Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

«Ανοσία της αγέλης» για τον κοροναϊό - Το μεγαλύτερο ζωντανό πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας






Πολίτες σε καραντίνα, κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και καταστήματα, κλειστές υπηρεσίες και απαγόρευση συναθροίσεων. Η εικόνα που επικρατεί στις περισσότερες χώρες λόγω του κοροναϊού. Μία εικόνα η οποία δεν ..



επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία η οποία αποφάσισε να ακολουθήσει μία διαφορετική στρατηγική στην αντιμετ»ώπιση της πανδημίας. Η στρατηγική αυτή έγινε διάσημη ως η «ανοσία της αγέλης».


Τι είναι και σε τι συνίσταται η «ανοσία της αγέλης»; Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία αρκετά άτομα γίνονται ανθεκτικά σε μια ασθένεια - μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης έκθεσης - και δεν μπορούν πλέον οι ιοί να διαδοθούν σημαντικά στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία δείχνει να κινείται στον εξής άξονα: αφού, πλέον, η μετάδοση του ιού γίνεται μέσα στην κοινότητα, δεν έχουν νόημα μέτρα καραντίνας.

Ο στόχος, όπως γράφουν αναλυτές, είναι αφενός να καταστεί πιο αργή η εξάπλωση (πιο ομαλή καμπύλη), με παράλληλη διαμόρφωση «ανοσίας αγέλης» (herd immunity) σταδιακά μέσα από αυτούς που θα νοσήσουν με ήπια συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Patrick Wallace, δήλωσε ότι ένας βαθμός «ανοσίας της αγέλης» θα βοηθήσει τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως στην εξάπλωση του κοροναϊού

Ο Sir Patrick δήλωσε στο Sky News ότι περίπου το 60% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να μολυνθεί από κορωνοϊό, προκειμένου η κοινωνία να αποκτήσει ανοσία από τα μελλοντικά κρούσματα.

Στις τάξεις της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον υπάρχει η πεποίθηση ότι η εξάπλωση του κοροναϊού μπορεί ακόμα να επιβραδυνθεί και να μειωθεί, λέγοντας στους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι για επτά ημέρες εάν είναι άρρωστοι.

Και σε κάποιο σημείο, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας θα «κουκουλωθούν» από τον ιό, λέγοντας ότι πρέπει να μένουν στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και να μειώνουν την κοινωνική επαφή, ανεξάρτητα από το εάν είναι άρρωστοι ή όχι.

Δημιουργώντας ένα «δακτύλιο ανοσοποιημένων ανθρώπων» για την προστασία των ευάλωτων

Η καθηγήτρια Beate Kampmann, Διευθύντρια του κέντρου εμβολίων της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε ότι η βρετανική Κυβέρνηση φαίνεται να εκτελεί μια διττή προσέγγιση.

Είπε ότι το «κουκούλωμα» σημαίνει ότι ένας «δακτύλιος άνοσων ανθρώπων» προστατεύει τους ευάλωτους ανθρώπους στην μέση.

«Εάν κουκουλώσεις τους ηλικιωμένους και αυξήσεις την ανοσία της αγέλης, τότε η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα σε λίγους μήνες θα είναι χαμηλότερη», ανέφερε.

Το να ζητάς από τους ανθρώπους να αυτο-απομονώνονται στο σπίτι για επτά ημέρες αν είναι άρρωστοι είναι ένας τρόπος επιβράδυνσης της μετάδοσης και «ισοπέδωσης της καμπύλης», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές ασθένειες - όπως αυτοί με σοβαρές υποκείμενες συνθήκες υγείας - πρέπει ήδη να τεθούν σε αυτοαπομόνωση.

«Οι άνθρωποι που δεν είναι τόσο ευάλωτοι θα είναι οι πρώτοι που θα αποκτήσουν την ανοσία που περιμένω, αλλά αυτό δεν θα είναι ποτέ 100%», πρόσθεσε.

«Επιτρέποντας την ελεύθερη εξάπλωσης σε νοσηλευτικά ιδρύματα και ούτω καθεξής θα ήταν καταστροφή»



fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου