Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Οι ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροπλάναΦινλανδία, Δανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισλανδία και Λουξεμβούργο ακολούθησαν το παράδειγμα κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Η μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν ότι κλείνουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροπλάνα λόγω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.

Φινλανδία, Δανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισλανδία, Γαλλία και Λουξεμβούργο αποφάσισαν να απαγορέψουν στη Ρωσία να πετά στον εναέριο χώρο τους, ακολουθώντας το παράδειγμα κι άλλων χωρών όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Σουηδία.

Η Φινλανδία, που έχει σύνορα τουλάχιστον 1.300 χλμ. με τη Ρωσία, «ετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο στη ρωσική αεροπορική κυκλοφορία», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Τίμο Χαράκα σε tweet που αναρτήθηκε στη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.


Ακόμη μια σκανδιναβική χώρα, η Δανία, ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της στα ρωσικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ.

Κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται σήμερα, «θα πιέσουμε για ένα κλείσιμο σε κλίμακα ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «πρέπει να αντικρουστεί με όσο πιο ισχυρές διεθνείς κυρώσεις είναι δυνατό», είπε.

Με πολλές χώρες να έχουν κλείσει ή να έχουν ανακοινώσει ότι θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους ήδη τα ρωσικά αεροπλάνα αντιμετωπίζουν μια τεράστια ζώνη απαγόρευσεις στην Ευρώπη.

Το κλείσιμο του φινλανδικού εναέριου χώρου μπορεί να επηρεάσει επίσης τον ρωσικό θύλακο Καλίνινγκραντ στη Βαλτική ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Η Μόσχα έχει αρχίσει, από την πλευρά της, να απαγορεύει σε αεροσκάφη που προέρχονται από διάφορες χώρες να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της.

Πριν από λίγο και η κυβέρνηση Ντράγκι έκανε γνωστό οτι η Ιταλία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη.

Η Γαλλία ανακοίνωσε επίσης ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη, προκειμένου να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, έγραψε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Ζαν Μπατίστ Ντζεμπαρί στο Twitter.

«Η Γαλλία κλείνει τον εναέριο χώρο της προς όλα τα ρωσικά αεροσκάφη και τις αεροπορικές εταιρείες από απόψε», έγραψε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών.
Απαγόρευση και από Ολλανδία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο

Η Ολλανδία θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη από απόψε το βράδυ, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της χώρας.

«Δεν υπάρχει χώρος στον ολλανδικό εναέριο χώρο για ένα καθεστώς που ασκεί περιττή και στυγνή βία», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μαρκ Χάρμπερς. «Επομένως, η Ολλανδία προετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη απόψε».

Επίσης, η Ισλανδία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έγραψε σε Tweet ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τόρντις Κόλμπρουν Γκιλφαντοτίρ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε επίσης, σε ένα δελτίο τύπου, ότι «προετοιμάζει τις απαραίτητες ειδοποιήσεις για να κλείσει» τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από σήμερα.

Και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της για ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι με τον τρόπο αυτό η Βόρεια Μακεδονία συμμετάσχει στις συστάσεις της ΕΕ και των κρατών μελών της που έχουν ήδη λάβει τέτοιες αποφάσεις, λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου