Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Πρωτοβουλία Μακρόν να σπάσει το αδιέξοδο - Μίλησε με τον Πούτιν Οι τέσσερις όροι του Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Εμμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Γάλλο πρόεδρο να επιχειρεί να δώσει τέλος στο σφυροκόπημα της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος τηςΓαλλίας μίλησε σήμερα για περίπου μιάμιση ώρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με τον οποίο ο Μακρόν έχει μιλήσει σήμερα πολλές φορές.Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός. Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής:

Πρώτον: άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών, δεύτερον: προστασία των αστικών υποδομών και τρίτον: εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.
Οι τέσσερις όροι του Πούτιν

Ο Πούτιν ξεκαθάρισε πάντως στον Μακρόν ότι μια λύση στην Ουκρανία είναι πιθανή μόνο αν ληφθούν υπόψιν τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας.

Μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι θέτει τους εξής τέσσερις όρους για να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία στην Ουκρανία.

- Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία

-Αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας

- Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους

- Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου