Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ: Tο κύκλωμα της κοκαΐνης, οι περίεργες δουλειές με τη Λιβύη του Χάφταρ και η ΕΥΠ
Μνήμες από άγνωστες έρευνες του παρελθόντος, οι οποίες έλαβαν χώρα υπό άκρα μυστικότητα από ειδικές υπηρεσίες ασφαλείας, «ξύπνησε» σε έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. η σύλληψη 61χρονου πριν από περίπου δύο εβδομάδες για το κύκλωμα που κατηγορείται ότι εισήγαγε στη Θεσσαλονίκη 104 κιλά κοκαΐνης από τη λατινική Αμερική.

Πρόκειται για την οργάνωση με φερόμενο ως αρχηγό 68χρονο γιατρό με πλούσιο ποινικό παρελθόν. Ανάμεσα στους δέκα συλληφθέντες ήταν ένας 61χρονος, ο οποίος είχε μπει στο παρελθόν στο στόχαστρο ειδικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Στις 1 Ιουλίου του 2020 είχε εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Παλαιοχώρας Χανίων σε ταχύπλοο - στρατιωτικού τύπου με μεγάλη ιπποδύναμη - μαζί με ακόμα έξι άτομα. Οι έξι επιβαίνοντες ήταν Έλληνες και ο ένας Ισπανός. Το ταχύπλοο επέστρεφε, σύμφωνα με το Λιμενικό, από τη Λιβύη. Στο φουσκωτό βρέθηκαν πιστόλια, σφαίρες και... ψάρια.

Κάποιοι από τους συλληφθέντες επικαλέστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας, ότι είχαν σχέσεις με την ΕΥΠ και ότι βρίσκονταν σε μυστική αποστολή στη Λιβύη. Οι ίδιες πληροφορίες - που προέρχονταν από αναφορές κάποιων εξ αυτών - ανέφεραν ότι πούλησαν τέσσερα ταχύπλοα έναντι 400.000 ευρώ στο πλαίσιο υποστήριξης του στρατάρχη Χάφταρ.

Η μυστηριώδης αυτή υπόθεση έμεινε έκτοτε στο «σκοτάδι», καθώς ποτέ δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς έκαναν οι συλληφθέντες στα δρομολόγιά τους από την Κρήτη στη Λιβύη.
H εξαφάνιση του δύτη Μιχάλη Κοκολάκη

Δύο χρόνια μετά ειδικές υπηρεσίες ασφαλείας ενημερώθηκαν για τη μυστηριώδη εξαφάνιση του δύτη Μιχάλη Κοκολάκη από τα Χανιά, στις 18 Ιουλίου 2022, στη Σαλαμίνα. Και αυτό διότι οι αστυνομικοί είχαν την πληροφορία ότι μαζί με τον δύτη βρίσκονταν δύο άτομα, ένα εκ των οποίων ήταν ο 61χρονος που κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα της Θεσσαλονίκης. Ο δύτης και ο 61χρονος ήταν μαζί και στο σκάφος στις 1 Ιουλίου του 2020 στο ταξίδι Κρήτη-Λιβύη.

Την ημέρα της εξαφάνισης του Μιχάλη Κοκολάκη (ημέρα Κυριακή) ο αγνοούμενος είχε πάει μαζί με ακόμα δύο άτομα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Άκρο Κυνοσούρας και τη νήσο Ψυττάλεια για να δοκιμάσουν ένα υποβρύχιο σκουτεράκι, που είχε αγοράσει λίγες ημέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία των φίλων του, ο δύτης βούτηξε - με πλήρη εξοπλισμό - στις 15:40, λέγοντάς τους ότι θα αναδυθεί σε 45’, κάτι το οποίο δεν έγινε. Το Λιμενικό ενημερώθηκε τρεις ώρες αργότερα, αφού πρώτα τα δύο άτομα που ήταν μαζί του τον αναζήτησαν στη θαλάσσια περιοχή χωρίς αποτέλεσμα.

Παρά τις έρευνες και τη δημοσιότητα που πήρε η εξαφάνιση του δύτη μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση, καθώς ο Μιχάλης Κοκολάκης δεν βρέθηκε ποτέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, ειδικές υπηρεσίες είχαν πραγματοποιήσει υπό άκρα μυστικότητα έρευνα στη θαλάσσια περιοχή όπου εξαφανίστηκε ο δύτης, προκειμένου να ελεγχθεί εάν κάτω από τη θάλασσα μπορεί να υπήρχαν κρυμμένα ναρκωτικά. Μεταξύ άλλων εξετάστηκε το σενάριο ο αγνοούμενος δύτης να είδε κατά λάθος (κατά τη διάρκεια της κατάδυσής του) κάποια παράνομη κίνηση ή «κάτι που δεν έπρεπε να δει», με αποτέλεσμα κάποιοι να του κάνουν κακό.
Yποθαλάσσια «καβάτζα» ναρκωτικών

Το σενάριο που εξέτασε η Αστυνομία ήταν εάν κάποιοι μπορεί να είχαν κάνει υποθαλάσσια «καβάτζα» ναρκωτικών, με στόχο κάποιο διερχόμενο πλοίο να περάσει από το σημείο και να παραλάβει το παράνομο φορτίο. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει υποθέσεις στις οποίες κυκλώματα είχαν κρύψει κάτω από τη θάλασσα ναρκωτικά. Στην περίπτωση των ερευνών για τον δύτη, πάντως, η Αστυνομία δεν είχε βρει κάτι και έτσι η έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση ολοκληρώθηκε άδοξα. Σημειώνεται ότι το σημείο της εξαφάνισης αποτελεί πέρασμα πλοίων.

Ο 61χρονος φίλος του δύτη είχε δώσει τότε κατάθεση στις Αρχές, όπως και το τρίτο άτομο της παρέας που επέβαινε στο σκάφος στη Σαλαμίνα. Πριν δύο εβδομάδες ο 61χρονος κλήθηκε να δώσει ξανά κατάθεση στις Αρχές, αυτή τη φορά ως κατηγορούμενος. Και αυτό διότι συνελήφθη μαζί με ακόμα εννιά άτομα για το κύκλωμα που φέρεται να εισήγαγε στη Θεσσαλονίκη 104 κιλά κάνναβης.

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ήταν - μαζί με ακόμα τρεις συγκατηγορουμένους του - σημαντικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, με ρόλο την εξαγωγή των δεμάτων κοκαΐνης από τα σημεία απόκρυψης επί των κυλιοδοκών του εμπορευματοκιβωτίου, την παραλαβή των ποσοτήτων κοκαΐνης που κατείχε η εγκληματική οργάνωση, τη μεταφορά και περαιτέρω διαχείριση - διακίνησή τους. Ο ίδιος πάντως αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες και δηλώνει αθώος.

https://www.ieidiseis.gr/

Αλεξανδρος Καλαφατης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου