Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία: Οι Ρώσοι μπήκαν στο Χάρκοβο - Τανκς στους δρόμους (βίντεο)




Για τέταρτη μέρα συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στενεύει ο κλοιός στο Κίεβο. Μαζικές εκρήξεις 20 χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα

Η κρισιμότερη νύχτα από την έναρξη του πολέμου στο Κίεβο που..το έχουν περικυκλώσει ρωσικές δυνάμεις. Όπως αναφέρουν τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης καταγράφονται οι πιο ισχυρές εκρήξεις έξω από την Ουκρανική πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή σκληρές μάχες δίνονται και στο Χάρκοβο που σφυροκοπείται από τους Ρώσους. Οι νέες εξελίξεις στην Ουκρανία είναι το γεγονός πως ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τα ξημερώματα την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς. Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.


Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.

Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.



Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

Προειδοποίηση για τοξικές αναθυμιάσεις στο Κίεβο

Οι αξιωματούχοι του Κιέβου έχουν προειδοποιήσει ότι η φλεγόμενη πετρελαϊκή δεξαμενή εκπέμπει καπνό και τοξικές αναθυμιάσεις και προτρέπουν στους κατοίκους να κλείσουν ερμητικά τα παράθυρά τους. Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν καταφύγει ήδη σε υπόγεια.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η SWIFT δηλώνει έτοιμη να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς σε ρωσικές τράπεζες

Η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT) δήλωσε χθες Σάββατο πως ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες τα νέα μέτρα που αποφάσισαν χώρες της Δύσης, τα οποία στοχεύουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες σε αντίποινα για την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Συνεργαζόμαστε με τις ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της SWIFT, που αναμένει λεπτομερώς τα στοιχεία των τραπεζών που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, συμπληρώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για να συμμορφωθούμε με τις επίσημες οδηγίες».

Νωρίτερα σήμερα ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς αποφάσισαν να προχωρήσουν στον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την αποφασιστικότητά τους για την επιβολή μέτρων «που θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των προσεχών ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου