Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια ανάσα από την κατάληψη του Κιέβου- Σειρήνες στο Χάρκοβο- «Υπερασπιστείτε την πόλη» λέει ο Ζελένσκι



Σε πλήρη εξέλιξη η πολυορκία της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ρωσική «θύελλα» αναμένει ο πρόεδρος Ζελένσκι όπως δήλωσε στο νέο δραματικό μήνυμά του

Μια ανάσα από την κατάληψη του Κιέβου βρίσκονται οι ρωσικές..δυνάμεις κι ενώ επιχειρούν ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα στο έδαφος της Ουκρανίας. «Μητέρα των μαχών», ωστόσο, για το ηθικό αμφότερων των μαχόμενων αποτελεί η κατάληψη της ιστορικής πρωτεύουσας της χώρας, με το ρωσικό στρατό να προσεγγίζει σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος ήδη από χθες το πρωί.

Αυτή την ώρα φαίνεται φωτιά και ακούγονται εκρήξεις στην περιοχή του Κιέβου, όπου βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος, ενώ και οι live κάμερες σταμάτησαν να μεταδίδουν εικόνα.
Μεγάλη επίθεση κατά του Κιέβου από διάφορες κατευθύνσεις είναι σε εξέλιξη τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ λίγα λεπτά πριν από τις 5.30 τα ξημερώματα ήχησαν σειρήνες για αεροπορική επιδρομή στο Χάρκοβο.
Η αστυνομία μέσω Telegram στέλνει το εξής μήνυμα στους κατοίκους της πόλης: «Είναι σε εξέλικη μάχες στους δρόμους της πόλης μας. Παρακαλούμε να μείνετε ήρεμοι και όσο πιο προσεκτικοί μπορείτε. Αν κρύβεστε, μη φύγετε από την κρυψώνα σας. Αν είστε στο σπίτι σας, μην πάτε στα παράθυρα, μην πάτε στα μπαλκόνια. Κρυφτείτε μέσα, για παράδειγμα στο μπάνιο και καλυφθείτε με κάτι που μπορεί να σας καλύψει από σφαίρες. Αν ακούσετε σειρήνες κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο καταφύγιο».

Νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι απέκρουσε μία ρωσική επίθεση σε λεωφόρο του Κιέβου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ρώσοι στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Κίεβο, η οποία αποκρούστηκε, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Όλο το βράδυ της Παρασκευής οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δίνουν σκληρή μάχη στο Κίεβο. Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν εκρήξεις κοντά σε σταθμό του μετρό στο δυτικό κέντρο της πρωτεύουσας, δίπλα στον ζωολογικό κήπο, ενώ πολλές αναφορές υποδηλώνουν σκληρές μάχες 20 μίλια νότια, κοντά σε μια ζωτικής σημασίας αεροπορική βάση. Περισσότερες από 50 εκρήξεις και βαριά πυρά πολυβόλων έχουν αναφερθεί στην περιοχή Shulyavka.


Εν τω μεταξύ το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονται μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6 λειτουργεί κανονικά και δεν έχει υποστεί καμία ζημία από τις εκρήξεις που ακούστηκαν νωρίτερα κόντά στην περιοχή.

 


«Υπερασπιστείτε την πόλη» λέει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να υπερασπιστούν την πόλη. Ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο Κίεβο από βορειοδυτική και βορειανατολική κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι Σεργκίι Νικιφόροφ δήλωσε αργά χθες, Παρασκευή, πως η ηγεσία του Κιέβου είναι σε επαφή με τη Μόσχα για την ενδεχόμενη διεξαγωγή συνομιλιών, όμως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ουκρανία απέρριψε αρχικά τις συνομιλίες και ανέβαλε τη λήψη απόφασης μέχρι σήμερα.



Η Ρωσία είχε αποδεχθεί προηγουμένως την πρόταση του Ζελένσκι για συνομιλίες, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να τη χαρακτηρίζει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ρωσία θεωρεί πως η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ θα ήταν ο ιδανικός τόπος συνάντησης.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πέτερ Σιγιάτρο πρότεινε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στη χώρα του. Αμφότερες οι πλευρές έλαβαν πρόσκληση και διαμήνυσαν ότι εξετάζουν την πρόταση, δήλωσε εκπρόσωπος στη Βουδαπέστη.

πενταποσταγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου