Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Πού ψηφίζω στις εκλογές του 2023; Μάθε τώρα online!


Πού ψηφίζω; Αυτή είναι σίγουρα μία ερώτηση που κάνεις στον εαυτό σου κάθε φορά που έχουμε εκλογές. Αν μάλιστα ψηφίζεις και για πρώτη φορά, τότε το ερώτημα του «πού» συνοδεύεται πιθανώς και με το «πώς». Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος φαίνεται κάπως… πρωτόγνωρη σε κάθε νέο που δεν έχει πραγματοποιήσει ξανά την διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε κάθε σου απορία σχετικά με τα διαδικαστικά των εκλογών. Πάμε λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά!

Ας ξεκινήσουμε πρώτα με την ημερομηνία των εκλογών!

Πριν από το ερώτημα «πού ψηφίζω», προηγείται ένα άλλο ερώτημα, το «πότε θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές του 2023». Η ημερομηνία τους λοιπόν έχει καθοριστεί από τον Πρωθυπουργό για την Κυριακή 21 Μαΐου 2023. Οι εκλογές αυτές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή το ποσοστό του 3%. Σύμφωνα με εκλογικούς αναλυτές, είναι πιθανό να χρειαστούν και δεύτερες κάλπες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, οι οποίες και θα στηθούν μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, περί τα μέσα Ιουλίου.
Πού ψηφίζω; Η ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών σου απαντά!

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά όταν έρθει εκείνη η ώρα, εσύ πώς θα ξέρεις πού ψηφίζεις; Στο ερώτημα αυτό απαντά η νέα ειδική online σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις». Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να συμπληρώσεις την ειδική φόρμα στα πεδία: επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, έτος γέννησης, όνομα μητέρας. Στη συνέχεια, το σύστημα θα σε ενημερώσει αυτομάτως για το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα πρέπει να μεταβείς για να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα.
Ok με το πού ψηφίζω. Τι χρειάζομαι για να ψηφίσω;

Έχοντας λοιπόν μάθει για το πού ψηφίζεις, καλό είναι να γνωρίζεις και πώς. Ας εξηγήσουμε λοιπόν τη διαδικασία, κυρίως για όσους γεννήθηκαν από το 2004 έως το 2006 και ψηφίζουν για 1η φορά. Αφού φτάσεις στο εκλογικό κέντρο και παρουσιαστείς στην εφορευτική επιτροπή, αυτή θα ελέγξει τα έγγραφά σου, επαληθεύοντας την εγγραφή σου στον κατάλογο. Στη συνέχεια, μπαίνεις στο παραβάν με σειρά προσέλευσης. Για την αναγνώρισή σου, εκτός από την ταυτότητα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά:Σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή
Διαβατήριο
Άδεια οδήγησης
Ατομικό βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων).

Στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή θα σου δώσει φάκελο με μονογραφημένο ειδικό γνώρισμα και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της. Επιπλέον, θα σε προμηθεύσει με τα απαραίτητα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Προσοχή: Η εφορευτική δε θα σου επιτρέψει να ρίξεις ψηφοδέλτιο στην κάλπη αν:Αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση),
Δεν έχει κλειστεί ο φάκελος.
Δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου.
Δεν αποσύρθηκε πρώτα στο παραβάν.
Τελικά, πόσους σταυρούς βάζω;

Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Μπορείς να εκφράσεις την προτίμησή σου υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως των ονομάτων. Οι σταυροί, μπορούν να είναι από ένας έως δώδεκα, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια. Συγκεκριμένα σημειώνεις:Για εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό
Για εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς
Για εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς
Για εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Η ψήφος είναι έγκυρη μόνο με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Λίγοι γνωρίζουν πως αν βάλουμε σταυρό και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου