Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ 150% ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΕ ΣΤΑ 5€; ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;


Στο σχεδιάγραμμα ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ της εικόνας , σας βάζω την διακύμανση της τιμής των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ (Arabica) τους τελευταίους 12 μήνες! Πράγματι ο καφές αυξάνεται ραγδαία με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο φέτος να διαπραγματεύεται ...στα 1,9 δολάρια ανά λίβρα. Αυτό το είχα προβλέψει από πέρυσι τον Μάιο (2020) και οφείλεται σε δύο παράγοντες. Στις ελλείψεις στην παραγωγή της Βραζιλίας και στις διαταραχές στο δίκτυο εξαγωγών του Βιεντάμ λόγω παραγόντων που σχετίζονται με τις απαγορεύσεις, τα lockdown και το σπάσιμο της εφοδιαστικής αλυσσίδας. Για τα οποία όταν μιλούσα πέρισυ, κάποιοι γελούσαν!!!
Αποθέματα υπάρχουν, αλλά φέτος αναμένουμε η ετήσια κατανάλωση καφέ να ξεπεράσει την ετήσια παγκόσμια παραγωγή. Ο Arabica αντιπροσωπεύει το 75% της παγκόσμιας παραγωγής και σχεδόν η μισή ποσότητα παράγεται στην Βραζιλία. Το υπόλοιπο 25% είναι Robusta και παράγεται κυρίως στο Βιετνάμ (και σε 5 άλλες χώρες λιγότερο γνωστές). Αυτά είναι τα "γράμματα" σε γενικές γραμμές!
ΟΜΩΣ, προβλήματα στην τιμή του καφέ είχαμε τεράστια παλιότερα με τιμές που έφτασαν στα ύψη. Αυτά θα τα δείτε στο άλλο σχεδιάγραμμα (ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) όπου φαίνεται ότι η φετινή αύξηση δεν ξεπερνά τις παλιότερες στα έτη με τις κόκκινες γραμμές.
Γενικά φέτος, η τιμή του καφέ αυξήθηκε ως και 55%. Αν προσθέσουμε και τις αυξήσεις στα κόστη μεταφοράς, καταλαβαίνουμε ότι η τιμή του καφέ, μπορεί να αυξήθηκε ακόμη και 80-85%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα διεθνώς, να αυξηθεί το κόστος ενός καφέ στις καφετέριες από 8% ως και 20%. Διότι βλέπετε στα 2 ευρώ που πληρώνουμε μ.ο. τον καφέ στα μαγαζιά, ζήτημα είναι αν από τα 2 ευρώ, που πληρώνουμε, το καθαρό κόστος του καφέ να είναι πάνω από 15-20 σεντς! Τα υπόλοιπα είναι τα επιπλέον λειτουργικά κόστη του μαγαζιού καθώς και το κέρδος του μαγαζάτορα!
Αρα η επιβάρυνση στις καφετέριες θα έπρεπε να είναι της τάξης του 80% πάνω στα 15 λεπτά ! Όχι 80% πάνω στην συνολική τιμή του καφέ! Οπότε κανονικά ο καφές θα έπρεπε να έχει μια μικρή αύξηση και από 2 ευρώ άντε να πήγαινε στα 2.5 (μάξιμουμ στα 2.5€)!
ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ για αύξηση κατά 150% μιας και εξαγγέλθηκε ότι θα πάει στα 5 ευρώ! Αυτό είναι ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΤΗ.
Γιατί απλά αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να λειώσει κυριολεκτικά την εστίαση και να γίνει απαγορευτική ως επιλογή διασκέδασης όπως ήταν παλιά. Κι έχω την εντύπωση ότι οι επιχειρηματίες του καφέ κοιμούνται τον ύπνο του Δικαίου!
Αφήστε και το άλλο: Η αύξηση αυτή γίνεται άμεσα, την στιγμή που ακόμα καταναλώνουμε τα αποθέματα που έχουμε στη χώρα τα οποία αγοράστηκαν με πολύ χαμηλότερες τιμές πριν από μήνες!
Θα δείτε στις επόμενες μέρες ότι θα δημοσιεύσω μια σειρά από άρθρα, που θα εξηγούν πλήρως τι έρχεται σε κάθε τομέα της οικονομίας στους επόμενους μήνες! Απλά σήμερα, σας γράφω κάποιες πληροφορίες μόνο για τον καφέ, για να καταλάβετε πόσο ξετσίπωτα και στημένα ρημάζεται η οικονομία και η ζωή των ανθρώπων με πολύ χαμηλά εισοδήματα! Οι οποίοι πλέον αποτελούν την πλειοψηφία στην Ελλάδα και θα αυξάνονται ως τ τέλος του 2023. Οι αλλοπρόσαλες πολιτικές των μαθητευόμενων μάγων στόχο έχουν αυτούς και κανέναν άλλον!
Σήμερα, δεν τα έγραψα όλα αυτά για να καταλάβετε ότι αποφάσισαν να κάνουν την Ελλάδα, την ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη, σε τιμή του καφέ στην καφετέρια! Τα έγραψα κυρίως, για να καταλάβετε ότι η αλήθεια έχει δολοφονηθεί σε τούτη τη χώρα και πλέον η παραπλάνηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο! Η παραπλάνηση που θα επιτρέψει μια μικρή ομάδα ανθρώπων, να κερδίσουν χρόνο έτσι ώστε να εξωθήσουν σε ακραία φτώχεια τους μισούς Ελληνες!
Στις αμέσως επόμενες μέρες, προτείθεμαι να δημοσιοποιήσω νέα στοιχεία για την οικονομία! Εχουμε να πούμε πολλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου