Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, από τον υπουργό Παιδείας – Δεν αναμένεται μείωση των φοιτητών, παρά το αίτημα των Πρυτάνεων.
Τις πύλες της στους μελλοντικούς Μηχανικούς και Αρχιτέκτονες, θα ανοίξει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2017-2018), η νεοϊδρυθείσα Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η είδηση ότι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αναμένεται να καταθέσει σχετική ρύθμιση, προς ψήφιση στη Βουλή, προκάλεσε την περασμένη Δευτέρα χαμόγελα σε τοπικό επίπεδο, καθώς ένα χρόνιο αίτημα, αναμένονταν να πάρει σάρκα και οστά, μετά από προσπάθεια χρόνων και διαρκείς πιέσεις από τις Πρυτανικές Αρχές. Ωστόσο, διατηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι, μέχρι να γίνει το ουσιαστικότερο βήμα, καθώς από… υποσχέσεις έχει χορτάσει η Ήπειρος.
Αυτό, έγινε με την κατάθεση από τον υπουργό, προς ψήφιση στη Βουλή, του Σχεδίου Νόμου «σκούπα» του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνεται η σχετική ρύθμιση για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το Σχέδιο Νόμου επειδή έχει την ένδειξη του κατεπείγοντος, θα συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής τη Δευτέρα και Τρίτη και την Πέμπτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Να υπενθυμίσουμε, ότι η μη ύπαρξη Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αποτελούσε έλλειμμα για το ίδιο το Πανεπιστήμιο, την Ήπειρο και τα Ιωάννινα, κάτι που επεσήμαναν με κάθε ευκαιρία, οι τοπικοί φορείς, όπως το ΤΕΕ/ΤΗ, οι βουλευτές, η Περιφέρεια και ο Δήμος Ιωαννιτών, υποστηρίζοντας την τεκμηριωμένη πρόταση της διοίκησης του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, για ουσιαστική ενδυνάμωση ενός από τα πιο παραγωγικά Πανεπιστήμια της χώρας.
Σήμερα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργούν δύο Τμήματα Μηχανικών, τα οποία είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα που δεν εντάσσονται σε Πολυτεχνική Σχολή.
Αποτέλεσμα αυτής της παραδοξότητας, είναι να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων.
Εξάλλου, από τη γεωγραφική κατανομή των Πολυτεχνικών Σχολών στη χώρα, είναι εμφανής η απουσία ανάλογης σχολής στην Βορειοδυτική Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, παρόλο που η ίδρυση Πανεπιστημίων ακολούθησαν χρονολογικά αυτό των Ιωαννίνων.
Την αρνητική μέχρι σήμερα στάση, των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου, οι οποίες παρέπεμπαν την ικανοποίηση του αιτήματος στο μακρινό μέλλον, είχε στηλιτεύσει μάλιστα και το 2013 από τα Άνω Πεδινά και ο πρώην Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο Σίμος Σιμόπουλος, υποστηρίζοντας, ότι υπάρχει το περιθώριο στη χώρα για μία Πολυτεχνική Σχολή στα Ιωάννινα.
Όλες οι παραπάνω προσπάθειες, απέδωσαν τελικά καρπούς και απομένει πλέον η ψήφιση της σχετικής διάταξης που θα επιβεβαιώσει και τυπικά την ίδρυση της Σχολής.
Τι προβλέπεται
Το άρθρο 27 του κατεπείγοντος Σχεδίου Νόμου, προβλέπει ότι, η Πολυτεχνική Σχολή, συγκροτείται από τα Τμήματα: Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, τα οποία θα παρέχουν γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη.
Όπως προβλέπεται, η συγκρότηση και ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της ιδρυόμενης Σχολής, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 30η Ιουνίου και θα εξακολουθήσει η έκδοση διαπιστωτικής πράξης από τον Πρύτανη του Ιδρύματος.
Η ακαδημαϊκή λειτουργία της ιδρυόμενης Σχολής, αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.
Παράλληλα, η ρύθμιση προβλέπει ότι η Σχολή Θετικών Επιστημών, ανασυγκροτείται και αποτελείται από τα Τμήματα: Μαθηματικών, Φυσικής, και Χημείας, καθώς τα Τμήματα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, υπάγονται στην Πολυτεχνική Σχολή.
Ακόμη, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καταργείται και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών υπάγεται στην Πολυτεχνική Σχολή.
Δε θα μειωθούν οι εισακτέοι
Στο μεταξύ, το ίδιο «χαρμόσυνα» δεν είναι τα νέα, για τη μείωση των εισακτέων φοιτητών κατά 30%, που έχει ζητήσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Γαβρόγλου ξεκαθάρισε ότι «Τα πανεπιστήμια πρέπει να δέχονται τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν», τονίζοντας ότι ο μικρότερος αριθμός φοιτητών δεν είναι κριτήριο ακαδημαϊκότητας. Ο υπουργός είπε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί υλικοτεχνικός εξοπλισμός και συμπλήρωσε: «Οι εκπαιδευτικοί θεσμοί της χώρας στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και οφείλουμε να το εκτιμήσουμε».
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ δήλωσε: «Υπογράψαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δάνεια με εξαιρετικούς όρους στο επιτόκιο και αποπληρωμή σε 20 χρόνια. Το ύψος των δανείων αγγίζει τα 180 εκ. ευρώ και αφορά 9 πανεπιστήμια, με ώριμα έργα, εκ των οποίων ορισμένα έχουν ήδη αρχίσει. Θέλουμε μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, να παρουσιάσουμε 5ετές σχέδιο αναφορικά με την υλικοτεχνική υποδομή».
Σε ερώτηση για τις σχέσεις του και τη συνεργασία με τους Πρυτάνεις απάντησε: «Δεν αρνήθηκα να συναντήσω κανέναν, έχω ήδη δει δύο πρυτάνεις και μάλιστα σε πολύ καλό κλίμα [...]. Τα πανεπιστήμια και το υπουργείο χρόνια τώρα έχουμε μια συγκρουσιακή συνύπαρξη».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι συζητήσεις και συναντήσεις γίνονται και με τους κοσμήτορες και με τους προέδρους των τμημάτων και διευκρίνισε: «Αν θέλει, για παράδειγμα, να δει κάποιος τα προβλήματα των φυσικομαθηματικών σχολών, θα πρέπει η συνάντηση να γίνει με τους κοσμήτορες. Εμείς κάνουμε συστηματικά τέτοιες επαφές και θα ήθελα να πω ότι με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι τα προβλήματα μεταξύ μας είναι πολύ λίγα».
Βίκυ Κώστα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου