Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Σταύρος Καλογιάννης: Να περιληφθούν στα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού οι επιχειρήσεις που πλήττονται και όχι μόνον όσες κλείνουν με κρατική εντολή.


Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη την πρώτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού σε επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή για τουλάχιστον δέκα ημέρες.



Το γεγονός αυτό είναι πολύ θετικό. Πρέπει όμως τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, να μελετήσουν τα ληπτέα μέτρα και για κλάδους επιχειρήσεων οι οποίοι πλήττονται ήδη με σφοδρότητα λόγω του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα.
Ενδεικτικός είναι ο κλάδος του τουρισμού ο οποίος πλήττεται οριζόντια, ιδίως στους τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η πόλη και ο νομός Ιωαννίνων, και όχι μόνον στις περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σταύρος Καλογιάννης είχε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ενωσης τουριστικών γραφείων και τουριστικών λεωφορείων Περιφέρειας Ηπείρου κ. Σταύρο Μανώλη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την απελπιστική κατάσταση του κλάδου, καθώς οι ακυρώσεις προγραμματισμένων εκδρομών (μαθητών, ΚΑΠΗ, εκδρομών εν όψει διακοπών του Πάσχα, και άλλες) είναι καθολικές. Με την εξάπλωση του
κορωνοϊού οι εκδρομές ακυρώθηκαν στο σύνολό τους, ενώ έχουν καταβληθεί προκαταβολές σε ξενοδοχεία οι οποίες είναι πρακτικά αδύνατο να επιστραφούν άμεσα στους εκδρομείς.
Ταυτόχρονα είναι μεγάλες οι καθημερινές υποχρεώσεις των τουριστικών επιχειρήσεων (ενοίκια/ γραφείωνεγκαταστάσεων, μισθοδοσία προσωπικού, ασφαλιστικές εισφορές, συντήρηση εξοπλισμού, κλπ.), ενώ ο κύκλος εργασιών τους είναι μηδενικός και η αβεβαιότητα για τους προσεχείς  μήνες μεγάλη.
Ο Σταύρος Καλογιάννης ενημέρωσε για τα σοβαρά προβλήματα του τουριστικού κλάδου
 τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και του ζήτησε να ληφθούν οριζόντια μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Καθώς το προβλεπόμενο κόστος είναι υψηλό για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι επιβεβλημένη η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρέπει να μετέχει ουσιαστικά στις έκτακτες υψηλές δαπάνες που απαιτούνται.
Για το θέμα, ο Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς, Οικονομικών Εργασίας και Τουρισμού, επισυνάπτοντας το Υπόμνημα της Ενωσης τουριστικών γραφείων και τουριστικών λεωφορείων της Περιφέρειας Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου