Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Ζυμώσεις για δεξιό κόμμα και πού θα πάει τελικά ο Κύρτσος




Με ποιο κόμμα φλερτάρει τελικά μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ ο ευρωβουλευτής, ενώ αναζωπυρώνονται τα σενάρια για ένα “συνασπισμό της (άκρας) δεξιάς”

Βίκυ Σαμαρά

Η διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου από τη Νέα Δημοκρατία, η τρίτη διαγραφή γαλάζιου στελέχους μέσα σε πέντε μήνες (μετά τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και τον Πέτρο Δούκα), ήταν βέβαια προδιαγεγραμμένη.

Ωστόσο φαίνεται πως το Μαξίμου περίμενε ο ευρωβουλευτής να δώσει μία αφορμή, ώστε να μπορεί να επικαλεστεί ότι τον διέγραψε επειδή δυσφημεί διεθνώς τη χώρα και όχι για τις συνεχείς επιθέσεις κατά της ΝΔ. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε καν... καταδέχθηκε να τον διαγράψει ο ίδιος, αλλά τη διαγραφή ανέλαβε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης, αξιοποιώντας διάταξη του καταστατικού του κυβερνώντος κόμματος και χωρίς σύγκληση του πειθαρχικού.

Στη συνέχεια η ΝΔ κάλεσε τον κ. Κύρτσου να παραδώσει την έδρα στην Ευρωβουλή πίσω στο κυβερνών κόμμα και “να αναζητήσει όπου νομίζει πολιτική στέγη”. Σχολίασε δε ειρωνικά ότι: “Εάν στο ΣΥΡΙΖΑ τους αρέσουν τόσο οι θέσεις του ευρωβουλευτή, ας του απευθύνουν πρόσκληση να ενταχθεί στο κόμμα τους”.

Ο κ. Κύρτσος προφανώς βέβαια δεν θα μετακομίσει στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διέψευσε ότι συζητά με οποιοδήποτε κόμμα για νέα συνεργασία. Στο γαλάζιο παρασκήνιο πάντως πολλοί θεωρούσαν ότι θα ρίξει γέφυρες στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ευρωβουλευτής έχει διαύλους με τον κ.Μπογδάνο, που επίσης ως γνωστόν διεγράφη από τη ΝΔ τον περασμένο Οκτώβριο και έκτοτε αναζητεί είτε το δρόμο της επιστροφής είτε ρόλο σε ένα νέο δεξιό κόμμα.

Οι ζυμώσεις ως προς τη δημιουργία νέου κομματικού σχηματισμού εκ δεξιών της ΝΔ εντείνονται, καθώς πολλοί θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός παρά τις διαψεύσεις θα πάει τελικά σε πρόωρες εκλογές Μάιο- Ιούνιο, ενώ όπως και να έχει η τετραετία ολοκληρώνεται σε ενάμιση χρόνο. Ο χώρος στα δεξιά της ΝΔ βέβαια είναι πολυδιασπασμένος και ο Φαήλος Κρανιδιώτης με το Θάνο Τζήμερο φέρονται έτοιμοι να ακολουθήσουν χωριστές πορείες.

Ο κ.Κύρτσος όμως δε φέρεται να κοιτάζει μόνο προς τα δεξιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κάνει κρούση και προς το ΚΙΝΑΛ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει κλειδώσει μία μετακίνηση του. Άλλωστε, ακόμη και εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης σκεπτόταν να απευθυνθεί μέσω Κύρτσου σε ένα φιλελεύθερο αλλά δυσαρεστημένο με την κυβέρνηση ακροατήριο, θα έπρεπε να ζυγίσει και την αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς ο βασικός λόγος της διαγραφής του ευρωβουλευτή ήταν οι αιχμές κατά της ΝΔ για τη Δικαιοσύνη ακριβώς με αφορμή την υπόθεση Novartis.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως η διαγραφή Κύρτσου έγινε δεκτή ως κάτι απολύτως αναμενόμενο, καθώς πολλοί έλεγαν ότι ο ευρωβουλευτής εδώ και καιρό επεδίωκε να τεθεί εκτός ΝΔ. Πρόκειται όπως αναφέρθηκε για την τρίτη διαγραφή γαλάζιου στελέχους μέσα σε πέντε μήνες: Είχε προηγηθεί η διαγραφή Μπογδάνου τον Οκτώβριο και στις αρχές Φεβρουρίου η διαγραφή του δημάρχου Σπάρτης Πετρου Δούκα, μετά τη διαρροή του περίφημου βίντεο από τη σύσκεψη με το Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος οδηγήθηκε με αυτή την αφορμή στην παραίτηση από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου