Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Κοινή δήλωση σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ταλιμπάν





Το κείμενο της ακόλουθης δήλωσης συμφωνήθηκε από τους Ειδικούς Απεσταλμένους και τους Ειδικούς Αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της 


Ιταλίας, της Νορβηγίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας ΗΠΑ- Συμφωνία Ταλιμπάν στις 29 Φεβρουαρίου στο Κατάρ.



Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Νορβηγίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Εθνών συναντήθηκαν την 1η Μαρτίου στη Ντόχα του Κατάρ και:

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σημαντικά βήματα που επιτεύχθηκαν από τη συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών - Ταλιμπάν και την κοινή δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών - Αφγανιστάν της 29ης Φεβρουαρίου, για τον τερματισμό του πολέμου και την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο εσωτερικό του Αφγανιστάν που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Μαρτίου.
Εκφράζουν την ετοιμότητά τους να εργαστούν για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία που θα τελειώνει τον πόλεμο, θα συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια ασφάλεια, θα σέβεται τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα όλων των Αφγανών που αντανακλάται επίσης στο αφγανικό σύνταγμα και τιμάται από όλους τους Αφγανούς, Την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν, τους πολιτικούς ηγέτες, την κοινωνία των πολιτών και τους Ταλιμπάν.
Επαναβεβαίωσε ότι μια συνολική και βιώσιμη ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας διαπραγματευτικής πολιτικής διαπραγματευτικής πολιτικής μεταξύ των Αφγανών, στην οποία συμμετέχουν ουσιαστικά οι γυναίκες και με σεβασμό της ακεραιότητας και της κυριαρχίας του Αφγανιστάν.
Επαναβεβαίωσε ότι το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και, επιπλέον, ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα δεχθεί ούτε υποστηρίξει την ύπαρξη του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν.
Χαιρέτισε τη δέσμευση των Ταλιμπάν να συμμετάσχουν στην απολιτική διαδικασία και τον προοπτική τους ρόλο σε μια νέα αφγανική ισλαμική κυβέρνηση μετά την επίλυση, όπως καθορίστηκε από τις ενδο-αφγανικές διαπραγματεύσεις.
Εκτίμησε τη μείωση της βίας στις 22-28 Φεβρουαρίου και παρότρυνε όλες τις πλευρές να μειώσουν περαιτέρω τη βία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που να ευνοεί τις ενδο-αφγανικές διαπραγματεύσεις.
Κάλεσε το Ταλιμπάν και άλλες αφγανικές ένοπλες δυνάμεις να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η επικράτεια του Αφγανιστάν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ούτε από αυτούς ούτε από την Αλ Κάιντα, τη Ντέες ή άλλες διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες για να απειλήσουν ή να επιτεθούν σε άλλες χώρες.
Δήλωσαν τις προσδοκίες τους ότι όλες οι πλευρές θα παρακολουθήσουν κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των ενδο-αφγανικών διαπραγματεύσεων, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με ένα πολιτικό οδικό χάρτη για το μέλλον του Αφγανιστάν και τις λεπτομέρειες μιας μόνιμης και συνολικής κατάπαυσης του πυρός.
Οι χώρες του Αφγανιστάν θα αποκαλύψουν αμέσως θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως απελευθερώσεις κρατουμένων και κατάπαυση του πυρός.
Επαναβεβαίωσε τις υφιστάμενες δεσμεύσεις για παροχή πολιτικής στήριξης και οικονομικής και αναπτυξιακής βοήθειας σε μια μελλοντική κυβέρνηση του Αφγανιστάν, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρεί και θα σέβεται τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα όλων των Αφγανών που αντικατοπτρίζονται επίσης στο αφγανικό Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των νέων και των μειονοτήτων. την επιθυμία των Αφγανών να αξιοποιήσουν τα κέρδη που επιτεύχθηκαν από το 2001.
Επαναβεβαίωσε τις υφιστάμενες δεσμεύσεις για συνέχιση της βοήθειας προς τις εθνικές δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας του Αφγανιστάν σε βιώσιμη βάση.
Έλαβε υπό σημείωση την ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την έναρξη των ενδο-αφγανικών διαπραγματεύσεων να συνεργαστούν με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Αφγανιστάν για να αναθεωρήσουν το καθεστώς των εκπροσώπων των εκπροσώπων για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, σημειώνοντας ότι η δράση των Ταλιμπάν για την περαιτέρω προώθηση της βίας, για τη συνέχιση των προσπαθειών για την προώθηση των ενδο-αφγανικών διαπραγματεύσεων και για την παύση της συμμετοχής ή της υποστήριξης δραστηριοτήτων που απειλούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Αφγανιστάν ή άλλων χωρών.
Ενθάρρυνε όλες τις χώρες να στηρίξουν τον αφγανικό λαό και να συνεισφέρουν σε μια διαρκή ειρηνική διευθέτηση προς το συμφέρον όλων.
Χαιρέτισε όλες τις διεθνείς προσπάθειες που υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν.




AM EDT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου