Στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για την θέση του Επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέρεται άρθρο του Guardian, με την βρετανική εφημερίδα να καλεί την Αθήνα να...επανεξετάσει την επιλογή της.
Στο άρθρο που υπογράφουν ο πρώην γ.γ. ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελλάδας, Κωστής Παπαϊωάννου και ο πρώην γ.γ. μεταναστευτικής πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, γίνεται λόγος για αποτυχία του κ. Μουζάλα να προωθήσει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα ως υπουργός Μετανάστευσης.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν η επιλογή Επίτροπου για την συγκεκριμένη θέση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς λόγω του ρόλου του θα πρέπει να επιβλέπει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ανακαλύπτει τα τυχών προβλήματα στις σχετικές νομοθεσίες και στην εφαρμογή τους. Συμπληρώνουν ότι ο Επίτροπος θα πρέπει να δρα με βάση τις γενικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός ακρογωνιαίου θεσμού της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο σημερινός επίτροπος Nils Muiznieks έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών Σύριων προς την Ελλάδα, με αντάλλαγμα πολιτικές υποχωρήσεις και οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα. Στον αντίποδα, ο Έλληνας υπουργός έχει υπάρξει ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αμφιλεγόμενης συμφωνίας. Έχει επιμείνει στην εφαρμογή της και αρνήθηκε όποια εισήγηση από ενδιαφερόμενα μέρη- σε εθνικό και διεθνές επίπεδο- σχετικά με τον αντίκτυπό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε περιπτώσεις που η συμφωνία δεν εφαρμόζεται πλήρως και κανένας Σύριος πρόσφυγας δεν επιστρέφεται δια της βίας στην Τουρκία, αυτό έχει συμβεί εξαιτίας της αποφασιστικής αντίστασης οργανώσεων και δημοσίων υπαλλήλων
Μάλιστα, συνεχίζει το άρθρο, όταν οι ανεξάρτητες επιτροπές που αποφασίζουν για τις προσφυγές για ασύλου στην Ελλάδα αποφάσισαν υπέρ των αιτούντων που αντιστέκονται στην επιστροφή στην Τουρκία, ο Μουζάλας κατηγορήθηκε ότι παρενέβη για να επηρεάσει τις αποφάσεις τους. Όταν αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, τροποποίησε τον νόμο για να αλλάξει τη σύνθεση των επιτροπή και να επισπεύσει την επιστροφή Σύριων στην Τουρκία. Αυτή η παρέμβαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ίδιου θεσμού που τώρα είναι υποψήφιος για υψηλόβαθμο ρόλο.
Η υποστήριξη του στην συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας έχει δημιουργήσει προβληματισμό που σχετίζεται με την υποψηφιότητα του για την θέση του Επιτρόπου, την ώρα που αναφορές από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς αμφισβητούν την ικανότητα του στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η πολιτική του κ. Μουζάλα έχει προκαλέσει αφόρητη πίεση στις τοπικές κοινωνίες των νησιών που υποδέχονται τους πρόσφυγες. Μάλιστα ο Guardian του καταλογίζει ότι έδρασε χωρίς σχέδιο, χωρίς να κερδίσει τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ρισκάροντας πολιτική και κοινωνική αναταραχή.
Ολοκληρώνοντας, η εφημερίδα θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφαση της να προτείνει τον Γιάννη Μουζάλα για την θέση του Επιτρόπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου