Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Μπάρμπεκιου – Συμβουλές για ψήσιμο σε κάρβουνα, σχάρα




Μπάρμπεκιου. 15 συμβουλές για ψήσιμο σε κάρβουνα, σχάρα. Ποια είναι τα μυστικά του καλού ψήστη. Οδηγίες και συμβουλές για να είναι πετυχημένο το barbeque. Ψήσιμο στα κάρβουνα – σχάρα. Πως ετοιμάζουμε τη ψησταριά.

Μπάρμπεκιου. 15 συμβουλές για ψήσιμο σε κάρβουνα, σχάρα | BBQ tips

Μπάρμπεκιου. 15 συμβουλές για ψήσιμο σε κάρβουνα, σχάρα – BBQ tips. Πως ετοιμάζουμε τη ψησταριά για BBQ, ποια κάρβουνα να προτιμάμε και πότε είναι έτοιμα, σε ποια απόσταση ψήνουμε στη σχάρα και σε ποια θερμοκρασία ψησίματος.
Μπάρμπεκιου – Barbeque. Άναμμα φωτιάς και προσανάμματα
1Για να ανάψετε τα κάρβουνα για barbeque, χρειάζεστε προσανάμματα. Αποφύγετε τα χαρτιά και τις εφημερίδες και κυρίως τα κουκουνάρια, γιατί μπορεί να σκάσουν και να σας τραυματίσουν.
2Καλύτερα προσανάμματα στο μπάρμπεκιου θεωρούνται οι κληματόβεργες, τις οποίες πρέπει να τοποθετήσετε κάτω από τα κάρβουνα. Tα ξυλάκια, καθώς μπαίνουν κάτω από τα κάρβουνα, συντηρούν τη φλόγα και ενισχύουν το άναμμα φωτιάς του κάρβουνου.
Ψήσιμο στη σχάρα. Κάρβουνα, ποια προτιμάμε και πότε είναι έτοιμα;
3Ψήσιμο στη σχάρα. Ποια κάρβουνα να προτιμάμε; Χρησιμοποιήστε κάρβουνα που προέρχονται από δρυ, γιατί είναι πιο αποτελεσματικά και κρατάνε περισσότερο. Αποφύγετε αυτά που προέρχονται από πεύκα και έλατα, γιατί η ρητίνη που περιέχουν βγάζει κάπνα, που μαυρίζει το κρέας και το κάνει να μυρίζει άσχημα. (υπολογίστε περίπου ένα κιλό κάρβουνα ανά κιλό κρέατος.)
4Πότε είναι έτοιμα τα κάρβουνα; Όταν τοποθετείτε τα τρόφιμα στην σχάρα αφήστε χώρο μεταξύ τους για να πετύχετε ομοιόμορφο μαγείρεμα. Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν σε επιφάνεια περίπου 80% δείχνουν καλυμμένα από γκρι στάχτη.
5Ανάψτε τα κάρβουνα και αφήστε τα μέχρι να σβήσει η φλόγα τελείως (να χωνέψουν, όπως λέγεται), γιατί, αν η φωτιά δεν σβήσει τελείως, θα αναζωπυρώνεται, με αποτέλεσμα να μαυρίσει το κρέας και να καεί εξωτερικά.
6Πριν ψήσετε, η φωτιά πρέπει να έχει «καθίσει». Aν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αναζωπυρωθεί, τότε μπορείτε να τη σβήσετε με ξίδι. Oι υδρατμοί που θα πάνε στο ψητό σας θα του δώσουν υπόξινη γεύση.


Πως ετοιμάζουμε τις σχάρες για να ψήσουμε τρόφιμα

7Αν οι σκάρες που θα χρησιμοποιήσετε είναι καινούργιες, δεν πρέπει να τις πλύνετε. Αλείψτε τις σχάρες με ελαιόλαδο και βάλτε τις πάνω στα αναμμένα κάρβουνα. Μόλις μαυρίσουν, είναι έτοιμες για χρήση.
8Πριν βάλετε τα τρόφιμα στη σχάρα, πρέπει να την αφήσετε να κάψει, για να μην κολλάει. Για τον ίδιο λόγο μπορείτε να την περάσετε και με λάδι.
Ψησταριά με καπάκι που κλείνει για κρέας, ψάρι, λαχανικά
9Προμηθευτείτε ψησταριά με καπάκι που να μπορεί να κλείνει. Με τον τρόπο αυτό η ένταση της φωτιάς διαχέεται και χαμηλώνει, αφού περιορίζεται το οξυγόνο. Το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά ψήνονται αργά, ενώ συγχρόνως καπνίζονται.
Κάρβουνα, θερμοκρασία (κανονική, χαμηλή) & απόσταση ψησίματος
10Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατήστε προσεκτικά την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος αν μπορείτε να την κρατήσετε εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, 5-6 μέτρια, 7-8 χαμηλή.
Ρύθμιση θερμοκρασίας ψησίματος στα κάρβουνα – σχάρα
11Η ρύθμιση θερμοκρασίας ψησίματος δεν ρυθμίζεται μόνο στο φούρνο, αλλά και στα κάρβουνα. Για να ελαττώσετε τη θερμότητα, καλύψτε τα κάρβουνα με στάχτη, αντίθετα, όταν θέλετε να την αυξήσετε, απομακρύνετε τη στάχτη, ανακατέψτε τα κάρβουνα και κάντε λίγο αέρα με ένα χαρτόνι.
12Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάστε τη σχάρα ή σκορπίστε τα κάρβουνα.
Σε ποια απόσταση ψήνουμε στη σχάρα – ψησταριά από τα κάρβουνα;
13Σε ποια απόσταση ψήνουμε στη σχάρα – ψησταριά από τα κάρβουνα; Προσέχετε κατά το ψήσιμο η σχάρα, να μην είναι πολύ κοντά στα κάρβουνα, γιατί το λίπος που θα στάζει θα καπνίζει το κρέας.
14Πριν βάλετε το κρέας πάνω στη σχάρα, φροντίστε πρώτα να την έχετε αλείψει καλά με ελαιόλαδο και να την έχετε βάλει για 3 – 4 λεπτά στη φωτιά να κάψει καλά.
15Ιδανικά οι σχάρες πρέπει να απέχουν 7-10 εκατοστά απ’ τα κάρβουνα. Το κρέας που θα ψήσετε καλό είναι να το βάλετε πάνω στη σχάρα περί τα 5 λεπτά αφού τις έχετε ακουμπήσει στη φωτιά, ώστε να έχει καταλαγιάσει η υπερβολική υψηλή θερμοκρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου