Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Τέλος όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού στη Δανία...



Τέλος από σήμερα σε μάσκες, πιστοποιητικά εμβολιασμού και περιορισμούς σε χώρους εργασίας για τη Δανία, καθώς η χώρα αίρει όλα τα απαγορευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Με ποσοστά εμβολιασμού άνω του... 80% για ηλικίες από 12 ετών και πάνω, οι περιορισμοί στη χώρα είχαν αρχίσει να σταματούν σταδιακά, όμως σήμερα καταργήθηκε και το υγειονομικό πάσο που απαιτούνταν για την είσοδο σε κέντρα διασκέδασης, συναυλίες κλπ.

«Στόχος μας είναι η ελεύθερη κυκλοφορία (…) αυτό που θα συμβεί είναι ότι ο ιός θα κυκλοφορεί και ότι θα βρίσκει όσους δεν είναι εμβολιασμένοι», προειδοποίησε η επιδημιολόγος Λόνε Σίμονσεν, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ροσκίλντε. «Αν και ο ιός δεν αποτελεί πλέον απειλή για την κοινωνία, είναι μόνο χάρη στο εμβόλιο», τόνισε η Σίμονσεν.

Η Δανία δεν δυσκολεύθηκε να πείσει τους κατοίκους της για τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της covid-19. Αποτέλεσμα: το 73% των 5,8 εκατομμυρίων Δανών είναι πλέον πλήρως ανοσοποιημένοι και το 96% όσων είναι άνω των 65 ετών.

Ήδη για αύριο, Σάββατο, ετοιμάζεται μια ανοιχτή συναυλία με 50.000 θεατές, η πρώτη τέτοιου μεγέθους στην Ευρώπη, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ «Επιστροφή στη Ζωή» με 15.000 θεατές στην Κοπεγχάγη.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική στα αεροδρόμια και υπάρχει σύσταση προς τους πολίτες να τη φορούν όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους ή βρίσκονται σε νοσοκομείο. Παράλληλα, η κοινωνική αποστασιοποίηση παραμένει ως πρόταση, ενώ υπάρχουν αυστηροί κανόνες εισόδου στη χώρα για τους μη Δανούς πολίτες.

Εμπιστοσύνη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ευρώπης, μία από τις ιδιαιτερότητες της σκανδιναβικής χώρας ήταν η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών και του πληθυσμού σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

«Όπως πολλές χώρες, η Δανία σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας εφάρμοσε κοινωνικά μέτρα και μέτρα δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όμως παράλληλα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους και τις κοινότητες ώστε να ακολουθήσουν με δική τους θέληση τις συστάσεις της κυβέρνησης», επεσήμανε η Κάθριν Σμόλγουντ, αρμόδια για τις έκτακτες καταστάσεις του ΠΟΥ Ευρώπης.

Με περίπου 500 νέα κρούσματα καθημερινά και το ποσοστό επιπολασμού του ιού στο 0,7 οι αρχές της Δανίας εκτιμούν ότι η επιδημία είναι υπό έλεγχο.

Επαγρύπνηση

Ο υπουργός Υγείας της Δανίας Μάγκνους Χοίνικε διαβεβαίωσε από τα τέλη Αυγούστου ότι η κυβέρνηση «δεν θα διστάσει να αντιδράσει άμεσα, αν η πανδημία απειλήσει ξανά τις βασικές λειτουργίες της κοινωνίας».

Για τις αρχές, η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να συνοδεύεται με τον αυστηρό σεβασμό στα μέτρα υγιεινής και απομόνωσης των ασθενών.

Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι η κατάσταση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει κρίσιμη και τονίζει ότι χρειάζεται επαγρύπνηση.

«Κάθε χώρα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση για το αν και όταν αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση», προειδοποίησε η Σμόλγουντ.

Οι αρχές της Δανίας θα παρακολουθούν στενά τον αριθμό των νοσηλειών ασθενών με covid-19, λιγότερες από 130 αυτή τη στιγμή, και θα προχωρά στη διεξαγωγή τεστ για να ελέγχει την εξέλιξη της επιδημίας. Εξάλλου από χθες Πέμπτη οι πιο ευάλωτοι πολίτες μπορούν να λάβουν τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου.






fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου