Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Νέες θηριωδίες των Αλβανών κατά των Σέρβων του Κοσόβου – Έτοιμος να εισβάλει ο στρατός της Σερβίας!Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Κόσοβο, μετά από τις σοβαρές συγκρούσεις των ενόπλων δυνάμεων στην πόλη Zvecan όπου κατοικείται κυρίως από Σέρβους.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέταξε τις μονάδες του στρατού να πλησιάσουν τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, με την εντολή να εισβάλλουν αν κριθεί απαραίτητο.

«Διατάχθηκε επείγουσα μετακίνηση (στρατευμάτων) προς τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Είναι σαφές ότι η τρομοκρατία κατά της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο είναι πραγματική», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς.

Στην πόλη Zvecan η αστυνομία στράφηκε κατά των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται κατά του Αλβανού δημάρχου, με τους αστυνομικούς να ρίχνουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί από τους Σέρβους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ περιουσίες πολιτών και αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες.Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι η αστυνομία του Κοσόβου εισέβαλλε στο δημαρχείο του Zvecan, όπου 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο Aleksandar Arsenijević από την Πρωτοβουλία Πολιτών «Serbian Survival» είπε ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έβαλε στο στόχαστρο πρώτα τις γυναίκες, μετά εκείνον, και ότι του έριξαν δακρυγόνα κατευθείαν στα μάτια.«Αποπροσανατολίστηκα, με έσυραν ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα, άρχισαν να με χτυπούν», είπε ο Αρσενίγεβιτς. Επισημαίνει ότι κάποια στιγμή ένας αστυνομικός είπε στα αλβανικά να μην χτυπούν όσους έχουν κάμερες. Ο Arsenijević περιέγραψε τον αστυνομικό που τον ξυλοκόπησε και δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του μπορούν να επιβεβαιωθούν από κάμερες από το κτίριο του Δήμου.

Yπενθυμίζεται ότι οι Σέρβοι μποϋκόταραν τις δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου και δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών, με το οποίο εκλέχθηκαν Αλβανοί δήμαρχοι. Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αρνείται να υλοποιήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου