ Νάκου και η προερχόμενη από την ΟΝΝΕΔ, Αφροδίτη Λατινοπούλου. Επιπρόσθετα, ο γιατρός Διαμαντής Γκολιδάκης και ο προερχόμενος από τη νέα γενιά, Γιάννης Παπαγεωργίου.
Στη Β’ Θεσσαλονίκης τώρα, εκ νέου υποψήφιοι θα είναι οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ενώ εκ νέου δοκιμάζεται ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Νέα είσοδος είναι ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ο νυν βουλευτής Γιώργος Λαζαρίδης, αλλά και ο Φάνης Παππάς, ο οποίος προ ολίγων ημερών έκανε τα εγκαίνια του γραφείο του, ενώ από γυναίκες ακούγονται τα ονόματα της Ανατολής Κωνσταντινίδου και της Κατερίνας Ζιούτα.
Στόχος ο γαλάζιος χάρτης
Βεβαίως, η μάχη της ΝΔ δεν περιορίζεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς στόχος είναι να επαναληφθεί η εικόνα του «γαλάζιου» χάρτη που εμφανίστηκε στις Ευρωεκλογές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μόνο πέντε περιφέρειες: τον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών, τη Β’ Πειραιώς, την Άρτα, το Ηράκλειο και τα Χανιά.
Στα Δωδεκάνησα, εκτός του βουλευτή Μάνου Κόνσολα, υποψήφιοι θα είναι η αντιπρύτανης του ΕΜΠ, Τώνια Μοροπούλου, αλλά και ο Αντώνης Γιαννικουρής, ενώ εκ νέου υποψήφιοι θα είναι ο Γιάννης Παππάς, η Μίκα Ιατρίδη και ο Βασίλης Υψηλάντης, κατά τα φαινόμενα. Στην Αιτωλοακαρνανία, υποψήφιοι θα είναι ο Σπήλιος Λιβανός, αλλά και ο Βασίλης Φεύγας. Στην Καβάλα, υποψήφιος θα είναι ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης και μάλλον και ο Γιώργος Καλαντζής εκ νέου. Στη Λάρισα, υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης αλλά και η νεαρή δικηγόρος Αθηνά Σιαφαρίκα, ενώ στη Μαγνησία υποψήφια θα είναι η προερχόμενη από το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ, Κατερίνα Πατσογιάννη, η πρώην υπουργός Ζέτα Μακρή, αλλά και ο δικηγόρος Γιώργος Καλτσογιάννης που επίσης προέρχεται από το προεδρικό περιβάλλον. Στην Πιερία ανοίγει το πεδίο, μιας και ο βουλευτής του νομού, Κώστας Κουκοδήμος εξελέγη δήμαρχος Κατερίνης. Υποψήφιος θα είναι ο πρώην δήμαρχος, Σάββας Χιονίδης, ο Θανάσης Λιακόπουλος, ο Θοδωρής Τόνας, η πρώην βουλευτής Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, αλλά και η Έφη Μπάσδρα. Στη Χαλκιδική, ο νυν βουλευτής Γιώργος Βαγιωνάς έχει ισχυρό ανταγωνισμό από τον πρώην βουλευτή Ευθύμιο Καρανάσιο.
Στη Βοιωτία, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Καράμπελας επιστρέφει και θέλει να πάρει έδρα, ενώ επιστρέφει από τους ΑΝΕΛ και ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Γιαννάκης. Ενας ακόμα πρώην βουλευτής, ο Μάξιμος Σενετάκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος και με αξιώσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ εκεί υποψήφιοι θα είναι ο Γρηγόρης Ροδακάκης και ο Ανδρέας Στρατάκης. Στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, εκτός από την Ντόρα Μπακογιάννη, υποψήφιοι θα είναι ο πρώην βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης, ο καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης, αλλά και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Δημήτρης Φραγκάκης. Στην Αργολίδα θα είναι υποψήφια η πρώην αναπληρώτρια γραμματέας Αυτοδιοίκησης Ελένη Παναγιωτοπούλου, ενώ στην Ηλεία επανακάμπτουν ο Γιώργος Κοντογιάννης και η Διονυσία Αυγερινοπούλου, με νέα είσοδο τον Ανδρέα Νικολακόπουλο. Στη Μεσσηνία, πλην του Αντώνη Σαμαρά και του επί μακρόν «αντιπάλου» του, Γιάννη Λαμπρόπουλου, υποψήφιοι θα είναι ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο γιατρός Παναγιώτης Χαλβατσιώτης και η Πιπίνα Κουμάντου. Στη Λακωνία, υποψήφιοι θα είναι η Φεβρωνία Πατριανάκου και ο Γιάννης Κουλιζάκος, ενώ στην Αχαϊα, εκτός του Ανδρέα Κατσανιώτη, ο βουλευτής Ιάσωνας Φωτήλας, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Κουτρουμάνης, η Αθηνά Τραχήλη και η Χριστίνα Αλεξοπούλου.
Στον Έβρο, από την άλλη, υποψήφιος λέγεται ότι θα είναι ο γιος του πρώην υπουργού Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ενώ ακούγονται τα ονόματα της νεαρής Χρυσής Μπαχαρίδου, της δημοσιογράφου Έλενας Σώκου, αλλά και της τ. αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Βασιλικής Τζότζολα. Στις Σέρρες, υποψήφιος θα είναι ο Τάσος Χατζηβασιλείου, στην Πρέβεζα ο Σπύρος Κυριάκης, ενώ στην Πέλλα επανακάμπτει ο Διονύσης Σταμενίτης, στη Λέσβο ο γνωστός δημοσιογράφος Θεόφραστος Οικονομίδης, ενώ στις Κυκλάδες θα είναι υποψήφιοι τόσο ο Φίλιππος Φόρτωμας όσο και η Κατερίνα Μονογιού. Στην Καρδίτσα, υποψήφιες θα είναι η δικηγόρος Σοφία Τόλια και η Ασημίνα Σκόνδρα, ενώ στο ψηφοδέλτιο φαίνεται πως μετατίθεται και ο πρώην δήμαρχος Μουζακίου, Γιώργος Κωτσός. Στα Τρίκαλα, φαίνεται πως κλειδώνει η υποψηφιότητα του Μικέλη Χατζηγάκη, του Ηλία Βλαχογιάννη και μάλλον της Κορίνας Λιούτα, ενώ παίζεται αυτή του Θανάση Λιούτα (συνωνυμία).
7/7 στις μονοεδρικές
Σημειωτέον, μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον της ΝΔ για τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες (Γρεβενά, Φωκίδα, Ζάκυνθος, Λευκάδα Κεφαλονιά, Σάμος και Ευρυτανία), καθώς στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κάνει το 7/7, ενώ σήμερα έχει μόνο 2 από τις 5 περιφέρειες, οι οποίες, συνήθως, είναι «τροχιοδεικτικές» για την έκβαση των εκλογών.
Στην Ευρυτανία, πλην του νυν βουλευτή Κώστα Κοντογεώργου, το ψηφοδέλτιο έχει κλείσει με τις υποψηφιότητες του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου και νέου επιχειρηματία, Κλεομένη Λάππα, αλλά και της πλαστικής χειρουργού και προερχόμενης από το Μητρώο Στελεχών, Τζίνας Οικονόμου. Στη Λευκάδα τώρα, υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο βουλευτής Βασίλης Καββαδάς, μάλλον ο Βασίλης Παπαχρήστος, ενώ προκρίνεται το όνομα της της γιατρού Γεωργίας Αυγερινού που ήταν υποψήφια και το 2015. Στην Κεφαλονιά, δυνατή είναι η υποψηφιότητα του Παύλου Παπαδάτου, στίγμα ανανέωσης θεωρείται μια δυνητική υποψηφιότητα του αντιδημάρχου Ραφήνας και πρώην μέλους της Π.Ε. Γιώργου Κοκκόλη, ενώ ακούγεται και το όνομα του Χαράλαμπου Λυκούδη. Αναζητείται, όμως, λόγω ποσόστωσης και γυναικείο όνομα, οπότε δεν θα είναι υποψήφιοι και οι τρεις προναφερθέντες.
Στη Ζάκυνθο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της ξενοδόχου Χριστίνας Τετράδη, ενώ ακούγεται, δε, εκ νέου το όνομα του πρώην δημάρχου και πολιτευτή Διονύση Ακτύπη, του δημοσιογράφου Φίλιππου Συνετού, αλλά και του ψυχιάτρου Τάσου Καλόφωνου. Στα Γρεβενά, ακούγεται έντονα ο Θανάσης Σταυρόπουλος, υποψήφιος θα είναι ο Χρήστος Βλαχοκώστας από τη Γραμματεία Οργανωτικού, ενώ, τέλος αναζητείται και γυναικεία υποψηφιότητα. Στη Φωκίνα, υποψήφια θα είναι η πρώην βουλευτής Ασπασία Μανδρέκα, ο «μητσοτακικός» Κωνσταντίνος Χαλιορής και ίσως ο πρώην υφυπουργός τω κυβερνήσεων Καραμανλή, Γιάννης Μπουγάς. Τέλος, στη Σάμο, φαβορί είναι ο καθηγητής Ιατρικής Χριστόδουλος Στεφανάδης. Κλειδωμένη θεωρείται και η υποψηφιότητα της δημοτικής συμβούλου Σάμου, Ιωάννας Καραγιάννη. Ακόμα, ακούγεται ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Στεφανής, αλλά και ο γιατρός και πρώην συντονιστής του ΚΥΤ Σάμου, Μάνος λογοθέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου