Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Τι έκανε ο Βενιζέλος και βρέθηκε εκτός ΚΙΝΑΛ – Η «συνωμοσία» στην Δυτ. Ελλάδα





Γιατί αποκεφαλίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΚΙΝΑΛ και έτσι οδηγήθηκε εκτός κόμματος; Ποιο είναι το παρασκήνιο;

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, είχε σχέδιο να παραδώσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη Νέα Δημοκρατία;
Ήταν το δώρο του αυτό στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας με τις ψήφους της ΝΔ;
Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να προχωρήσει σε ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ελήφθη στην Πάτρα την Παρασκευή, στο τέλος της περιοδείας της εκεί στο πλαίσιο της στήριξης του Απ. Κατσιφάρα ενόψει της κρίσιμης μάχης της δεύτερης Κυριακής.
Το ΚΙΝΑΛ έχει στηρίξει πολλές ελπίδες στην επανεκλογή του Απ. Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επιθυμούν να της δώσουν χαρακτηριστικά «επανεκίνησης» του κόμματος ενόψει της εθνικής κάλπης.
Για τον λόγο αυτό η Φώφη Γεννηματά δεν είχε πάει μόνη της στην Πάτρα.
Στο πλευρό της ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Νίκος Χρηστίδης.
Στόχος ήταν να πείσουν όσους περισσότερους νυν και πρώην συντρόφους τους ότι δεν πρέπει να χαθεί ψήφος προς τον υποψήφιο της ΝΔ Νεκτάριο Φαρμάκη και ότι όλοι οφείλουν να στηρίξουν τον Απ. Κατσιφάρα.
Ο Απ. Κατσιφάρας βρίσκεται πίσω από τον υποψήφιο της ΝΔ γιατί ένας άλλος υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ του έκοψε ψήφους την πρώτη Κυριακή.
Ο Κώστας Σπηλιόπουλος, πρώην βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από το 1974, είχε συγκεντρώσει 12,5% στην πρώτη Κυριακή.
Κι όλα θα ήταν καλά. Όμως ο Κ. Σπηλιόπουλος, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, αντί να στηρίξει τον πασοκογενή Απ. Κατσιφάρα, εμμέσως πλην σαφώς φωτογράφισε την στήριξή του στον υποψήφιο της ΝΔ.
Μίλησε για αποδοκιμασία των ψηφοφόρων στον νυν περιφερειάρχη και έκανε αναφορά στην ανάγκη για αλλαγή σελίδας.
Δάκτυλο Βενιζέλου βλέπουν στο ΚΙΝΑΛ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον κομματικό πυρήνα, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ χρέωσε στον Ευαγγ. Βενιζέλο την κίνηση του Κώστα Σπηλιόπουλου να στηρίξει τον νεοδημοκράτη υποψήφιο .
«Ο κ. Σπηλιόπουλος, είναι στενός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου και θα βρεθεί απέναντι στον επίσημο υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ και νυν Περιφεριεάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, αν και προέρχονται και οι δύο από τον ίδιο πολιτικό χώρο» έγραφε το Achaia news στο ρεπορτάζ για την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του.
Το Tempo24 έβλεπε στις τάξεις των υποστηρικτών Σπηλιόπουλου, ακόμη και υψηλά στελέχη της Νομαρχιακής του ΚΙΝ.ΑΛ. Αχαΐας, πέρα από στελέχη της παράταξης Σώκου και ορισμένα παλιά αυτοδιοικητικά στελέχη.
Στην εκδήλωση της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας είχαν παραβρεθεί δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Βερελής και ο Αλέξανδρος Μπαλτάς.
Στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη ο Κ. Σπηλιόπουλος ήταν χρεωμένος στον Ευάγγελο Βενιζέλο από την αρχή.
Ωστόσο όπως μας ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ήλπιζαν σε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής.
Η αλλαγή αυτή δεν ήρθε κι έτσι αποφασίστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Πάτρα να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Όχι μόνο για αυτό που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά κυρίως γι’ αυτό που φοβόντουσαν ότι θα γίνει μετά το αποτέλεσμα της κάλπης των εθνικών εκλογών.
Ο Κύβος λοιπόν ερίφη το Σάββατο όταν ανακοίνωσε η Φώφη Γεννηματά στον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι θα είναι τελευταίος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Η κίνηση αυτή δεν ήταν τόσο απροετοίμαστη όσο φαίνεται.
Με Το βλέμμα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ
Η Φώφη Γεννηματά και η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ είδαν και μια θετική συνέπεια από την απομάκρυνση του Ευαγγ. Βενιζέλου. Την ευκαιρία να «επαναπατρίσουν» ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Φώφη Γεννηματά γνωρίζει ότι κι εκείνη ως υπουργός του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δεν μπορεί να μεταπείσει εύκολα τους ψηφοφόρους που άλλοτε ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και τα τελευταία χρόνια ψηφίζουν Αλέξη Τσίπρα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοκρατικών ψηφοφόρων εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των μνημονίων αρχικά και αργότερα της «ανάρμοστης» συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Η Φώφη Γεννηματά επενδύει τώρα μέσα από την θυσία του Ευάγγελου Βενιζέλου σε ένα πιο «ορθόδοξο» πασοκικό προφίλ.
Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν αρκεί. Η Φώφη Γεννηματά επί 4 χρόνια ήταν βασικός πυλώνας του αντι-Τσίπρα μετώπου υπό την ηγεσία της ΝΔ.
Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, που είχαν επίσης το ίδιο αντι-Τσίπρα προφίλ, έβαλαν τίτλους τέλους μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Στο ΚΙΝΑΛ, θεωρώντας ότι ένα κομμάτι των ψηφοφόρων τους μπορεί κάτω από την ισχυρή πόλωση των εθνικών εκλογών να στραφεί προς την ΝΔ, θέλησαν να ανοίξουν μια πόρτα για να δεχθούν πίσω ψηφοφόρους από τον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου. Το καλό σενάριο οδηγεί το ΚΙΝΑΛ στο να συνεχίσει και μετά τις εθνικές εκλογές. Στο κακό σενάριο θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση.
Είναι σίγουρα πολύ νωρίς ακόμη γι αυτού του είδους τις αναλύσεις.
Η βουβή στάση των βενιζελικών στελεχών το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανείς πολιτικές εξελίξεις για τον συγκεκριμένο χώρο που σίγουρα θα έχουν επιπτώσεις και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
Θετικές ή αρνητικές και για ποιους θα το ξέρουμε στο τέλος της διαδρομής.



tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου