Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Απόφαση σταθμός από το Δικαστήριο της ΕΕ: Πράσινο για περικοπή ευρω-κονδυλίων για κράτη – μέλη που παραβιάζουν το κράτος δικαίου




Μια τελεσίδικη, μη επιδεχόμενη έφεσης απόφαση εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας που συνδέει την... χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ .

«Ο μηχανισμός αυτός θεσπίσθηκε επί της προσήκουσας νομικής βάσης» και «σέβεται τα όρια των αρμοδιοτήτων που αποδίδονται στην Ένωση, καθώς και την αρχή της δικαιικής ασφάλειας», αναφέρει σε ανακοίνωση του Δικαστηρίου.

Η απόφαση επικυρώνει την νομιμότητα του μηχανισμού αιρεσιμότητας και αποτελεί ορόσημο στην σύγκρουση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις λαϊκιστικές, εθνικιστικές κυβερνήσεις των δύο χωρών που κατηγορούνται για την παραβίαση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας των δικαστών, των μέσων ενημέρωσης, των πανεπιστημίων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και των δικαιωμάτων των γυναικών, της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, των μεταναστών.

Η δικαστική απόφαση επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διακόψει ή να περιορίσει την χρηματοδότηση των κρατών μελών που παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου.
«Δικαιωμένη» αισθάνεται η Κομισιόν, «καλή είδηση» για το Παρίσι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένη με την απόρριψη των προσφυγών της Ουγγαρίας και της Πολωνίας . «Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα αναλύσει τώρα με προσοχή το σκεπτικό των αποφάσεων και τις εν δυνάμει συνέπειές τους στα επόμενα βήματα». Το Παρίσι χαιρέτισε ως «καλή είδηση» την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, καλώντας παράλληλα στην συνέχιση του «διαλόγου» με την Ουγγαρία και την Πολωνία.

«Είναι ένα επιπλέον εργαλείο στην εργαλειοθήκη του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το διακύβευμα ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην περίπτωση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας το διακύβευμα ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών πόρων που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Πόροι 36 δισεκατομμυρίων ευρώ του ταμείου ανάκαμψης που προορίζονται για την Πολωνία και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία έχουν παγώσει εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου