Υπάρχουν δύο ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις: Πρώτον: Γιατί δεν κάνει ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας; Και δεύτερον: Έχει πάγκο ώστε να χρησιμοποιήσει;. Στο πρώτο ερώτημα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δίνει απάντηση, λέγοντας ότι περιμένει να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και ότι εν μέσω αξιολόγησης δεν αλλάζει την… ομάδα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
***
Αλλά έως τώρα δεν υπήρξαν δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση; Πόσες και πόσες φορές ακούμε να υπάρξει ανάγκη για συντονισμό του κυβερνητικού έργου, το οποίο είναι όντως ασυντόνιστο…
***
Πέραν του γεγονότος ότι ο κ. Τσίπρας έχει μία δυσκολία να καρατομεί συνεργάτες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο υπουργούς (συνήθως τους αφήνει να παραιτούνται μόνοι τους) στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγάλη γκρίνια για τέσσερις τουλάχιστον υπουργούς. Μάλιστα πιέζουν το Μέγαρο Μαξίμου να τους αντικαταστήσει άμεσα, είτε ολοκληρωθεί είτε όχι η αξιολόγηση…
***
Πρώτος και καλύτερος, όπως μαθαίνω που μπήκε στο στόχαστρο των κομματικών είναι ο Γιάννης Μουζάλας για την πολιτική που ασκεί στο Μεταναστευτικό που έχει εξοργίσει τους κομματικούς και κυρίως την Ομάδα των 53+, της οποίας, θυμίζω ηγείται ο Ευ. Τσακαλώτος. Η πiεση για την αντικατάστασή του είναι καθημερινή.
***
Δεύτερη είναι η Λυδία Κονιόρδου, την οποία κατηγορούν ότι με τις αστοχίες της (βλέπει την υπόθεση Ελληνικό) βλάπτουν την κυβέρνηση. Την θεωρούν μάλιστα ότι δεν ανήκει στη λεγόμενη γενιά των αριστερών πολιτικών, ότι ενεργεί μόνη της και η έως τώρα πολιτική της βλάπτει τόσο το κόμμα όσο και την κυβέρνηση. Για την ιστορία αναφέρω ότι η κυρία Κονιόρδου είναι ανακάλυψη του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος έως τώρα την στηρίζει σταθερά.
***
Τρίτος είναι ο Γ. Κοτζιάς. Τον θεωρούν ότι έχει κάνει το υπουργείο Εξωτερικών δικό του βιλαέτι, ότι δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν, δεν ενημερώνει κανέναν και ότι βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με τον ισχυρό του Μαξίμου, διπλωματικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Καλπαδάκη.
***
Τέταρτος είναι ο Γ. Κατρούγκαλος για τις αστοχίες του στο ασφαλιστικό. Το κόμμα απαιτεί την άμεση απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.
***
Στο ερώτημα εάν διαθέτει πάγκο ο κ
Τσίπρας η απάντηση είναι όχι. Απλώς εάν προχωρήσει σε ανασχηματισμό (που κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να το κάνει) θα προάγει τρεις υπουργούς σε θέσεις κλειδιά στην κυβέρνηση. Πρώτος και καλύτερος ο κ. Χαρίτσης αρμόδιος για το ΕΣΠΑ που ο κ. Τσίπρας τον συγκαταλέγει ανάμεσα στους άριστους υπουργούς του. Είναι πολύ πιθανόν να αναλάβει ακόμα τσάρος της οικονομίας, δηλαδή υπουργός Οικονομικών σε περίπτωση που μετακινήσει τον Ευ. Τσακαλώτο στο Εξωτερικών.
***
Ακολουθούν (για αναβάθμιση) η Έφη Αχτσιόγλουκαι Στέργιος Πιτσιόρλας, ενώ ο Γ. Χουλιαράκης, τον οποίο ο κ. Τσίπρας θέλει να τον αναβαθμίσει, δεν τον θέλει η Κουμουνδούρου, επειδή (άκουσον- άκουσον) τον θεωρεί… μνημονιακό.
***
Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ευνοούν τους λεγόμενους Πασοκογενείς υπουργούς, όπως οι βΠ. Κουρουμπλής που έως τώρα (μετά την ιστορία με τη ρύπανση στον Σαρωνικό) ήταν έτοιμος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Όπως επίσης ευνοείται και ο Χρ. Σπίρτζης που δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί και αυτός.
***
Και κάτι ακόμα. Μαθαίνω ότι τόσο μεγάλος είναι ο προβληματισμός του κ. Τσίπρα για τις αποτυχίες της κυρίας Κονιόρδου, που άρχισε- παρά τις αντιρρήσεις Φλαμπουράρη_ να ψάχνει αντικαταστάτρια της στο υπουργείο Πολιτισμού. Μου λένε, ότι όταν πήγε να παρακολουθήσει την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το Τελευταίο Σημείωμα», έκανε μια συζήτηση για να αναλάβει το υπουργείο με την Ιωάννα Καρυστιάνη,σύζυγο του κ. Βούλγαρη, συγγραφέα και σεναριογράφο, με πλούσια αντιστασιακή δράση. Η απάντηση ήταν «όχι».
Ένα… Σουχόϊ για τον Πάγκαλο
Στην αρχή νόμισα ότι επρόκειτο για fake news, όπως πολλά αποστέλλονται τελευταίως από διάφορους σε ηλεκτρονική μορφή. Εν συνεχεία όμως πρόσεξα ότι προέρχεται από την ιστοσελίδα (WWW. pangkalos.gr) που χρησιμοποιεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος. Διαβάζοντας τις πρώτες αράδες σου έδινε την εντύπωση ότι επρόκειτο για τουριστικές αναμνήσεις από το παγωμένο (με ύψος χιονιού 1,5 μέτρου) Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας. Αλλά διαβάζοντας πιο κάτω συνάντησα έναν Πάγκαλο, όπως τα παλιά, να περιγράφει στη ρωσική πόλη μια ιδιωτική επίσκεψή του (έναν Μάιο), αλλά εκεί τον αναγνώρισαν ως πρώην υπουργό Εξωτερικών, ως Έλλην Ορθόδοξο και ως μέλος (τότε) της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. . Και το σημαντικότερο φανερώνει ότι πέταξε με… Σουχόϊ. Αλλά ας δούμε πώς ο ίδιος το περιγράφει: «Υπήρχε (στο Νοβοσιμπίρσκ) κατακλυσμός προσκλήσεων για γεύματα, βάρδιες όπερας και επίσκεψη λεπτομερούς ξενάγησης στο εργοστάσιο από την αεροναυτική εταιρία που κατασκεύαζε το ρωσικό προωθημένο καταδιωκτικό- βομβαρδιστικό Σουχόϊ. Μόλις είχε ολοκληρωθεί το πρωτότυπό του και ήμουν ένας από τους πρώτους, εκτός από τους δοκιμαστές που πέταξαν μ΄αυτό, όχι βέβαια με στολή πιλότου, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσφατα και χωρίς κάμερες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου