Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Δημοσκόπηση Κάπα Research, εκλογές 25/6: Λιποθύμησε μόλις τις είδε, ποια 7 κόμματα έκπληξη στη νέα Βουλή
Δημοσκόπηση της Κάπα Research, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 22-23 Μαΐου, δηλαδή αμέσως μετά τις εκλογές, αποτυπώνει τον αντίκτυπο της κάλπης, αλλά αποτελεί και πρόπλασμα για τις επόμενες κάλπες.

Η δημοσκόπηση της Κάπα Reasearch στον απόηχο των εκλογών απαντά πού οφείλεται η σαρωτική επικράτηση της ΝΔ, σε τι προσβλέπει ο κόσμος από εκείνη, αλλά και τι πρέπει να γίνει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ δίνει μια πρώτη εκτίμηση για τις δεύτερες εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Πού οφείλεται η επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές

Από τα αποτέλεσμα της δημοσκόπησης της Κάπα Research προκύπτει πως το συναίσθημα που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου στους πολίτες είναι η ελπίδα, η ικανοποίηση, ανακούφιση σε ποσοστό 50%, ενώ ανησυχία, λύπη, θυμό/οργή απαντά το 44%.Ποια θα είναι η πορεία της χώρας μετά τις εκλογές
Στην εκτίμηση για την πορεία της χώρας μετά τις πρώτες εκλογές, οι πολίτες πιστεύουν πως αυτή θα πάει σίγουρα καλύτερα ή μάλλον καλύτερα σε ποσοστό 50%, μάλλον χειρότερα ή σίγουρα χειρότερα σε ποσοστό 38%.

Γιατί επικράτησε η ΝΔ -Προσδοκίες από τη δεύτερη κάλπη
Στο ερώτημα πού οφείλεται η επικράτηση της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές, οι ψηφοφόροι απάντησαν:

Αυτοδυναμία ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ μετά τις επόμενες εκλογές
Στο ερώτημα για την επόμενη ημέρα των δεύτερων εκλογών οι πολίτες απάντησαν πως η ΝΔ πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία σε ποσοστό 56% και ότι σε ποσοστό 28% ότι η ΝΔ θα πρέπει να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις δεύτερες εκλογές
Οσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, στις επόμενες εκλογές οι πολίτες απάντησαν πως σε ποσοστό 52% ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι ψηφοφόροι πιστεύουν σε ποσοστό 46% πως θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα και εκλογής νέου αρχηγού, ενώ σε ποσοστό 33% υποστηρίζουν πως θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.Πρόθεση ψήφου για τις δεύτερες εκλογές
Στην πρόθεση ψήφου για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αποτυπώνεται επτακομματική Βουλή.

Κερδίστε έκπτωση 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα: Συμπληρώστε τη φόρμα και πάρτε δωρεάν προσφορά!

Η ΝΔ συγκεντρώνει 38,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 18%, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 13,3%, ενώ μπαίνουν στη Βουλή Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 7,8%.

ΝΔ: 38,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 18%
ΠΑΣΟΚ: 13,3%
ΚΚΕ: 6,6%


Ελληνική Λύση 4,2%
ΝΙΚΗ 3,2%
Πλεύση: 3,6%
ΜέΡΑ25: 1,8%
Άλλο κόμμα: 3,4%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 7,8%

Κάπα Research: Πρόθεση ψήφου με αναγωγή
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των αναποφάσιστων, η ΝΔ εκτοξεύεται στο 41,3%, εισπράττοντας μάλιστα 1,5% σε σχέση με τις εκλογές της Κυριακής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πτώση, στο 19,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ψαλιδίζει τη διαφορά των 8,62 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, μόλις στο 4,9%, ανεβαίνοντας στο 14,4%.

Η Βουλή είναι και πάλι επτακομματική, καθώς περνούν το όριο του 3% η Πλεύση και η ΝΙΚΗ.

ΝΔ: 41,3% (άνοδος 1,5 μονάδα από τις εκλογές του Μαΐου)
ΣΥΡΙΖΑ: 19,5% (πτώση 0,6%)
ΠΑΣΟΚ: 14,4% (άνοδος 2,9%)
ΚΚΕ: 7,2% (από 7,2%)
Ελληνική Λύση: 4,6% (άνοδος 0,1%)
Πλεύση: 3,9%
ΝΙΚΗ: 3,5%
ΜέΡΑ25: 2%
Άλλο κόμμα: 3,7%


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου