Στην εκπομπή “Focus 8-11” φιλοξενήθηκε σήμερα ο καλλιτέχνης Γρηγόρης Πετράκος, ο οποίος μίλησε στον δημοσιογράφο Στέφανο Δαμιανίδη για τον διαχωρισμό της κοινωνίας, τη στάση των συναδέλφων του απέναντι στα κοινωνικά ζητήματα του σήμερα, και τη θύελλα αντιδράσεων πουπροκάλεσε η απόφασή του να τραγουδήσει σε εσωτερικό χώρο καταστήματος όπου επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους πελάτες.
“Ενώ πάρα πολλά πράγματα αλλάζουν, έρχονται στο φως νέα επιστημονικά και κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα, παρατηρώ μια τρομερή απάθεια, σαν το επίσημο σύστημα να μην τα αναγνωρίζει, να μη τα λαμβάνει υπόψη και να συνεχίζει και σε δε συνάδει με αυτα που θέλει να κλείνει τα αυτιά του. Είναι λίγο περίεργο όλο αυτό. Υπάρχουν περισσότεροι από ένας- δύο άνθρωποι που βγαίνουν συνέχεια και τρομοκρατούν τον κόσμο, προβάλλοντας την επιστημονική τους ιδιότητα, η οποία δεν ειναι και καμία τρομερή, γιατί έχουμε πολύ σοβαροτερους επιστήμονες να επιδείξουμε στην Ελλάδα. Αλλά μου κάνει εντύπωση που το πολιτικό σύστημα και μια επιτροπή επιστημόνων έχει προβάλει αυτούς τους ανθρώπους για να ενημερώνουν τον κόσμο”, ανέφερε.
“Γιατί, έχουν μια επιστημονική ιδιοτητα, αλλα έχουν και μία προσωπικότητα που δεν είναι πολύ σοβαρή. Η επιλογή των προσώπων, ποτέ δεν είναι τυχαία. Στους ανθρώπους που έχουν επιλεγεί και στηριχθεί για καιρό, παρατηρούμε κάποιες προσωπικότητες αμφιλεγόμενες, για να μην τις πούμε φαιδρές, που βγαίνουν τηλεμαιντανοι κάθε μέρα, από το πρωινάδικο και το μεσημεριανάδικο μέχρι το Χατζηνικολάου και προκαλούν τον κόσμο. Και με την εμφάνισή τους και με τον τρόπο ομιλίας τους και με αυτά που λένε.Είναι λίγο αστείοι. Και από την άλλη έχουν επιλεγεί κάποιοι άλλοι επιστήμονες οι οποίοι είναι πλήρως ανάλγητοι με μηδενική ενσυναίσθηση, σαν να μην είναι γιατροί, να μιλούν συνεχώς για σκληρούς δείκτες για θανάτους, για πρόστιμα, για απολύσεις”, συμπλήρωσε.
“Μου κάνει εντύπωση, επειδή έχω πατέρα γιατρό, ο γιατρός επειδή είναι κάθε μέρα με τους ασθενείς, έχει αναπτύξει μια σχέση αγάπης με τον κόσμο. Θα μιλήσουν με στοργή όχι σαν δήμιοι. Δεν γίνεται να μην έχουν καμία συμπόνια προς τον άνθρωπο, ακόμα κι αυτόν που διαφωνεί. Αυτο λέγεται ανθρωπιά”, είπε ο Γρηγόρης Πετράκος.
Αναφορικά με ακραίες αντιδράσεις εκείνων που είναι αντίθετοι στα μέτρα, σχολίασε: “Ο κόσμος όταν πιέζεται, αντιδρά όχι με μέτρο, αυτό είναι γνωστό. Δεν έχουν δουλέψει όλοι με τον εαυτό τους να μπορούν να διαχειριστούν τις ακραίες καταστάσεις.Όταν μιλάμε όμως για επίσημους φορείς. εκεί δεν περιμενεις συναίσθημα, περιμένεις λογική και μέτρο,κανόνες δεοντολογίας ώστε να αποφεύγεται αυτή η πόλωση. Καταλήγω επομένως στο ότι η πόλωση είναι το ζητούμενό τους. Η πόλωση και το μπέρδεμα. Έχουν μπερδέψει τόσο πολύ τον κόσμο. Στην αρχή, λογικό ήταν, δε γνωρίζαμε πολλα. Τώρα όμως ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Οι πληροφορίες πλέον είναι πάρα πολλές. Και κάποιοι ερευνητές, έχουν φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο κατανόησης, τι συμβαίνει για παράδειγμα σε εκείνους που παρουσιάζουν υπερ-αντίδραση, γιατί κορυφώνεται την 7η ημέρα, πως γίνεται η σωστή πρόληψη, ποια πρωτόκολλα λειτουργούν προληπτικά και πολλά άλλα, για τα οποία επίσημα κανείς δεν ενημερώνει τον κόσμο, Τον έχουν στο σκοτάδι”.
Αναφορικά με τους τους συναδέλφους του καλλιτέχνες ο κ. Πετράκος υποστήριξε ότι “δεν υπάρχουν άνθρωποι από τον πνευματικό κόσμο να αντιδράσουν, όπως συνέβαινε παλαιότερα”.
“Έχω κρατήσει λίγο τη δεοντολογία με τους συναδέλφους μου, δεν τους έχω πιάσει πολύ στο στόμα μου. Αφήνω ίσως κάποιους άλλους να το κάνουν, αν και δεν το έχω δει να συμβαίνει πολύ. Ας αφήσουμε τους πολύ νέους που μπορεί να θεωρούν ότι αν εκφραστουν, μπορεί να καταστρέψουν την καριέρα τους. ‘Ένας μεγάλος σκηνοθέτης και σε ηλικία, ένας μεγάλος τραγουδιστής, που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, ένας συνθέτης μεγάλος ή ένας στιχουργός, ποιητής, συγγραφέας. Αυτό που οι παππούδες μας ονόμαζαν “πνευματικό κόσμο”. Πού είναι αυτοί οι άνθρωποι;” αναρωτήθηκε.
“Αυτό που με ανησυχεί ακόμα περισσότερο είναι η πλήρης κατάργηση της κοινής λογικής. Γιατί η κοινή λογική είναι το θεμέλιο που πάνω του στηρίζεις επιχειρήματα, λόγο και αντίλογο και έναν αγώνα. Φοβάμαι λίγο όταν,για παράδειγμα, ακούω να λένε επίσημα κυβερνητικά χείλη “έκανα το εμβόλιο για να μη νοσησω βαριά”. Την ώρα που όλοι ξέρουμε πια ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν. Άρα δε χτίζουν κανένα τείχος ανοσίας, άρα δεν υπάρχει το ψέμα το περσινό “εμβολιάζομαι για να προστατεύσω το διπλανό μου”, παρά μόνο τον εαυτό μου, αυτό δηλαδή που ελεγαν οι σοβαροί επιστήμονες από την αρχή. Από τη στιγμή που ισχύει αυτό, πως μπορεί ο υπουργος υγειας να έχει ακόμα σε αναστολή τους υγειονομικούς; Ή πως μπορεί να λέει ότι θεωρεί ανεμβολιαστους τους γιατρούς που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση , αλλά παρόλα αυτά, τους κρατά στα νοσοκομεία με τεστ, ενώ τους άλλους τους απειλεί και με απόλυση το Μάρτιο. Αυτό είναι κόντρα στη λογική. Και δεν βλέπω καμία αντίδραση ούτε από τον κόσμο, ούτε από τα επίσημα ΜΜΕ”, είπε.
“Οι υγειονομικοί έχουν κρατήσει Θερμοπύλες. Και ακόμη χειρότερο από το ότι πεινάνε, είναι ότι τους κοροϊδεύουν κιόλας. Λυπάμαι και για την αντιμετώπιση που έχουν από τη μεγαλύτερη μερίδα των συναδέλφων τους. Τους βλέπουν σαν παλιάτσους. Αυτούς που χειροκροτούσαμε και μας φρόντιζαν στα νοσοκομεία, οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους αλλά και ο κόσμος να τους λέει: “Καλά να πάθετε, ας το κάνατε”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Γρηγόρης Πετράκος διευκρίνισε και τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή να εργαστεί σε χώρο που επιτρέπονταν μόνο εμβολιασμένοι, γεγονός που σχολιάστηκε πολύ.
“Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Όταν πρωτοβγήκαν τα μέτρα και η κυβέρνηση άφησε στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρηματιών την επιλογή αμιγών ή μικτών χώρων, είχα τοποθετηθεί και ειχα πει ότι είναι αδιανόητο ένας επιχειρηματίας ή ένας καλλιτέχνης να διαχωρίσει τον κόσμο. Την επόμενη εβδομάδα, επειδή τα περισσότερα μαγαζιά είχε αποφασιστεί να επιλέξουν το μικτό τρόπο, το κατάλαβαν και αποφάσισαν να κάνουν υποχρεωτικά όλους τους χώρους μόνο για εμβολιασμενους. Δεν είχες πιά επιλογή παρά μόνο το να εργαστείς ή να μείνεις άνεργος. Εμείς ήμασταν ήδη 14 μήνες άνεργοι. Με κάλεσε λοιπόν το μαγαζί που δουλεύω τα τελευταία 7 χρόνια, να πάω να δουλέψω. Χρωστούσα παντού, έπρεπε να δουλέψω, δεν είχα άλλη επιλογή. Δεν εργάστηκα όμως στην Αθήνα, οπου μου ζήτησαν να φέρω κόσμο στο μαγαζί, ούτε έχω εμφανιστεί πουθενά αλλού τα δύο αυτά χρόνια. Και εκεί που είμαι 7-8 χρόνια τώρα στην Πάτρα, δεν έχω τα μούτρα να ενημερώσω τον κόσμο ότι τραγουδάω εκεί, ελάτε.Ντρέπομαι, παρόλο που δεν είναι επιλογή μου. Και η άλλη πλευρά βρήκε ευκαιρία να μου καταλογίσει ότι εγώ το επέλεξα. Μακάρι να μπορούσα να μην το κάνω, αλλά έπρεπε να φέρω μεροκάματο, έχω τρία παιδιά στο σπίτι”.
focusfm.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου